Mindössze 8 éves, de sok felnőttnél érettebb gondolkodású.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a gyermekek nem tudják még értelmezni a halál fogalmát, esetleg képtelenek megbirkózni valakinek az elvesztésével. Nos, úgy tűnik a 8 éves Kyleigh Brunettetől még a felnőttek is tanulhatnának, mert amit azután tett, hogy elárulták neki, édesapja öngyilkos lett, az egyszerre szívszorító és példaértékű. A wisconsini kislány limonádéstandot állított, és az összegyűjtött pénzt öngyilkosság-megelőzésre és figyelemfelhívásra fordították családjával – összesen 800 amerikai dollárt, azaz több mint 300 ezer forintot.

„Szeretek kedves lenni másokkal és embereken segíteni” – mondta Kyleigh egy interjúban, ahol azt is felidézte, sokat játszott édesapjával videójátékokat, disc golfot, és szerettek parkokba járni. A kislány úgy emlékszik vissza a 32 éves korában elhunyt férfire, mint egy vicces, szeretetteljes és törődéssel teli emberre, aki „soha, de soha nem kiabált” vele. Jordon Wakefield még 2019-ben lett öngyilkos, akkor azonban a család úgy döntött, nem árulják el a kislánynak, pontosan hogyan halt meg az édesapja. Brittany Brunette-Thimmesch, az édesanya azt nyilatkozta: „Nem szerettük volna, hogy bármiért is bűntudatot érezzen. Szóval vártunk, de túl sokáig nem akartunk, nehogy valaki mástól hallja az igazságot.”
Aztán néhány hónapja maga Kyleigh hozta fel a témát, hogy tudni szeretné, pontosan mi lett az apukájával, majd megtörtént a nagy beszélgetés. Ám a kislány reakciója valószínűleg még az anyját is meglepte: pénzt akart gyűjteni azoknak, akik nem tudják megfizetni egy szakember segítségét, hogy senki mással ne történjen az, mint az édesapjával, és egy gyereknek se kelljen emiatt szülő nélkül felnőnie. Így hát idén július 1-én és 8-án limonádéstandot állítottak fel a családdal, az így összegyűjtött pénz teljes egészét pedig a helyi Amerikai Mentális Egészség szervezetnek adományozták. Kyleigh ezzel a nemes gesztussal állított emléket édesapjának, akinek július 9-én lett volna a születésnapja. 

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!

Szöveg: Kardos Dániel, kiemelt kép (illusztráció): Getty Images