Patrick Stewartnak gyakran a szülők közé kellett állnia a testvérével, hogy ne történjen erőszak.

A sikeres vagy híres emberekre hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy minden rendben van az életükben, hiszen a külső szemlélőkkel csak a legfényesebb dolgokat osztják meg az esetek többségében. Viszont az utóbbi években egyre jobban előtérbe került az emberek mentális egészségének fontossága, aminek következtében számos celebritás leleplezte saját magánéletének kevésbé csillogó oldalát is – hiszen sokaknak már az is segítséget nyújt, ha tudják, nincsenek egyedül a problémájukkal. A kitárulkozó hírességek sorát erősíti Sir Patrick Stewart is, aki egy 2020-as interjúban elárulta:

Több mint húsz éve jár terápiára minden egyes héten, hogy feldolgozza az édesapja által okozott lelki sérüléseit.  

A leginkább a Star Trek és az X-Men filmes produkciókból ismert színész a második világháború idején született az Egyesült Királyságban. Édesapját négyéves koráig nem ismerhette, hiszen az a fronton harcolt, de amikor hazatért az Angliában maradt családjához, gyökeresen megváltoztatta az addigi életüket. Patrick Stewart több szakembernek is beszélt az apja viselkedéséről, akik mind megerősítették abban, hogy a háborúból visszatért férfi poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedett.
A magas rangú katonai beosztás után minden bizonnyal nehéz volt az átállás egy egyszerű, betanított munkára – fogalmazott egy 2019-es beszélgetésen Stewart, aki hozzátette: itt már semmilyen hatalommal vagy tekintéllyel nem rendelkezett az apja, amivel korábban a seregben igen. Minden bizonnyal ez okozhatta a férfi hétvégi alkoholizmusát, aminek leginkább a felesége itta meg a levét. A gyerekeket soha nem bántotta fizikailag, de az anyjukkal rendszerint heves vitákba keveredtek, amelyek gyakran végződtek rosszul.
„A szakértőjévé váltunk a bátyámmal annak, hogy mikor jön el az a pillanat az üvöltözéseknél, amikor fizikailag a szüleink közé kellett állnunk. A gyerekeknek nem lenne szabad felismerniük az ilyesmit, mi viszont annyiszor láttuk az erőszakot, hogy tudtuk, mikor fog előtörni” – árulta el Sir Patrick Stewart, aki egy másik, a Telegraphnak adott interjúban részletezte, hogy ezek a traumák milyen hatással voltak a későbbi életére.

Nem tudta megélni a dühöt, mint érzelmet, mert attól tartott, hogy olyanná válik, mint az apja: félt attól, hogy elveszíti a kontrollt, ha dühössé válik. 

Ennek ellenére korának egyik legismertebb és legsikeresebb színészévé vált.

Senkinek sem szabadna családon belüli erőszakot, vagy bármilyen hasonló dolgot megtapasztalnia, azonban ha már megtörtént a baj, ne féljünk segítséget kérni! A traumák meghatároznak minket, de nem hagyhatjuk nekik, hogy elvegyék tőlünk azt az életet és jövőképet, amit valójában megérdemlünk.

Szöveg: Kardos Dániel, kiemelt kép: Getty Images