Az 50 éves nő azt hitte, megtalálta az igazit, de a börtönben kötött ki

Az esetet Thaiföld legnagyobb szerelmi átveréseként emlegetik.

Az ötvenéves Chamanun Phetporee tényleg azt hitte, hogy megtalálta élete szerelmét, az új kapcsolat ráadásul filmbe illően indult: 2019-ben egy vonzó férfi, aki Afganisztánban szolgált az Egyesült Államok katonaorvosaként, aranyosan üdvözölte őt egy LinkedIn-üzenetben, így ő illedelmesen visszaírt neki. Chamanun egy multinacionális vállalat thaiföldi üzletágának pénzügyi igazgatójaként rendkívül elfoglalt volt, ám dr. Andrew Chang – a férfi így nevezte magát – valamiért felkeltette az érdeklődését. Egyik üzenet követte a másikat, a férfi és a nő minden este hosszú órákon át chatelt egymással.
Andy – ahogy Chamanun szólította a férfit – azt állította, hogy miután lejár a szolgálati ideje Afganisztánban, Thaiföldön szeretne visszavonulni. A férfi azt mondta, szeretné átutalni neki azt az összeget (58 millió amerikai dollárt), amelyet az apjától örökölt, hogy a nő egy thaiföldi luxusotthont vásárolhasson kettejüknek. Chamanun persze örömmel segített házat nézni új szerelmének.

Amikor Chamanun megtalálta az álomotthont, Andy azzal állt elő, hogy gondjai akadtak az átutalással, az összeget nem tudja elküldeni a svájci bankszámlájáról.

A férfi azt kérte a nőtől, hogy fizesse ki a foglalót, és megígérte neki, hogy amint tudja, visszafizeti neki a pénzt. Bár Chamanun gyanakvó volt, Andy meggyőzte őt: bizonyíték gyanánt elküldte az édesapja halotti anyakönyvi kivonatát.

Fotó: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images

Dr. Andy sosem tudott telefonálni vagy videóchatelni, mert vagy túl elfoglalt volt, vagy az internetkapcsolat akadozott Afganisztánban. A kifogások ellenére Chamanun százszázalékosan biztos volt benne, hogy megtalálta az igaz szerelmet.
Miután a nő kifizette a foglalót, a férfi további kérésekkel hozakodott elő. Andy újabb összegeket kért Chamanuntól, azt állította, hogy nem várt kiadásai vannak az öröksége kapcsán. A nőnek nem maradt pénze a foglaló kifizetése után, de a férfi rábeszélte, hogy „vegyen kölcsön” a cégétől. A következő három hónapban Chamanun hamis számlákkal és hamis könyvelési tételekkel 251 tranzakciót hajtott végre – 17 ország 112 bankszámlájára. Amikor a cége rajtakapta a dolgon, a vezetőség magánnyomozót bérelt, hogy az ügy végére járjon. Chamanunt 2020-ban letartóztatták.

„Szerelmi átveréssel kezdődött a csalárd pénzügyi tevékenység – nyilatkozta az ügy kapcsán a Bangkok Postnak Jirabhop Bhuridej rendőr altábornagy. – A nő eleinte 300 millió dollárt, vagyis 10,17 milliárd bátot szándékozott elutalni, végül 6,22 milliárdot sikerült neki. A csaló különféle történeteket talált ki, hogy rászedje.”

„A csaló azt állította, hogy orvos, és hogy Afganisztánban van kiküldetésen – részletezte a thai rendőrség egyik munkatársa, Korkiat Wuthijumnong alezredes az ABC News-nak. – Meséje szerint a felesége rég elhunyt, egy lánya van, aki hat-hét éves. Tehetős családból származik, és nyugdíjba vonulása után Thaiföldön szeretne élni.” Az alezredes szerint a férfi ezt a történetet több nőnek is előadta, de Chamanun volt az egyetlen, aki bedőlt neki.

„Csendes, visszahúzódó nő volt, aki kizárólag a munkájára koncentrált, és azt mondja, sosem volt barátja vagy komoly kapcsolata korábban.”

Chamanunt 251 rendbeli lopással vádolták meg, és minden egyes bűncselekményért négy év börtönbüntetést kaphatott volna. Mivel ő maga is a bűncselekmény áldozata, és mert a nyomozás alatt együttműködő volt, a bíró a büntetését mérsékelte: maximum húsz évet fog börtönben tölteni.

És hogy mi lett az állítólagos dr. Andrew Changgel? Ő sosem létezett, az átverés mögött álló férfi egy ártatlan maláj férfi Facebook-képeit használta, hogy megalkossa a megnyerő és kedves katonaorvost. A maláj férfi, aki személyazonosság-lopás áldozata lett, feljelentést tett, a nyomozókat pedig az üzenetváltások visszavezették a csalókhoz – kiderült ugyanis, hogy több személy áll az átverés mögött –, a harminc főből álló bűnszövetkezet 22 tagja már rácsok mögött van.

„Dr. Andrew Chang” és Chamanun sosem találkozott egymással, a nő pedig eleinte még a rendőrségnek sem akarta elhinni, hogy a dr. Andyvel való, hat hónapja tartó kapcsolata egy óriási hazugság.

Kiemelt kép: Getty Images