Nyári gyep-kisokos (x)

A nyári forróságban a gyep különleges gondozást igényel. Ügyelnünk kell a vágás megfelelő magasságára, a fűnyírás gyakoriságára és az sem mindegy, hogy a nap mely részében végezzük a munkát.

Miért fontos, hogy nyáron hetente nyírjuk a füvet?

Ahhoz, hogy a gyep egész nyáron át egészséges, sűrű maradjon, rendszeresen, hetente szükséges megnyírni. Aktív növekedés során, például egy csapadékosabb időszakban gyakrabban nyírjuk a gyepet, akár hetente két alkalommal. A szárazabb, forróbb időszakban azonban lassul a pázsit növekedése, ilyenkor elegendő hetente vágni. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél jobb minőségű a kertünkben elvetett fűmag, annál lassabban növekednek a fűszálak. A fűnyírást legjobb a szegélyek vágásával kezdeni, mert az így levágott fűnyesedéket a térkőről a gyepre a fűnyíró is tovább aprítja.

Mikor nyírjuk nyáron a gyepet?

A nyári fűnyírásra a borús, száraz idő a legmegfelelőbb, a legideálisabb az esti órákra időzíteni. A reggeli órákban végzett vágás azért nem ajánlott, mert a gyep még nedves az éjszakai párától, a déli napsütésben vágott fűszálakat pedig hatalmas stresszhatásnak tesszük ki. Eső vagy öntözés után ne nyírjuk a gyepet, mert nedves, összetapadt fűszálakat a fűnyírógép nem tudja hatékonyan levágni. Minden fűnyírást más irányban végezzünk a gyepen, ezzel megakadályozhatjuk, hogy foltok alakuljanak ki a területen. A fűnyírás után öntözzük be alaposan a pázsitot.

Milyen magasra vágjuk nyáron a gyepet?

A száraz melegben csökken a fűszálak regeneráló képessége, a túl alacsonyra nyírt gyep könnyen kiszárad, foltosodni kezd. A nyár folyamán 4-5 cm az ideális vágásmagasság. Szerencsés olyan fűnyírógépet választanunk, amelyen állítható a kívánt vágásmagasság. Ne hagyjuk, hogy a pázsit túl magasra nőjön, mert az egymásra boruló fűszálak egyrészt befülledhetnek, rothadásnak indulhatnak, másrészt mivel beárnyékolják magukat, a megfelelő fejlődésük is lelassul.

Mit csináljunk, ha az optimálisnál magasabbra nőtt a gyep?

Hosszabb nyaralás esetén, vagy ha a több napja tartó csapadék miatt nincs lehetőségünk a gyepet levágni, előfordulhat, hogy a fűszálak 8-10 cm magasra, vagy még magasabbra nőnek. Ebben az esetben sem kell kétségbeesnünk, de ilyenkor ne egyszerre vágjuk vissza a fűszálakat a kívánt magasságra. A magasra nőtt fűszálak esetében az egy menetben végzett fűnyírás nagy stresszhatást jelent, ezért egyszerre csak a fűszálak egyharmadát nyírjuk le.

Miért csak éles pengéjű fűnyírógépet használjunk?

A fűnyírógép késeit néhány havonta ellenőrizzük, ilyenkor mindig húzzunk erős védőkesztyűt. Az életlen pengéket jelzi, ha a fűnyíráskor a fűszálak vágási felülete rojtos, roncsolódott. Az életlen pengék cseréje, élezése azért fontos, mert ezek roncsolják a fűszálakat, amelyek ennek hatására fogékonyabbá válnak a betegségekre, valamint könnyebben kiszáradnak. Évente minimum egyszer élezzük vagy éleztessük meg a fűnyírógép késeit. Ha nem magunk végezzük a feladatot, érdemes pótkéseket beszereznünk, így amíg az egyik garnitúra kést leadjuk élezni, a másikkal tudunk dolgozni. A fűnyírót minden használat után gondosan tisztítsuk meg, mert a fűnyesedék könnyen rászárad a fűnyíróra, és ez megnehezíti a következő használatot. A védőkesztyű használatáról ilyenkor se feledkezzünk meg.

Miért jó a mulcsozó fűnyírás?

A mulcsozó funkcióval ellátott fűnyírók a fűszálakat rendkívül apróra, mindössze néhány milliméter nagyságúra vágják. Az így kapott gyorsan lebomló szervesanyag a talajra hullva talajtakaróként védi a gyepet a kiszáradástól és hasznos tápanyagként, zöldtrágyaként szolgál, csökkentve ezzel a túlzott műtrágya használatot. A fűszálak közé hulló mulcs hatására csökken a talaj nedvességtartalmának párolgása, valamint a gyomnövényekkel, mohával sem lesz gondunk. A mulcsozás mesterei a kertben a robotfűnyírók, amikkel rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak. A STIHL robotfűnyírói nagyon halkan, szinte zaj nélkül dolgoznak, kifogástalanra vágják a fűszálakat, környezetkímélők. A robotfűnyíró segítségével kiváltható a túlzott műtrágyahasználat, mert a fűnyírás során a robotfűnyíró nagyon apróra, mindössze 1-2 mm nagyságúra vágja a fűszálakat. Az apró fűnyesedék a talajra hullva komposztálódik, természetes zöldtrágyaként hasznos tápanyagokkal látja el a talajt.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube-csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!