Együtt vagy egyedül? Nem kérdés: együtt. Mi mást is mondhatnék, főként annak tudatában, hogy e heti lapszámunk elemző írásai éppen erről, azaz az együttlét, a közösség éltető erejéről szólnak. Evidencia? Sokaknak igen, másoknak nem annyira. És most nemcsak a magányos farkas típus kontra társasági ember ellentétpárra gondolok, hanem arra, hogy sokféle árnyalata van a másik emberhez fűződő viszonyunknak. Sok mindent át kellett élnünk az elmúlt bő két év alatt, olyan merőben újfajta élethelyzeteket is, melyek némiképp átformálták magától értetődőnek vélt alapfogalmainkat. Itt volt a bezártság, amin nem is tudom, hogyan tudtunk volna úrrá lenni a modern technika oly sokat vitatott, ám ezúttal mégiscsak áldásosnak bizonyult vívmányai nélkül. Internet, mobil, online értekezlet, Teams-megbeszélés a neten – kezdetben magunk is kételkedtünk, áthidalhatók-e így a fizikai távolságok, azaz működhet-e személyes jelenlét nélkül egy személyes kontaktusokra épülő munkahely. Aztán, ha sok gyötrelemmel is, de bebizonyosodott: igen. Csakhogy fura helyzetek is keletkeztek ebből az újfajta „együttlétből”. Szerkesztőségünk időközben újabb kollégákkal bővült, akik remekül beilleszkedtek a létfontosságúvá előlépett online térbe, hamar közeli ismerősökké váltak, miközben az utcán talán fel sem ismertük volna egymást. Te vagy az? De jó! Te jó ég, milyen fiatal! – törtek elő a meghökkent mondatok az első találkozásokkor.

Fura helyzet, amit csupán azért elevenítek fel, mert rávilágít, milyen bizarr kis csapdákat rejthet az online közösségi felület. Háló, igen, ha kell, biztonsági háló is, de azért mindent nem pótolhat. Nézem, ha csak fél szemmel is, a vizes vb élő közvetítéseit, s a hangorkánnal együtt átsugárzik hozzám még így képernyőn keresztül is az a fantasztikus erő, ami a világsikerekhez repíti a sportolókat. Hol, miben rejlik ennek a forrása? Hát éppen a személyes jelenlétben, a pillanat közös átélésében. Ez az, ami semmi mással nem helyettesíthető.

Most tehát, hogy végre kiléphetünk kényszerű elefántcsonttornyainkból, éljünk bátran az alkalommal. Legyünk együtt minél többet. Élőben!