Ismét élőben láthatjuk a világhírű színészt Budapesten!

A kétszeres Oscar-díjra jelölt amerikai színművész október 2-án A zenekritikus című zenés stand-up nagyzenekari változatával áll az Erkel Színház színpadára.

A formabontó előadás során a klasszikus zene legikonikusabb darabjait szedi ízekre a John Malkovich által megformált zenekritikus, minden zeneszám között a leggonoszabb, kortárs kritikákban szereplő idézetek, vélemények hangzanak majd el a világhírű művész tolmácsolásában. A szimfonikus zenekari világpremieren a színész Aleksey Igudesman és a Danubia Zenekar kíséretében mutatja meg a komolyzene szórakoztató oldalát. 

John Malkovich-ot nem kell bemutatni a magyar közönségnek, hiszen több mint harminc éve a világ egyik legnépszerűbb és legismertebb színművésze. Nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veszedelmes viszonyok, az Egerek és emberek, A John Malkovich-menet, de említhetünk olyan közönségsikereket is, mint a Red, Az új pápa című sorozat, a Johnny English vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak. Emellett korunk egyik jelentősebb színpadi színésze, aki Magyarországon is több alkalommal lépett már fel színházi előadásokkal. 

Elveszítette a vagyonát, de a kedvét nem

A 68 éves Malkovich már ötödik évtizedét tapossa a filmiparban, és állítása szerint folyamatosan csak sodródott az árral. „Soha nem volt tervem” – mondta el egy 2020-as Guardian-interjúban. Amikor a riporter azt kérdezte, hogy zavarná-e, ha soha többé nem kapna állásajánlatot, határozottan nemmel felelt. „Biztosan meg kellene változtatni az életmódomat, de ezt már megtettem 12 évvel ezelőtt. Úgyhogy rendben lenne” – utalt vissza a 2008-as történésekre, amikor elveszítette az összes megtakarítását. Ugyanis minden vagyonát egy Bernie Madoff nevezetű embernél fektették be, akiről kiderült, hogy csaló. Madoff befektetők ezreitől csalt ki 64,8 milliárd dollárt, és 2009-ben 150 év börtönbüntetést kapott. „Minden, amit valaha is kerestem, elúszott” – mondta akkor a színész.

Malkovich egy színdarabot rendezett Mexikóvárosban, és éppen akkor tért vissza New Yorkba, amikor az ügy kirobbant. Mint elmondta, amikor meglátta a tévében a bilincsbe vert pénzember képét, kiment a sarokra egy doboz cigarettáért, és pár napig sokkban volt. De aztán valahogy mégis túltette magát rajta – hiszen más választása nem is volt – és ugyanott folytatta, ahol korábban, csak kicsit szerényebb keretek között.

Jelenleg a Netflix Űrhadosztály című szatirikus sorozatában láthatjuk a képernyőn, de most lehetőségünk van élőben is megtekinteni a fanyar humoráról ismert világsztárt. A hazai közönség legközelebb október 2-án találkozhat vele az Erkel Színházban, ahol A zenekritikus című produkcióval lép fel a Danubia Zenekar kíséretében.

De miről is szól az előadás?

„Schumann azt képzeli, hogy zeneszerző.” „Brahms egy tehetségtelen fattyú.” „Claude Debussyt egyszerűen borzalmas hallgatni.” Ezek a markáns megállapítások az elmúlt évszázadok kritikáiban szerepelnek, melyeket Aleksey Igudesman, orosz-német származású hegedűművész, zeneszerző gyűjtött össze néhány évvel ezelőtt, hogy aztán majd egy szórakoztató színpadi produkció formájában megmutassa, a kortársak véleménye mennyire nem állta ki az idők próbáját.

A klasszikus zenére és a darabokról, szerzőikről szóló kritikákra épülő produkciót – akkor még csak kamarazenekari kísérettel először 2017-ben mutatták be, azóta a világ több pontján is nagy sikert aratott. A zenei inzultusok tárházával felvértezett John Malkovich bújik a gonosz kritikus bőrébe, mégpedig azzal a meggyőződéssel, hogy Beethoven, Chopin, Prokofjev és társaik egyszerre fárasztóak és örömtelenek. Aleksey Igudesman és a zenekar tagjai viszont alig várják, hogy ellentmondjanak és visszatámadjanak. A zárójelenetben aztán Malkovich kerül a „kínpadra”, és a róla szóló kritikákat kell elviselnie.

Fotó: Julia Wesely

Ráadásul október 2-án, A zenekritikus kibővített, átdolgozott budapesti világpremierjén – amelyhez magyar nyelvű feliratozás biztosított – nemcsak néhány zenész, hanem egy kibővített, teljes szimfonikus zenekar száll zenei vitába John Malkovich-csal. A közel kétórás, szórakoztató előadás során olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofjev, Ysaye, Kanchelli, Piazzolla és Igudesman.

Az amerikai művész partnere nem véletlenül lesz a Danubia Zenekar, hiszen közel áll hozzájuk a műfaji kísérletezés, a huszadik századi és kortárs művek bemutatása is, és nagy örömmel várják az immár második közös színpadra lépést John Malkovich-csal.

Kiemelt kép: Getty Images