Nyaraljunk Miskolcon! (x)

Íme 10 plusz 1 ok, hogy miért érdemes ellátogatnunk az ország negyedik legnépesebb városába, amely a Bükktől a Zemplénig ér.

Négy az egyben

Miskolc belvárosa, Miskolctapolca, Diósgyőr és Lillafüred más és más élményt tartogat, és a város mérete és izgalmas látnivalói garantálják, hogy a hosszú hétvégénk, vagy akár egy hétnyi nyaralás is ki legyen töltve programokkal.

Templomok városa

Az Avason, az ódon temetőben található református templom a 16. századból megmaradt tetőszerkezetével, az ortodox templom a lenyűgöző ikonosztázzal (ami Közép-Európa legnagyobbja) és békebeli kertjével varázsol el minden betérőt. 

Borangolás a pincesoron

Aki szereti a bort, meg se álljon az avasi Bortanyáig, ahol például a Gallai pince borát kóstolhatja meg. A kisavasi borospincék száma megközelíti az ezret, akad köztük több száz éves is, Miskolcon szólásmondás volt hajdanán, hogy akinek nincs pincéje, az nem is ember.

Andalogjunk!

A belváros sétálóutcája Európa leghosszabb városon áthaladó főútja, tizenkét kilométer hosszú. Az ország első plázáinak egyike is itt található, a Weidlich-palota, amit Hajós Alfréd tervezett 1911-ben, és ma már egy kávézónak ad otthont.

Irány a színház!

Valamivel arrébb található a Miskolci Nemzeti Színház, amelynek bármelyik darabjáért érdemes autóba/vonatra szállni. Titkos tipp: Ha a színészektől szívesen kérnénk autogramot, üljünk be a szomszédos Desszertem cukrászdába, ami a törzshelyük. A hangulatos cukrászda egyébként idén bekerült az ország tíz legjobbja közé. Titkos tipp: karamellás-körtés fagyi. 

Pazar kilátás

Az avasi kilátót se hagyjuk ki, érdemes onnan indítani az avasi túránkat, és miután ott körbenéztünk, és gyönyörködtük a város és a környező hegyek látványában, csorogjunk onnan a belváros felé. 

Mesél az erdő

Az erdő mélyén kisvasút jár, és a vonatozás egészen biztosan nem csak a gyerekek kedvence. Az út alatt, a hatalmas fák között átszűrődő napfényben fürdőzve feltöltődik kicsi és nagy is. A vezetett túra során megtudhatjuk, hogy az erdő finom. Szakértők segítségével kóstolhatjuk meg az aljnövényzetben fellelhető ehető erdei vadnövényeket, úgymint madársóska, vadturbolya, fenyőrügyméz.

Mi szem-szájnak…

Ha ízlett a madársóska az erdő mélyén, azt is és sok minden más ehető erdei növényt kóstolhatunk a Végállomás Bistro & Wine-ban, amit az ország száz legjobb étterme között tartanak számon. Tematikus estjeikre, borkóstolóikra is érdemes benevezni, de akár egy spontán vacsora színház után emlékezetes gasztronómiai élményt fog nyújtani. Az étlap követi az évszakok változását, és azt, hogy a környéken, vagy akár az erdőben éppen milyen zöldség vagy gyümölcs érik. 

Galéria | 6 kép

Álom, édes álom

Ha megszavaztuk a bizalmat a városnak, különféle jobbnál jobb szálláshelyek közül választhatunk. A diósgyőri vár közelében lévő A ház apartmanban megnyugtató természeti környezetben ébredhetünk, míg például a belvárosban lévő Bükk Penthouse jóvoltából karnyújtásnyira lehetünk a nyüzsgéstől.

Csipkerózsika kastélya

A lillafüredi Palotaszállóba bárki betérhet, ha szívesen körbenézne a százéves falak között, leülne egy sütire vagy egy kávéra a szalonban, vagy látni szeretné a függőkertet, a vízesést. A szomszédos Hámori-tavon csónakázhatunk is, aki arra jár, ne hagyja ki az élményt. A szállóban lehet választani a már felújított részleg szobái közül is, és a toronyba vezető csigalépcső mellett is van két szoba, ha valaki esetleg Csipkerózsika meséjébe vágyna. 

Víz, strand, nyár

Ha még nem voltunk a miskolctapolcai Barlangfürdőben, iktassuk be azt is a programjaink közé. Választhatunk, hogy bent a barlangban vagy a kinti hangulatos strandon szeretnénk kikapcsolódni. Innen csak egy ugrás az Ellipsum élményfürdő, amit tavaly adtak át, kül- és beltéri medencéivel, VR-szemüveges óriáscsúszdával, vizes gyerekbirodalommal várja a víz, a fürdők szerelmeseit.