A legnagyobb szimfonikus mesterművek csendülnek fel idén (x)

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2022/2023-as évadja számtalan izgalmas érdekességet kínál.

Az együttes a Kocsis, a Kobayashi, a Ferencsik, a Lukács és a Pászti bérlet hangversenyein három közkedvelt helyszínen, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Zeneakadémia Nagytermében és a Pesti Vigadó dísztermében szólaltatja meg a szimfonikus repertoár mesterműveit, az oratorikus irodalom remekeit és több évszázad számos reprezentatív versenyművét, sőt egész estés hangversenyszerű operaprodukciókkal is kedveskedik a zenés színpad szerelmeseinek. Hallhatunk olyan slágereket, mint Chopin f-moll zongoraversenye és Dvořák Újvilág-szimfóniája, Csajkovszkij V. szimfóniája és Berlioz Fantasztikus szimfóniája, Verdi Trubadúrja.

A Nemzeti Filharmonikusok emellett a különlegességek sorsát is szívén viseli. Ebben az évadban a felfedező kedvű zenerajongók találkozhatnak a 20. századi lengyel szerző, Wojciech Kilar Orawájával, megelevenedik a francia romantikus, Massenet szenvedélyes Goethe-megzenésítése, a Werther, kezet nyújt egymásnak George Enescu I. román rapszódiája és az Amerikában, Oscar-díjas filmzeneszerzőként világhírűvé lett Rózsa Miklós hegedű–cselló-kettősversenye, a Sinfonia concertante. A svájci csodafuvolás, a Berlini Filharmonikusok büszkesége, Emmanuel Pahud egy egész csokorra való csemegét szólaltat meg olyan francia szerzőktől.

A zenekarral szimbiózisban élő és dolgozó Nemzeti Énekkar Pászti bérletének minden egyes hangversenyén hallhatják a zenekedvelők a Somos Csaba vezetésével működő kórust.  

Hagyomány, hogy a magyar és a nemzetközi hangszeres szólisták és az énekestársadalom legjobbjai szövetkeznek a Nemzeti Filharmonikusokkal. Csak néhány név a teljesség igénye nélkül: Komlósi Ildikó, Gáspár István, Horváth István, Pasztircsák Polina, Cser Krisztián. a villámkezű zongoraművész Ingrid Fliter, Ikuyo Nakamichi, Berecz Mihály, Olga Kern, Peter Klimo és a senkihez sem hasonlítható Ránki Dezső, a hegedűvirtuóz Baráti Kristóf, Szergej Krylov és Banda Ádám, a közönségkedvenc csellista Várdai István, a világjáró fuvolás Győri Noémi – és hangszerének egyik legjobbja, a kürtös Stefan Dohr.

A karmesterek között a zenekar különös fontosságot tulajdonít a fiatal magyar tehetségekkel való együttműködésnek. Ellátogat a Nemzeti Filharmonikusokhoz Káli Gábor, Farkas Róbert és Rajna Martin, a középgeneráció kiválóságai közül a pulpitusra lép Vashegyi György, Kesselyák Gergely, Madaras Gergely és Vajda Gergely – és persze nem hiányozhatnak olyan nagymúltú, jelentős hazai dirigensek sem az együttes koncertjeiről, mint Kovács János.

A zenekar számára minden évadban nagyon fontosak a Próbatermi vendégség koncertjei: nemcsak azért, mert hangszeres muzsikusaink és kórustagjaink ezeken a hétvégi, délutáni eseményeken – melyeken mindig a menedzsment egy-egy munkatársa vagy egy vállalkozó szellemű művészünk konferál – számukra üdítő változatosságot és egyszersmind ösztönzést kínáló kamarazenei produkciókban vehetnek részt, hanem azért is, mert ezeken a koncerteken minden más alkalomnál kötetlenebb hangulatban lehetünk együtt hűséges közönségünkkel.

Az ifjú generációt, mint minden évadban, ezúttal is a Zenemánia beavató koncertjei kalauzolják a klasszikus zene rejtelmeinek világában – olyan tapasztalt vezető segítségével, mint a beszélgetős koncerteket egy személyben konferáló és vezénylő Dinyés Dániel, aki a 2022/2023-as évadban magát Ludwig van Beethovent (és persze a szerző szimfóniáit) hívja segítségül szellemes magyarázataihoz. A helyszín ezúttal is a Fesztivál Színház bensőséges környezete.

A zenekar bérleten kívüli hangversenyei csupa fontos és szívünknek kedves eseményhez kapcsolódnak: az évadnyitást szeptember 25-én Erkel, Bartók, Dohnányi és Stravinsky műveivel tesszük hangsúlyosabbá, hajdani főzeneigazgatónkra, Kocsis Zoltánra Liszt és Rachmaninov muzsikájával emlékezünk, a karácsonyt – mi sem természetesebb – Bach kantátáival várjuk, és az utóbbi évek egyik szép új kezdeményezésének folyatásaként ismét megvalósuló Magyar Klasszikus Zene Napján a hazai zenekultúra értékei felé fordulunk. A legfontosabb bérleten kívüli eseményt a felsorolás végére tartogattuk: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2023-ban ünnepli fennállásának 100. évfordulóját! Erről az alkalomról jubileumi hangversenyen emlékezünk meg, melyen Dohnányi, Liszt és Beethoven művei csendülnek fel Kovács János és Vashegyi György vezényletével. Az est folyamán a zenekar régi, legendás partnere, Ránki Dezső zongorajátékában gyönyörködhetünk, a „Kismartoni” mise énekszólóit pedig a Nemzeti Énekkar partnereként Szutrély Katalin, Schöck Atala, Bernhard Berchtold és Cser Krisztián tolmácsolja.

A Nemzeti Filharmonikusok teljes programkínálatát megtalálják a www.filharmonikusok.hu oldalon.