A nők 80%-a tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (x)

Szinte nincs olyan lány és nő, aki ne tapasztalt volna még utcai zaklatást.

A zaklatás bármilyen társadalmi helyzetű, kultúrájú, szexuális irányultságú nőt érint; nincs köze az áldozat megjelenéséhez, öltözetéhez vagy viselkedéséhez. Az utcai zaklatás nem bók: az áldozatokban félelmet kelthet, megalázva és semmibe véve érezhetik magukat, súlyosabb esetben pedig traumatizálódhatnak is.

Amikor zaklatás szemtanúi vagyunk anélkül, hogy közbelépnénk, azzal a zaklatást elszenvedőben elmélyítjük a traumatikus élményt és a zaklató felé azt mutatjuk, hogy a viselkedése elfogadható.

Az Ipsos felmérése szerint a magyar nők 80%-a már tapasztalt utcai zaklatást, 26%-a állította azt, hogy valaki segített.

Az utcai zaklatást nem könnyű felismerni. A zaklatás gyakran nagyon ravaszul tálalt és alig felismerhető a kívülállók számára. Fontos azonban tudni, hogy amint kéretlen verbális, nonverbális vagy testi kontaktus történik, az zaklatás. Az utcai zaklatás egyéb típusai közé tartozik: a „véletlen” dörgölődzés, vagy ha a zaklató azt mondja „mosolyogj rám”, kétértelmű bókok, tapogatás, a személyes terébe való betolakodás, ha valaki a testrészét a másik testéhez nyomja, hirtelen szexuális támadás (pl. ha valaki megfogja a másik mellét vagy fenekét), szexista viccek, szexuális célozgatások, szexista és sértő graffiti.

Az emberek 73%-a már szemtanúja volt szexuális zaklatásnak köztereken, de többségünk mégsem cselekszik. Úgy érezzük, tennünk kellene valamit, de inkább csendben maradunk. Tenni akarunk ellene, de nem tudjuk, mit. A L’Oréal Paris a Right To Be és a PATENT Egyesülettel egyesítette erejét a nők és férfiak biztonságáért, és olyan jól bevált eszközöket hoztak létre, amelyek segítségével biztonságosan közbeavatkozhatunk, ha nyilvános helyen zaklatás áldozataivá vagy tanúivá válunk. A Stand Up egy olyan program, amely segíti a nyilvános helyen elkövetett szexuális zaklatás megakadályozását azáltal, hogy megtanítja a nőket és a férfiakat arra, hogyan avatkozzanak közbe, amikor zaklatás szemtanúivá válnak.

“Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mert óriási szükség van arra, hogy Magyarországon is elinduljon a párbeszéd a nők biztonságos köztér-használathoz való jogáról. Szinte nincs olyan lány és nő, aki ne lett volna utcai zaklatás áldozata, a közvéleményben mégis rengeteg tévhit él ezzel az erőszakformával kapcsolatban. Reméljük, hogy a kampányhoz csatlakozva minél több embernek tudunk eszközöket adni ahhoz, hogy magabiztosan és hatékonyan fellépjen a zaklatás és a nők elleni erőszak ellen” – mondja Mészáros Gréta, a PATENT Egyesület munkatársa, nőjogi aktivista.

A L’Oréal Paris és a a Right To Be megalkotott egy 5D-s módszert, ami egy szakértők által jóváhagyott eszközkészlet, és segíti a biztonságos közbelépést, ha utcai zaklatás tanújává válunk. Az 5 D elemei:

 • Distract – Zavard meg
  Tégy úgy, mintha egy barátod lenne, kérdezd meg a pontos időt, tereld el a figyelmet, légy kreatív.
 • Delegate – Delegálj
  Keress valakit, aki valamilyen hatáskörrel rendelkezik
 • Document – Dokumentálj
  Figyelj és tanúskodj, jegyezd le vagy vedd fel videóra a zaklatást, és add oda az áldozatnak a rögzített bizonyítékokat
 • Direct – Irányíts
  Emeld fel a hangodat és szólítsd meg a zaklatót, majd fordítsd a figyelmed a zaklatást elszenvedőre
 • Delay – Késleltess
  Az incidens után vigasztald meg a zaklatást elszenvedő személyt, és erősítsd meg őt abban, hogy a zaklató viselkedése helytelen volt.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan szállhatsz szembe az utcai zaklatással, vegyél részt egy digitális képzésen, vagy iratkozz fel egy élő képzésre a PATENT szervezet oktatóival az alábbi linkre kattintva: standup-international.com