Robot-asszisztált műtéttel búcsút inthet a kínzó térdfájdalomnak! (x)

Már Magyarországon is elérhető a robottechnológia ortopéd sebészetben való alkalmazása. A forradalmi eljárás hazai meghonosítója, az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis műtéteket végző Dr. Domán István PhD. csípő- és térdprotézis specialista ortopéd sebész. Dr. Domán 2020 óta alkalmazza itthon ezt a technológiát, azóta több, mint 150 sikeres műtéten van túl. Tapasztalatai, valamint a műtött betegek visszajelzései kiemelkedően pozitívak.

A térd az emberi test legbonyolultabb és legösszetettebb ízülete, amelynek kiemelt szerepe van a mindennapi tevékenységek, mozgások során. A krónikus térdfájdalom így jelentősen képes befolyásolni a betegek mindennapjait, életminőségét. A térdpanaszok hátterében leggyakrabban az ízületi porcfelszín kopása vagy károsodása áll, amit térdízületi porckopásnak, azaz artrózisnak nevezünk. Erre sok esetben csak a térdprotézis beültetés nyújt végleges, hosszú távú megoldást.

A legjobb műtéti eredmény érdekében alkalmazom az OMNIBotics robot-asszisztált eljárást, amelynek számos előnyét pácienseim is tapasztalják” – hangsúlyozza dr. Domán István PhD. A technológia a robotok pontosságát állítja a gyógyítás szolgálatába, ezzel rendkívül magas, 96-97%-os betegelégedettségi arányt eredményez.

Fotó: www.drdoman.hu

A térdprotézis műtétek új szintje

Az amerikai fejlesztésű OMNIBotics rendszer úgy segíti a térdprotézis beültetését, hogy a térd körüli lágyrészek egyensúlyát – mely a kopást kísérő folyamatokban rendszerint megbomlik – helyreállítja. Kutatások szerint ugyanis a betegek műtét utáni elégedettsége nagy mértékben a térd körüli lágyrészek, oldalszalagok egyensúlyától függ. A számítógép-vezérelt technológia lehetővé teszi, hogy előzetes képalkotó vizsgálatok, például CT vagy MR nélkül a beteg térdének anatómiája digitálisan leképezhető legyen. Egy 3D virtuális modellt alakít ki a páciens térdéről, és a szalagfeszességre vonatkozó mérési eredményeket alapul véve megtervezi a térdprotézis komponenseinek legideálisabb helyzetét. A térdprotézis tehát pontosan úgy kerül beültetésre, hogy az ízület körüli lágyrészek egyensúlya biztosítva van. A kivitelezés maximális precizitását pedig egy robot eszköz, az ún. OMNIBot segíti elő. A térdprotézis beültetés ezzel a technológiával személyre szabott és tökéletes lesz, ami gyorsabb és fájdalommentesebb gyógyulást, természetesebb érzetet és kifogástalan mozgásfunkciót eredményez.

A sebész műt, a robot segíti

A robottechnológia alkalmazása természetesen nem helyettesíti az ortopéd sebész felkészültségét és tapasztalatát, hanem a tervezés és kivitelezés pontosságát emeli új szintre. Ezzel az eljárással is az orvos végzi a műtétet, a fejlett robot technológia pedig a segítségére van ebben. Az OMNIBotics eljárás Európában negyedik országként elérhető Magyarországon, tehát kifejezetten világújdonságnak számít. Az eredmények azonban kimagaslók, minden eddigi térdprotézis műtéti technikához viszonyítva is.

Fotó: www.drdoman.hu

Kevesebb fájdalom, gyorsabb felépülés

A rendkívül precíz tervezés és kivitelezés egyik kiemelendő előnye, hogy a műtét során kisebb a vérvesztés, így jelentősen csökkennek a kockázatok, valamint a műtét utáni vérömleny kialakulásának valószínűsége. Az OMNIBotics eljárással végzett térdprotézis beültetést követően közvetlenül, illetve a rehabilitáció során is kevesebb fájdalom tapasztalható, mint a hagyományos protézis műtéteknél. Mindemellett gyorsabb felépülés és rövidebb kórházi tartózkodás várható. A precíz és anatómiailag személyre szabott beültetés következtében a protézis várható élettartama is hosszabb, így csökken a revízió szükségességének valószínűsége.

Saját sebészi tapasztalatom is alátámasztja a statisztikát, ami szerint a robot-asszisztált eljárással végzett térdprotézis beültetés után a betegek 96-97%-a teljes mértékben elégedett az új térdével – meséli dr. Domán István PhD. – Valós visszajelzések alapján állíthatom, hogy ezzel az eljárással végre kiküszöbölhető a műtét után esetlegesen visszamaradó fájdalom, vagy egyéb térdpanaszok kockázata.

Kiemelt kép: CANVA PRO