Ettől fog úgy kinézni a fotód, mint a profiké

Hogyan csinálják az influencerek, hogy a képeik mindig olyan szépek és esztétikusak? Mi egy jó kép titka? Pastellmama most elárulja nekünk hogyan tudunk mi is könnyedén csodás képeket készíteni!

A flatlay fotó készítése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy az Instagram posztjaidat a szépből a „Te ugye egy tervezőgrafikus vagy?” szintre emeld, és úgy nézzen ki, mintha a legmenőbb divatmagazinok lapjain szerepelne.

Akár esztétikus Facebook-hirdetéseket szeretnél készíteni kisvállalkozásod számára, akár a személyes márkádat szeretnéd feldobni – vagy ha egyserűen „csak” szép képeket szeretnél a közösségi oldalaidra–, végigvezetünk a tökéletes flat lay fotó elkészítésének minden lépésén. 

Mi az a flatlay fotózás?

De kezdjük is a legfontosabbal: a flat lay (kb. laposan kiterített, fektetett) fotók közvetlenül felülről készített képek, amin az objektumok gyönyörűen harmonizálnak. A nagyszerű flat lay fotók a tárgyak, a színek összhangja, és az elrendezés révén mesélnek el egy történetet.

Fotó: Getty Images

Emiatt nem csoda, hogy az elmúlt néhány évben rendkívül népszerűvé vált ez a fajta stílus, és gyakran felbukkan a közösségi médiában, és gyakorlatilag a legnagyobb márkáktól kezdve az influencerekig mindenki használja ezt a módszert. Most pedig megmutatjuk Tóth Csenge Zsófia, vagyis más néven Pasztellmama segítségével, hogy hogyan is lesz a tied is olyan, mint a legjobbaké. És hogy ki ő? Lakberendező és enteriőr styling szakértő, akinek szenvedélye a DIY és minden ami pasztell.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tóth Csenge Zsófia (@pastellmama)

Vágjunk bele!

„Válassz egy lehetőleg egyszerű és egyszínű hátteret. A legjobb flatlay képeket például asztalon lehet készíteni: Képzelj egy nagy négyzetet vagy téglalapot. A képedet úgy alkosd meg, hogy a vonalakon belül helyezed el a tárgyakat. A készítés közben készíts fázisfotókat, így látni és érezni is fogod, ha még valahol helyet kell kitöltened vagy változtatnod kell a tárgyak helyzetén” – tanácsolja Csenge.

Hol legyen a fókusz?

Fotó: Pasztellmama

„Helyezd el a háttereden azt a tárgyat, amin a fókusz lesz. Abban az esetben, ha rajta kívül más látványos darabot is elhelyeznél a képen, akkor azt a kép szélén helyezd el, máskülönben odavonzza a tekintetet. Hasonló kiegészítők esetén használd a „két test-szabályt”, azaz a két tárgy legyen szorosan egymás mellé helyezve. Akkor harmonikus egy kép, ha az ellentétes oldalon egy másik ugyanolyan, vagy hasonló tárgy is visszaköszön.

A harmónia érdekében válassz maximum 2-3 színt, és a képet is hasonló színekkel keretezd, tehát minimum két helyen köszönjenek vissza a színek.”
Az itt látható fotón például  a papucs citromsárgája hagyna egy kis hiányérzetet az emberben, de a citromokon keresztül ez is visszaköszön, és kiegyensúlyozzák az egyébként bézs és kékeszöld színvilágot. Ebben az esetben ezek a másodlagos kellékek. Az elsődleges kellék természetesen a kép fő tárgya, ez esetben a papucs és a szlmakalap.

Mikor fotózni és mikor nem?

A fény egy nagyon fontos eleme a képnek. Kerüld az éles fényt! A legszebb eredményt természetes fénnyel érheted el. Ha gyakran tervezel képeket készíteni, akkor érdemes befektetni egy saját fénybe. Jól fog jönni, ha esetleg nincs lehetőséged kint fotózni” – mondja a szakember.

Adj mélységet a képednek!

„Ne félj magasabb tárgyakat is használni. Például belógó virágokat a kép szélén. Fotózz tárgyakat a kezedben is, miközben a háttérben láthatóak a további elemek is. A legfontosabb, hogy élvezd a fotózást. Gyakorlat teszi a mestert, ezért változtass, próbálj ki különféle elrendezéseket és szögeket. Készíts több hasonló beállítást is, hogy a végén legyen miből válogatnod és megtaláld a számodra legszebbet!”

Kiemelt kép: Getty Images