Így nevelj klímatudatos gyereket! (x)

Ökotudatos tippek a Terrántól.

A gyerekeknek jobb esetben ősbizalmuk van a környezetükben és a szüleikben, úgy gondolják, hogy a világ és benne az emberek alapvetően jók. A szüleik a minták, ők azok, akik mindenre tudják a megoldást, akik kiigazodnak az élet nehézségeiben, legyen az világjárvány vagy éppen a Földünket veszélyeztető klímaválság. Szülőként azonban hajlamosak vagyunk kerülni a nehéz témákat, és sokszor figyelmen kívül hagyjuk a gyerekek aggodalmait vagy egyenesen azt gondoljuk, kicsik még a klímaválsággal kapcsolatos témákhoz. Ne kerüljük a témát, tájékozódjunk, és ebben támogassuk a felnövő generációt is. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. küldetésének tekinti a környezettudatosság erősítését, valamint a folyamatos edukációt, tájékoztatást.

Nemzetközi kutatásokból tudjuk, hogy a gyerekek nagyon is képben vannak, sőt, kifejezetten aggasztja őket a klímaválság, nagy részük egyenesen szorong. Rengeteg információ áramlik feléjük, és ahogy nekünk, felnőtteknek sem könnyű eligazodni a hírek, adatok rengetegében, a gyerekeknek még inkább nehéz kibogozni, hogy mit hozhat a jövő. Nem tehetünk mást, mint hogy beszélgetünk velük az ilyen nehéz témákról is, válaszolunk a nekünk szegezett kérdésekre, közösen kialakítunk egy tudatosabb, környezetbarát életet.

Klímatudatosság szorongás helyett

Ha komolyan vesszük, hogy mindannyiunknak változtatnunk kell a szokásainkon, mert a klímaváltozásért mi, emberek vagyunk felelősek, akkor cselekvésbe fordíthatjuk át az aggodalmunkat. Ezzel egyszerre több jót is cselekszünk: példát mutatunk a gyerekeinknek, ráállítjuk őket egy ökotudatos útra, és megmutathatjuk nekik azt is, hogy képesek vagyunk a változásra.

Mutatunk néhány tippet, amivel cselekvésbe fordíthatjuk át ezt a fenyegető helyzetet.

Kezdjük otthon, kicsiben

Ha eddig nem tettétek, akkor kezdjétek el szelektíven gyűjteni a szemetet. Ezt remekül tudják csinálni a legkisebbek is, örömmel szortírozzák a megfelelő kukába az odavaló hulladékot. Ne folyassátok a vizet feleslegesen, használjatok poharat, amikor fogat mostok, és természetesen amikor elhagyjátok a fürdőszobát, kapcsoljátok le a villanyt. Ha kirándulni mentek vagy az iskolába visz magával tízórait, válasszatok együtt újraszalvétát, amibe a szendvicset csomagolhatjátok. Így nem termelünk szemetet, egyszerűen kimossuk vagy áttöröljük egy-egy használat után. De együtt is készíthettek újraszalvétát, csak vasalóra, méhviaszra, na meg egy csinos kis textilre van szükség hozzá. Ha már hulladékmentesség, akkor kifejezetten ökotudatosak lehetünk abban is, ha próbálunk idényzöldséget, gyümölcsöt venni, piacra járni, ami programnak sem utolsó. Felkereshetjük a közelünkben található csomagolásmentes boltot, és kis vászontáskákkal mehetünk vásárolni, hogy ne az ottani nejlonba pakoljuk az élelmiszert. És persze sétáljunk, amikor csak tudunk, szálljunk fel a villamosra az autó helyett, ha megoldható.

A mese mindenre gyógyír

A meséket is segítségül hívhatjuk, és ne gondoljuk azt, hogy csak a legkisebbeknél. A mese segít oldani a feszültséget, gyógyító ereje van, a történetek szereplői megmutatják, hogy minden helyzetnek van megoldása. Olyan világba kerülhetünk, ahol minden értelmet nyer, segít abban, hogy megismerjük a világot és benne önmagunkat. Boldizsár Ildikó néhány éve a világ népmesekincséből olyan történeteket válogatott, amelyek a Földünk iránti felelősségről, az ember feladatairól szólnak. A Bábozd Zöldre program olyan bábos élményt nyújt a gyerekeknek, ami nem direktben tanítja őket, hanem a játék által mutatja meg, milyen sokat tehetünk mindannyian egy fenntartható jövőért, például úgy, ahogy Cserke, a róka, akinek szélerőműve van és napkollektor a házán.

Lássuk meg a jó példákat

Persze a jó és követendő példák itt vannak a szemünk előtt. A napkollektoros ház ma már szerencsére nem csak a mesében létezik, nem csak Cserke házát díszíti. A több mint száz éves Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. története maga is mesébe illő, anno egyetlen ember álmából született Közép-Európa egyik vezető építőipari nagyvállalata. A Terrán filozófiájában mindig is jelen volt a környezettudatosság, az energiatakarékosság, ráadásul mindezeket nem rendeli alá esztétikai szempontoknak, hanem egy szinten kezeli a praktikummal. Ezt a vállalást és elhivatottságot tökéletesen ötvözi a Terrán Generon napelemes tetőcserép, ami tökéletes választás, ha fontos nekünk a környezetünk védelme és a stílusos megjelenés is. A díjnyertes megoldás lényege, hogy a napelemes rendszert a tetőcserépbe integrálják, így minden egyes cserép külön-külön szolárpanelként működik. Ráadásul a Terrán Generon már bizonyított: több mint 250 háztartásban és középületen találkozhatunk vele, százezret is meghaladó beépítésével. A vállalat amellett is szilárdan kiáll, hogy segítse a vásárlókat, szaktanácsadással, edukációs anyagokkal, sőt még szakemberkeresőjével is rendelkezésükre áll mindazoknak, akik rálépnének a környezettudatos útra. Ha felelősséget érzünk a jövőért, akkor ma már nem is kérdés, hogy az ökotudatos élet a jó irány, a gyerekeink ebben fognak élni, nekik már ez lesz természetes. Kezdjük el most, együtt, a jelenben.

Kiemelt kép: James Wheeler/Unsplash