Június 25-én vár az éjszaka, amikor minden életre kel! (x)

Idén 20 éves a Múzeumok Éjszakája!

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, idén június 25-én rendezik meg – immár huszadik alkalommal. Ebben az évben a kiállítóterek és gyűjtemények koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét.

Mintegy 400 intézmény közel 2000 programmal készül a kerek évfordulóra. Akik már részesei voltak korábban – barátokkal, családdal vagy önállóan felfedezve az este kulturális kínálatát –, emlékezetes napban és éjszakában volt részük.

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája az Újragombolt hagyományok, amelynek nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Az intézmények így a hagyományokat, értékeket „újragombolva”, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, mai dizájnelemekkel vegyítve, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával mutatják be látogatóiknak. Az esemény kiemelt helyszíne idén Szolnok, amely már a kezdetektől bekapcsolódott a programsorozatba. 2022-ben csak ott 23 városi helyszínen várják változatos programok az érdeklődőket, valamint ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz, ahol olyan kuriózumok is színesítik a kínálatot, mint az éjszakai vásár.

Ebben az évben Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó is a rendezvénysorozat mellé állt, aki szóvivője a Múzeumok Éjszakájának. Bajnokunk tavasszal több tárlatvezetésen, interaktív programon vett részt. Ellátogatott a Közlekedési Múzeumba, ahol krampácsolónak és sofőrnek is beállt. A tápiószelei Blaskovich-kúriában lóra pattant, Kincsem patanyomait járva, míg a szegedi Móra Ferenc Múzeumban boszorkányként is „tevékenykedett”. Kedvcsináló kisfilmjeit a muzej.hu honlapon lehet megtekinteni.

Akik szeretnének ellátogatni a fővárosi helyszínekre, fontos tudnivaló, hogy a kedvezményes árú felnőtt karszalagok, amelyek érvényesek az összes budapesti részt vevő intézménybe, 2200 forintba kerülnek, míg a gyermekjegyekért (6-18 éves korig) 1000 forintot kell fizetni. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. Jegyek június 12-étől válthatók a múzeumok pénztáraiban vagy a muzej.hu oldalon. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban NEM érvényesek a budapesti menetrend szerinti tömegközlekedési eszközökön. (Az útvonalak megtalálhatók a muzej.hu oldalon.)

A Múzeumok Éjszakája honlapján helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetők az események, valamint a MUZEJ mobilalkalmazás segíti a tájékozódást. Mindezeken túl az esemény Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő napokban érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

A Múzeumi élmények élőben – irány Tunézia játék során a Múzeumok Éjszakája Facebook-oldalán elég már egyetlen kérdésre helyesen válaszolnia, hogy nyerjen egy 8 napos tunéziai utazást két fő részére Sousse-be. Klímája és partszakasza idilli nyaralóhellyé teszi Tunézia gyöngyszemét, a központ szűk utcái és apró üzletei az Ezeregyéjszaka meséinek varázslatos hangulatát idézik. A város történelmének köszönhetően, gyönyörködhetünk a szebbnél szebb ókori épületekben, mozaikokban és az iszlám kultúra remekműveiben is. Az utazás a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásával valósulhat meg. Ha a játékban mind a nyolc kérdésre helyesen válaszol, az esély megnyolcszorozódik! A játék időtartama alatt a szervezők minden nap feltesznek egy kérdést, amelyből az összes helyes válaszadók közül sorsolják ki a nyertest.  További részletek a játékról június 11. és 18. között a muzej.hu oldalon olvashatók.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium.