Húsbavágó! – Ezért nincsenek most húsos receptek a Nosaltyn

A húsmentesség világnapja alkalmából Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinja, a Nosalty idén is figyelemfelkeltő kampányba kezdett: a Húsbavágó! nevű kezdeményezés keretein belül egy egész héten át háttérbe szorulnak a húsos recepteket az oldalon, alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat és receptúrákat ajánl gasztroközösségének.

Június 13-a a húsmentesség világnapja. Ezen a napon Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinjánál, a Nosaltynál idén is figyelemfelkeltő kampányba kezdtek, vagyis folytatódik a tavaly első ízben életre hívott Húsbavágó! elnevezésű kampány, és egy hétre a háttérbe szorul az összes hústerméket tartalmazó recept az oldalon.

Hering András, a Nosalty főszerkesztője

A szerkesztőség ezzel figyelmezteti a Nosalty minden szakácsát és olvasóját arra, hogy a klímaváltozás sajnos létezik, a húsfogyasztás visszafogása pedig az egyik legkönnyebben megléphető döntés, amivel egyén szinten is tehetünk ellene. Az egyhetes, húsételektől való tartózkodás nem azt jelenti, hogy a Nosalty ellenezné a húsfogyasztást, egyszerűen erőforrásaikat felhasználva receptajánlóikat „klímabarátabb” ételekre összpontosítják.
„Sokat gondolkodtunk, meglépjük-e, de végül az igen győzött. Biztos lesznek haragosaink, vagy akik nem értik, ellenzik, feleslegesnek tartják, de szerintünk a bolygónk vészesen csökkenő élelmiszerhiánya és a klímaváltozás napjaiban itt az idő a drasztikusabb lépésekre.

Hiszünk benne, hogy amit főzünk (és ahogyan főzzük), egy hatalmas felelősség és edukációs vállalás részünkről, mellyel lépnünk kell a klímaváltozás elleni küzdelemben”

– mondta el Hering András a Noslaty főszerkesztője.

Így tehát a húsmentes világnap alkalmából a legnépszerűbb gasztrooldal megragadja az alkalmat, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét egy világszintű problémára, az ipari húsfogyasztás káros hatásaira és a táplálkozással kapcsolatos életmódváltás lehetőségére. A fenntarthatóbb főzés ösztönzése érdekében tehát háttérbe szorítják a húst és a hússzármazékokat tartalmazó recepteket a Nosalty oldalán, helyettük pedig számos izgalmas húshelyettesítő és húsmentes recepttel nyújtanak alternatívát.

Hogy miért csinálják ezt?

Mindannyiunkért, az emberiség jövőjéért. Táplálkozási szakértők és a Greenpeace jelentése szerint az emberek általában túlságosan sok húst és tejterméket esznek. Persze vannak, akik kevesebbet, és vannak, akik sokkal többet fogyasztanak másoknál, de összességében nézve jóval nagyobb az állati eredetű termékek iránti igény, mint amennyit a bolygónk elbírna.

Az Amazonas-vidéken és a dél-amerikai erdőkben évről évre újabb területeket égetnek porrá, hogy megtisztítsák a földet, ahol aztán takarmánynövényeket termesztenek és állatokat legeltetnek. Az erdőirtások száma idén ismét rekordot döntött.

Egyre több természetes élőhelyet áldozunk be az állattenyésztés érdekében: ma már ott tartunk, hogy a Föld szárazföldi területeinek 26%-át szarvasmarhák legeltetésére vagy takarmánytermesztésre használják.

Világos, hogy hosszú távon nem fogunk tudni ilyen mennyiségű húst termelni, mint most

A kiterjedt hús- és tejtermelés rendkívüli mértékű környezetszennyezést vagy inkább rombolást okoz: tönkreteszi az erdőket, a Föld zöldterületének egynegyedén legeltetés folyik, elszennyőzednek a vizek, és a tehenek metánkibocsátása melegedést okoz. A klímaválság az emberi tevékenység következménye, amiben óriási szerepet játszik az, hogy mit és hogyan eszünk. Az élelmiszerek előállítása, a szállításuk, a csomagolásuk óriási terhelést jelent a Föld számára, de már kis lépésekkel is nagy változást tudunk elérni a saját életünkben is.

Szóval zöldségekre fel! (Nekünk is vannak ám nagyon finom, húsmentes receptötleteink!)

 Kiemelt kép: Getty Images