Urbán Gábor receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Nem akarod bekapcsolni a sütőt, de alkotnál valami édességet? Használj omlós kakaós kekszet, és próbáld ki az alábbi finomságot! Érdemes már a tálalás előtt egy nappal elkészíteni a sütit, hogy jól megpuhuljon az alap, és jobban összeérjenek az ízek.

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű, félgömb alakú tálhoz:

kb. 20 dkg szív alakú omlós kakaós keksz (nagyjából 4 zacskónyi mennyiségből jön ki) | 4 tojássárgája | 8 dkg cukor| 8 dl hideg habtejszín | 20 dkg tejcsokoládé | 2 dkg zselatin | 10 dkg mogyorókrém

  1. Egy kb. 1,5 liter űrtartalmú, 20 cm átmérőjű, félgömb alakú (alul kifelé szélesedő) tálat kibélelünk átlátszó fóliával, és alulról felfelé haladva kirakjuk szorosan egymás mellé helyezett kekszekkel.
  2. A krémhez összekeverjük a tojássárgájákat a cukorral, gőz fölött csípősre melegítjük (kb. 80 ºC, csíp, mikor beledugjuk az ujjunkat), majd kihűlésig habbá verjük.
  3. A tejszínt lágy habbá verjük, hozzákeverjük a sárgájás habot és a vízgőz fölött megolvasztott, maximum 40 ºC-os tejcsokoládét. A zselatint megduzzasztjuk 1 dl hideg vízben, majd (mikróban) forróra melegítjük, ezt is a krémbe forgatjuk.
  4. A krémet óvatosan a tálba öntjük, de ügyelünk rá, hogy a kekszek ne mozduljanak el. Közben kanállal lágy mogyorókrémet rétegezünk közé. A krémet is befedjük egy réteg keksszel, majd legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Tipp: A kakaós keksz zacskójából a kupola részhez csak a szív alakúakat használtuk fel, ez kb. 4 zacskónyi mennyiségből jön ki, de a torta aljához használhatsz más formákat is. Ha nem zavar, hogy többféle keksz alkotja a kupola részt, kijön kb. 2 zacskónyi mennyiségből.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 3078 KCAL/EGÉSZ ADAG

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/02. lapszámában jelent meg.