Oberammergau csodája – Passiójáték a bajor hegyek között (x)

A hagyomány majd négyszáz éve töretlen. A világ talán leghíresebb passiójátékát 1634 óta minden tizedik évben megrendezték a kis bajor faluban, Oberammergauban. A koronavírus járvány miatt a legutóbbi eseményt két évvel el kellett tolni, az idén nyáron azonban újra, ezúttal a 42. alkalommal színpadra lépnek a helyi lakosok, hogy előadják Krisztus szenvedéstörténetét.

A készülődés már tavaly februárban megkezdődött: a szereplők azóta növesztik a hajukat, illetve a férfiak a szakállukat is, hogy külsejükben is minél hitelesebben eleveníthessék fel az evangéliumi történetet. Több mint ezerötszáz felnőtt kap szerepet az előadásokban, hozzájuk ötszáz gyerek csatlakozik. Valamennyien helybeliek, mert a szabályok szerint a darabban csak olyanok léphetnek fel, akik a faluban születtek, vagy legalább húsz éve ott élnek.

A tradíció a harmincéves háború idejére vezethető vissza. Az egész Európát lángba borító vallásháborúk során 1633-ban bukkantak fel itt, a bajor Alpok hegyei között álló békés falucskában a svéd király katonái, akik nemcsak gyújtogattak és fosztogattak, hanem a pestist is rászabadították az emberekre. Az itt élők úgy próbálták távol tartani a járványt, hogy őrszemeket állítottak a határba, és a vesztegzáron senkit nem engedtek át. Az egyik, messziről visszatérő falusi azonban mégis hazaszökött, ezzel pedig behurcolta a ragályt is. Hamarosan nem maradt olyan család, ahol valakit ne ragadott volna el a fekete halál. Végül az emberek összegyűltek a temetőben, és megfogadták, minden tizedik évben eljátsszák Krisztus szenvedéstörténetét, csak szűnjön meg a járvány. És láss csodát, a pestis visszavonult, ők pedig állták a szavukat: 1634 pünkösdjén a pestises betegek temetőjében, a sírok fölé emelt alkalmi színpadon bemutatták az első oberammergaui passiójátékot.

Galéria | 5 kép

A rendezvény idővel világszerte ismertté vált, köszönhetően nem utolsó sorban a modern turizmus feltalálójának, Thomas Cooknak, aki elvitte a játékok hírét Angliába, majd az Egyesült Államokba. Tízévente összefog a falu apraja-nagyja, és szerepet tanulnak, kiválasztják a kézzel készült jelmezeket, próbálnak, hogy egy szezonban több mint száz estén, alkalmaként 4500 néző előtt előadják a Bibliából ismerős történetet. A megrendítő élményt jelentő eseménysorozat eddig mindössze kétszer maradt el: először az első világháború után, amikor a spanyolnátha járvány miatt tolták el a 1922-re, másodszor pedig 2020-ban. Az idén azonban végre lehetőség nyílt rá, hogy május 14-én újra rendben a nézők elé kerüljön a Jézus történetét két részben elmesélő, összesen ötórás darab, míg a passió idei utolsó előadásának dátuma október 2. lesz. A festett házairól és kézzel faragott Krisztus-szobrairól is híres falucska múzeumában pedig látványos kiállítás emlékszik meg a passió majd négyszáz, és a fafaragás majd ötszáz éves hagyományáról.

További információ: germany.travel

Szöveg: Mörk Leonóra