Az anya elismerte, hogy hanyagsága vezetett a kislány halálához.

Hogy hogyan történhet meg ilyen horrorisztikus eset, abba belegondolni is nehéz: egy ismeretlen eredetű riasztás következtében mentősök találták meg arizonai otthonában azt az eszméletlen kislányt, akiért sajnos hiába küzdöttek – már nem tudtak újraéleszteni. A bírósági dokumentumok alapján rengeteg rovar – mint utóbb kiderült, hogy fejtetvek – borították a kislány fejét, beleértve a haját és teljes arcát. A boncolás kimutatta, hogy halálának oka a tetűfertőzéssel és a kóros alultápláltsággal is összefüggésbe hozható.

A gyermek édesanyját és nagymamáját első fokon vádolták meg gyilkossággal, miután tisztában voltak a kislány problémájával, ám mégsem vitték őt orvoshoz. A 38 éves Sandra Kraykovichot és a 64 éves Elizabeth Kraykovichot korábban a két nagyobb testvér bántalmazása miatt egyszer már letartóztatták – számolt be róla a Law and Crime online bűnügyi magazin. A rendőrségi jelentésekből az is kiderül, hogy súlyos és kezeletlen tetűfertőzésben szenvedtek az elhunyt kislány nagyobb testvérei is.

A rendőrségnek tett beismerő vallomás során Sandra elismerte, hogy kislánya vérszegénységben szenvedett és március óta gyakran betegeskedett, a tünetek között légzési nehézség, láz, fejfájás, torokfájás és egyensúlyzavar is szerepeltek. A két nő telefonos üzenetváltásaiból egyértelműen kiderült, hogy

a tünetek ellenére sem voltak hajlandóak orvosi segítséget kérni.

Az áldozat egyik idősebb testvére azt mondta a rendőrségnek, hogy édesanyja szájvízzel próbálta kezelni a kislány fejtetvességét, a család egyik barátja pedig elárulta, hiába tanácsolta, hogy vigyék kórházba a gyereket, Sandra állítólag visszautasította.

Mi a teendő fejtetű esetén?

A fejtetvek apró, szezámmag méretű, fényes-vöröses színű paraziták, amelyek a fejbőrhöz és a nyakhoz tapadva emberi vérrel táplálkoznak. Az emberen kívül más élőlényeket nem támadnak meg, és leginkább a gyerekekre nézve lehetnek veszélyesek. A fertőzés kezdeti időszakában (első egy-két hónap) viszketés sem jelentkezik. Nagyon fontos, hogy ne kísérletezzünk otthoni módszerekkel, miután észrevettük – mindenképp forduljunk szakorvoshoz, amint gyanús elváltozásokat észlelünk magunk vagy gyerekünk fejbőrén!

A lány nagymamája is tisztában volt azzal, hogy unokája súlyos beteg, korábban lányát is megfenyegette, hogy ha nem intézkedik, rájuk fogja hívja a 911-et – ez azonban felfoghatatlan okokból kifolyólag mégsem történt meg.

A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a kihallgatás során Sandra elismerte, hogy hanyagsága vezetett a legkisebb gyermeke halálához, és azt is elmondta, hogy ha orvosi ellátást kért volna, a lánya valószínűleg még mindig élne. A két idősebb testvért feltehetően más családtagok felügyeletére bízzák majd.

Nem ez az első eset az Amerikai Egyesült Államokban: a New York Times 2020 októberében arról számolt be, hogy szintén súlyos tetűfertőzés következtében egy 12 éves gyerek vesztette életét Georgia államban. A 38 éves John Joseph Yozviakot és a 37 éves Mary Katherine Hortont eredetileg másodfokú gyilkossággal, valamint gyermekekkel szemben elkövetett erőszakkal vádolták gyerekük halála miatt – közölte a Georgia-i Nyomozóiroda. A helyi televízió és újságok beszámolói szerint mindkét szülő ellen csak jóval később, 2021 augusztusában emeltek vádat

Az elhanyagolás is a bántalmazás egy formája

Az arizonai eset teljesen egyértelműen megmutatja, hogy az elhanyagolás miért bántalmazás, ami ugyanúgy lehet érzelmi vagy fizikai jellegű. Előbbi esetben a gyermektől az érzelmi kötődés, biztonságérzet kialakulásának lehetőségét tagadják meg, utóbbi esetben a gyermek fizikai és higiénés szükségleteinek kielégítetlensége, az orvosi ellátás késleltetése valósítja meg a passzív bántalmazást. Mint sok országban, Magyarországon a gyermekvédelmi törvény (1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról) zéró toleranciát mond ki minden, gyermekekkel kapcsolatos bántalmazási forma kapcsán, legyen szó fizikai, érzelmi, szexuális erőszakról vagy elhanyagolásról.

Minden, a gyermekekkel foglalkozó hatóság, intézmény, civil szervezet, egyház kötelezettsége, hogy a gyermek veszélyeztetettsége esetén jelzést tegyen az illetékes gyermekjóléti szolgáltatónál (írásban is), ezért ha a környezetedben azt gyanítod, hogy egy gyerek bántalmazásnak, elhanyagolásnak van kitéve, számukra is jelezheted – vagy egyenesen az önkormányzatok családsegítő és gyermekjóléti központjaiban is megteheted ezt.

Ezt azért is fontos kihangsúlyozni, mert a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2021-es, a Közösségi Gyermekvédelem Lehetőségei című kutatásában arra jutott, hogy

Magyarországon 10 felnőttből 2 avatkozna közbe, ha azt látná, hogy egy szülő fizikai erőszakot alkalmaz a gyerekével szemben. Valamint szintén 2 felnőtt értesítené a hatóságokat, ha a szomszédjában egy gyerekkel szemben elkövetett fizikai erőszak szemtanújává válik.

A résztvevő szülők szerint a legnagyobb akadályt az jelenti, hogy az emberek nem akarnak emiatt bajba keveredni. Elsősorban attól félnek, hogy rájuk nézve negatív következményei lesznek annak, ha „beleavatkoznak” mások ügyébe, másodsorban pedig attól, hogy ha valami miatt nem a megfelelő reakció érkezik a jelzésüket követően, akkor rosszabb helyzetet idéznek elő az érintett családban.

Pedig jelzés esetén titoktartási kötelezettség van érvényben,

bár sokan még ennek tudatában is félnek attól, hogy egy kisebb közösségben beazonosíthatóak lesznek, és elmarasztalják őket a közbeavatkozásukért. Pedig az ilyen jellegű félelmeknek gyakran gyermekélet lesz az ára.

Kiemelt kép: Getty Images