6 stresszűző tipp, hogy felhőtlenebb lehessen a nyár

Lehetetlenség minden stresszfaktort kiiktatni az életünkből, de a stressz csökkentése megvalósítható!

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

Nyár van, és semmi baj – szólt a kilencvenes évek egyik legnagyobb slágerének refrénje. A teljesen gondtalan nyár azonban a legtöbbünk számára csak vágyálom, hiszen ha nem is annyit, mint az év többi szakában, de ezekben a hónapokban is kell dolgoznunk, gyereket nevelnünk, háztartást ellátnunk… Váratlan problémák, stresszes helyzetek, kellemetlen szituációk mindig akadhatnak, de szervezhetjük úgy az előttünk álló hónapokat, hogy rendszeresen legyen alkalmunk munka után lazulni, feltöltődni, kiereszteni a fáradt gőzt, ezáltal pedig megteremthetjük magunknak a felhőtlenebb nyár lehetőségét. Rögtön hat tippet adunk, milyen stresszűző, munka után végezhető tevékenységeket érdemes beiktatnunk, amelyek segítenek nemcsak átlendülni a hétköznapokon, de minden egyes napot élményként megélni. 

Elő a kerti szerszámokkal!

Kifejezetten tanácsos összepiszkolni a kezünket, miután végeztünk az irodai munkával, hiszen mindössze harminc perc kertészkedéssel csökkenthetjük a szervezetünk kortizolszintjét (a kortizolt stresszhormonként is szokás emlegetni), és javíthatjuk a kedvünket, derült ki egy 2011-es holland kutatásból. Konyhakert híján az erkélyen vagy az ablakpárkányban nevelgetett fűszernövények földjének gondozása is megteszi: Christopher Lowry, a Coloradói Egyetem kutatója arra a következtetésre jutott, hogy a virágföldben egy olyan baktérium található, amely elősegíti a szerotonin nevű neurotranszmitter (boldogsághormon) felszabadulását, vagyis minket is felszabadultabbá tesz.

A természet ereje

Azoknál az embereknél, akik legalább heti három alkalommal húsz-harminc percet töltöttek a természetben, szemmel láthatóan csökkent a stressz mérésére hivatott biomarkerek – mint például a kortizol – szintje, áll a Michigani Egyetem 2019-es kutatásában. A tanulmány kiemeli, hogy a természetben töltött időnek akkor van stresszcsökkentő hatása, ha közben nem intézünk fontos hívásokat, nem bújjuk a közösségi médiát, hanem csak és kizárólag magunkra, illetve a minket körülvevő mikrokörnyezetre (például a meseszép naplementére, a csodálatos tájra, a virágok illatára…) koncentrálunk. Ha a betondzsungel közepén szeretnénk segítségül hívni a természet idegnyugtató hatását, még mindig rákereshetünk a Spotifyon vagy a YouTube-on madárcsicsergésre, fák lengedezésére vagy éppen a szél susogására – ezeket hallgatva munkából hazafelé menet (lehetőség szerint válasszuk a gyaloglást vagy a biciklizést) garantáltan könnyebb lesz elengedni a munkahelyi problémákat.

Az alkotás öröme

Az új-zélandi Otagói Egyetem pszichológusai 2020-ban bebizonyították, hogy ha van hobbink, azzal javíthatjuk a mentális egészségünket, a jóllétünket. A legjobb, ha valamilyen kreatív szabadidős elfoglaltságot választunk magunknak, mert ez amellett, hogy stressz- és szorongásoldó, új készségek elsajátítására is ösztönöz, illetve arra, hogy ki merjünk lépni a komfortzónánkból. Mindig is szívesen beleástuk volna magunkat a fotózás vagy a koktélkeverés rejtelmeibe? Ne halogassuk, iratkozzunk be egy gyorstalpalóra vagy fizessünk elő egy online kurzusra! Minden bizonnyal a családunk és a barátaink is örömmel veszik, ha mostantól profi fényképeket lövünk róluk, és biztosan előszeretettel tesztelgetik velünk a látványos italkreációinkat is. Mi legyen a nyár slágere? Mondjuk a rozmaringos-narancsos tonik?

Fotó: Unsplash

Nevetni ér!

Nem véletlen, hogy lehetetlenség egyszerre hahotázni és aggódni. Számtalan tudományos kutatás alátámasztja, hogy jó eséllyel kinevethetjük magunkból a feszültséget és a stresszt: a kacagás képes lejjebb vinni a vérnyomást, csökkenteni a korizolszintet és megemelni a szerotoninszintet. A legjobb, ha nemcsak magunkban, egy-egy TikTok-videón vagy a kedvenc vígjátékunkon, hanem társaságban nevetünk. Munka után csörögjünk rá valamelyik barátnőnkre, és kérdezzük meg, ráér-e egy italra és egy nagy nevetésre. Ráadásul a nevetés – és ezáltal a jókedv is – ragadós, szóval legyünk mi azok, akik megnevettetnek másokat! Ezek az élmények később, amikor csak eszünkbe jutnak, akkor is örömmel töltenek el bennünket.

A könyv messzire repít

A mindennapi feladatainkon és bokros teendőinken rágódunk akkor is, amikor már végeztünk a munkával, és végre pihenhetnénk? Legyen a kezünk ügyében egy remek könyv, és vegyük elő, amikor csak tehetjük. Az atlantai Emory Egyetem 2013-as kutatása szerint a regényolvasás olyan idegrendszeri folyamatokat indít el, amelyek által valóban azt érezhetjük, hogy részesei vagyunk a történetnek, vagyis tényleg kiragad minket a valóságból. Ha az idegeink kisimítása és az ellazulás a cél, akkor a skandináv krimik helyett persze érdemes kedves, könnyen emészthető, szórakoztató könyveket leemelni a könyvespolcról.

Az ellazulás dallamai

2016-ban arra vállalkozott egy csapatnyi hangterapeuta, hogy megalkotják a világ legrelaxálóbb dalát, így összeálltak a Marconi Union nevű brit zenekarral. Közös munkájuk gyümölcse az ellazulást maximálisan segítő, Weightless című szám lett, amely már a folyamatosan lassuló ritmusával is arra ösztönzi a hallgatót, hogy relaxáljon: a hatvanról ötven BPM-re csökkenő ritmus hatására a pulzusunk is lassabbá válhat, az ismétlődő részeket alig tartalmazó dallam pedig nem készteti az agyat arra, hogy folyton kitalálja a következő hangot – vagyis engedi, hogy kikapcsoljon. A relaxáló dallistánkon a Weightlessnek tehát mindenképp ott a helye, és érdemes még mellé egy tucatnyi más, számunkra kedves és ellazító számot gyűjteni – és rögtön munka után elindítani, hogy a nyárestéket kellőképpen nyugodtan, stresszmentesen élvezhessük ki.

Kiemelt kép: Unsplash