5 tipp, amivel kizökkenhetsz a hétköznapi mókuskerékből

Azért, hogy felpezsdítsük életünket, nem kell végletes dolgokban gondolkodnunk!

–––SZPONZORÁLT TARTALOM–––

„Élni a legritkább dolog a világon. A legtöbb ember csak létezik, és kész” – így szól Oscar Wilde híres idézete, és az ettől való félelmet bizony sokan megtapasztalják életük valamelyik szakaszában. Ez persze pánikkal jár, ezért ilyenkor legtöbben vagy végletes döntéseket hoznak, vagy költséges, esetleg veszélyes hobbikat találnak ki maguknak. De nem kell szélsőséget átélni ahhoz, hogy úgy érezzük, élünk, elég, ha megtörtjük a mindennapok monotonitását.

De mégis hogyan tehetnénk ezt meg? Főleg egy családdal, amelyben a gyerekek számára kifejezetten fontos a pontos napirend? És persze ott van a munka, a házimunka, és egyéb olyan feladatok és kötelezettségek, amelyeket nem feltétlenül élvezünk, ellenben megkötik a kezünket, ha „szabadságra” vágyunk. Ezek bizony mindig ott maradnak, hacsak nem vonulsz ki a civilizációból, ezért igen fontos a szemléletváltás: ha azzal töltöd az idődet, hogy arra koncentrálsz, ami nem jó, ami unalmas, akkor mehetsz te ejtőernyőzni vagy vehetsz drága autót, nem lesz több az élet. Ha viszont szánsz időt olyan tevékenységekre, amelyek inspirálnak és teret adsz a spontaneitásnak, azzal egy alapjáraton szép és nyugodt élet is izgalmasabb lesz. 

Az biztos, hogy nemcsak hétvégén, de hét közben is meg kell találni azokat az élményteli pillanatokat, amik feltöltenek és új löketet adnak a következő naphoz, így semmiképpen se hétvégén akarj minden élményt pótolni, amitől hét közben megfosztod magad!

De akkor lássunk néhány konkrét tippet, ami segíthet kiszállni a mókuskerékből.

1. Írd le, mi villanyozna fel!

Nem véletlenül javasolják számtalan fórumon, hogy ragadjunk papírt (vagy billentyűzetet, de a papír és toll mégiscsak jobb, mert valahogy nagyobb súlya van az úgy leírtaknak), és írjunk fel rá néhány dolgot. De hogy mit? Például azt, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyek energiát, lelkesedést, egyszerűen jó érzést hoztak az életünkbe!

Fotó: Vlada Karpovich/Pexels

Nem baj, ha az egy 10 évvel ezelőtti rafting túra vagy egy olyan délután emléke, amikor „elszöktél” a munkából egy kiállításra. Ugyanígy lehet egy romantikus vacsora emléke, vagy azé, amikor poénból elkezdtél mandarinul tanulni. Miután megvan a lista, pontozd az élményeket 1-től 10-ig: értelemszerűen az kapjon 10-est, amelynek már csak a gondolatára is mosolyra áll a szád. Ezután még két számot írj a tevékenység mellé: az egyik az legyen, hányszor élted át életedben, a másik, hogy mennyire szívesen élnéd át egy ideális világban. (Maradva a raftingos példánál: mivel mondjuk imádtad, az első szám 10 lesz, mivel csak egyszer és régen csináltad, a második szám 1, és ha szeretnéd átélni legalább néhányszor nyáron, kapjon mondjuk egy 4-est vagy 5-öst.) A papír elég egyértelmű bizonyítéka lesz annak, hogy mi az, amitől megfosztod magad mostanában. A többi csak rajtad múlik!

2. Spontán házbuli – akár alkoholmentesen

Egy bizonyos életkor fölött nehéz spontánnak lenni, vagy mondjuk úgy, igényel egy kis energiabefektetést. De akkor sem lehetetlen összehozni egy rögtönzött „házibulit”, ha az embernek gyerekei vannak és sok a munkája. Ha nem aznap kettőkor találod ki, hogy délután 5-re nálad legyenek a barátok (akár gyerekekkel), akkor bizonyára menni fog. Nem kell a húszas éveink ereszd el a hajam bulijaira gondolni. Egy kis zenehallhgatás és beszélgetés (vagy ventillálás) remek alkalom arra, hogy levezessétek a mindennapi élet feszültségeit.

A lényeg, hogy legalább néhány délután tényleg a lazításról szóljon, hiszen a nap nem akkor ér véget, amikor leteszed a munkát, hanem akkor kezdődik igazán!

 Ha valaki kerttel is rendelkezik a baráti társaságból, akkor érdemes hozzá menni, és a napernyők alatt kortyolgatni az általatok kreált alkoholmentes koketélokat.

Egy kis gyümölcslével, gyümölcsökkel és akár néhány fúszernövénnyel az üdítőkből is menő long drink varázsolható. (Fotó: Louis Hansel/Unsplash)

A túlzott cukorbevitel miatt sem kell aggódni, például a Kinley termékpalettáján cukormentes üdítőket is találtok, amelyek csupán néhány gyümölccsel vagy fűszerrel ízesítve is olyan extrák lesznek, mintha valami fancy koktélt innátok. Ha pedig megbolondítanátok az üdítőt, akkor a neten számtalan koktélreceptet találtok, de annyit biztosan elárulunk, hogy a Kinley Bitter Lemonhoz például fantasztikusan illik egy kis gin és egy ág rozmaring, a Kinley Gyömbér ízét pedig a whiskey, egy kis Angostura, lime és egy szelet hártyavékony uborka még különlegesebbé teszi. 

3. Tartsatok családi estet!

Persze, a gyerekek ne nézzenek túl sok tévét, amire egyébként neked sincs sok lehetőséget, hiszen hazaérve annyi teendő vár, hogy csak azt várod, mikor eshetsz ágyba. De nézz magadba: mi történik, ha nem mosogatsz és pakolsz el mindent egy este? Mi történik, ha egy héten egyszer a gyerekkel közösen megnéztek egy filmet vagy társasjátékos estét tartotok ahelyett, hogy megint felsöpörnéd és mosnád a konyhát?

Fotó: Jeshootscom/Pexels

Eláruljuk: semmi, maximum annyi, hogy jobban érzed magad másnap, mert volt egy közös estétek, amely során nemcsak szórakoztatok, de a köztetek lévő kötelék is erősödött. Ilyenkor nyugodtan lecsúszhat egy-két zacskó csipsz és üdítő – a kamaszok is elkészíthetik saját „koktéljukat”. Egy kis narancslével és szódával megbolondított tonik néhány szem fagyasztott málnával irtó felnőttes – és persze nagyon finom is. 

4. Tanulj valamit!

De hogy kicsit praktikusabb tanácsokat is adjunk, jöjjön például ez. Ha úgy érezzük, az élet monoton, jó ötlet lehet tanulni valamit, elvégre az emberi agy szomjazza az új fajta tudást, ha pedig az skilleket (vagyis készségeket, képességeket) is ad, az már csak hab a tortán.

Fotó: Ann Nygard/Unsplash

Igen ám, de ha beiratkozol egy egész éven át tartó, mondjuk nyelvtanfolyamra, az a kezdeti lendület után ugyanúgy átvált egy kötelező körré, és így a mókuskerék részévé válhat. Ha úgy érzed, nem állsz készen ekkora elkötelezettségre (nincs rá időd), akkor sem kell megfosztani magad az új tudástól, szerencsére rengeteg workshop áll rendelkezésre, amelyeken egy, esetleg két-három alkalom során szélesítheted ismereteid körét. Ezek már csak azért is szuperek, mert a semmiből létrehozni valamit nagyon kielégítő érzés, érzelmileg és mentálisan is profitálhatunk belőle. mire gondolunk? Például egy fazekas- vagy táskakészítő workshopra, de egy virágkötő vagy ékszerkészítő workshop is roppant szórakoztató – érdemes rájuk keresni.

5. Adj másoknak!

Ki ne ismerné a jobb adni, mint kapni mondást? Ezt egyébként tudományosan is igazolták már: Dr. Tristen Inagaki és Dr. Naomi Eisenberger kutatók néhány évvel ezelőtt idegtudományi kísérleteket végeztek, és konkrétan megállapították, hogy több örömöt érzünk, amikor másoknak adunk, mint akkor, amikor kapunk.

Fotó: Shvets production/Pexels

Egy vizsgálatukban azt találták, hogy azok a résztvevők, akik támogatást nyújtottak másoknak, azoknak agya a kihívást jelentő feladatok elvégzése közben kevésbé aktiválta a stresszre reagáló területeket, és azok, akik támogattak másokat, jobban aktiválták az agynak azokat a részeit, amelyek a belső jutalmazás és a személyes elégedettség megélésével kapcsolatosak. Valójában neurobiológiai magyarázat sem kell hozzá, hogy belássuk: ha adunk másoknak (akár az időnkből önkéntesség révén, akár adománycsomagok révén), azzal nemcsak nekik segítünk, de voltaképpen magunknak is, hiszen megtapasztaljuk azt, hogy nagyon is van értelme a létezésünknek. És mi zökkentene ki jobban a mindennapok unalmas körforgásából, mint az, ha pozitív kapcsolatokat éptünk?

Kiemelt kép: Simon Maage/Unsplash