3 tökéletes relaxációs tipp introvertáltaknak

Az egyedüllét nem feltétlenül jelent unatkozást: van, akinek pont ez kell ahhoz, hogy egy nehéz munkanap után feltöltse az energiakészletét – hiszen az élet akkor kezdődik, amikor végre magunkkal foglalkozhatunk. Mutatjuk, hogy tudjuk kihozni a hétköznapokból is a legtöbbet

––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––

Nagy bulik, tömeg, új emberek, kötelezőnek érzett jópofizás – ha már ennek a puszta gondolatától is összerezzensz, akkor valószínűleg te is az introvertáltak népes táborát erősíted. Amióta ember létezik, azóta áll szemben egymással az extrovertált és introvertált életvitel. Az egyén szempontjából azért nagy előny az introverziós képességek megléte, mert akkor nincs annyira kiszolgáltatva a környezetének.

Menő lesz introvertáltnak lenni? 

Már a koronavírus-járvány kitörése előtt is megfigyelhetők voltak olyan folyamatok – azóta meg pláne –, amelyek az introvertált típusok számára kedvező fordulatot hoztak. 2017 óta például több olyan könyv is bestseller lett, ami az érintettek jobb megértését és nagyobb társadalmi elfogadását segítette, például Sylvia Löhken A csend ereje – A zárkózott ember útja a sikerhez, vagy Susan Cain számos, a témáról szóló könyve.

A tévésorozatok minőségében és mennyiségében a közelmúltban bekövetkezett ugrás, a streamingszolgáltatások és a házimozirendszerek széles körű elterjedése, és ezzel párhuzamosan a mozik jelentőségének visszaszorulása pedig annak a trendnek is betudható, hogy mára felnőtt egy generáció, amely számára természetes, hogy minden elérhető már az otthonunk kényelméből. Ma már nemcsak hogy otthonról lehet dolgozni és pizzát házhoz rendelni, de a kultúra is házhoz jön, ha kell, és a barátaink, ismerőseink többségével is tarthatjuk a közösségi médián keresztül a kapcsolatot.

Fotó: Unsplash

Ma már nem kell kilépnünk otthonról, hogy ételhez, információhoz, szellemi betevőhöz vagy társasághoz, beszélgetéshez jussunk, az ügyeinket is intézhetjük az interneten keresztül, a számláinkat is befizethetjük online, ahogy partnert is minden gond nélkül lehet ma már webes társkeresőkön találni, és még kiöltözni sem kell hozzá – sőt, a legjobb lazítós programokhoz sem kell feltétlenül elhagynunk a lakást, és zsúfolt helyekre menni.

Így relaxálhatsz introventráltként

Az életét jól vezető introvertált nem szenved sokat, mert a lelki jólléte nem függ másoktól, vagy az olyan külső környezeti körülményektől, mint most az esti kijárási tilalom és a szórakozóhelyek bezárása. Ő otthon is feltalálja magát, és egyedül is jól szórakozik. Bármilyen nyugtató, egyszemélyes tevékenység feltölti (gondoljunk csak az olvasásra, meditációra vagy filmnézésre), de ez a három váratlan tipp tudományosan bizonyítottan segít az introvertált embereknek a stressz gyors levezetésében.

Vegyél vissza a koffeinből

Amikor egy hosszú, tömeggel és kellemetlen társadalmi interakciókkal teli napnak nézel elébe, az első ösztönöd az lehet, hogy a legnagyobb tejeskávéért nyúlsz, amit csak találsz. De ne olyan gyorsan: az American Association for the Advancement of Science (Amerikai Szövetség a Tudomány Fejlődéséért) által közzétett tanulmány szerint azok az introvertált emberek, akik egy csésze kávét vagy annál többet ittak, rosszabbul teljesítettek a verbális képességeket vizsgáló teszteken, mint azok, akik nem ittak koffeinos italt, valószínűleg azért, mert a koffein miatt szorongóbbak lettek. Ehelyett kortyolj el egy jeges Kinley tonicot az erkélyen a munka után, igyál sok vizet (vagy még jobb, ha gyógyteát), lélegezz mélyeket, és igyekezz a lehető legjobban a pillanatban maradni. Így bármikor kiszakadhatsz a mókuskerékből, és élvezheted a valódi életet, ami a kötelező körök letudása után vár.

Idő a semmittevésre

Olvasás? Meleg fürdő? Kötögetés? Csupa mesés, pihentető tevékenység a befelé forduló emberek számára, de ne becsüld alá a semmittevés hatalmas előnyeit sem. Egy, a BBC által végzett tanulmány szerint a „puttering”, vagyis a ház körül lógás, egyszerű házimunkák és tevékenységek végzése az egyik legjobb dolog, amit egy introvertált ember tehet a stresszoldás érdekében. Szóval rendezd át a könyvespolcot, hajtogasd össze a szennyest, fesd ki a lábkörmeidet, és nézd a nyugodtan a kedvenc show-műsorodat a tévében. Nem kell kimozdulni otthonról ahhoz, hogy valóban tudj lazítani, csak engedd át magadat az érzésnek – és éld át a pillanatokat.

Fotó: Unsplash

Lógj együtt (gondosan kiválasztott) barátokkal

Igen, az introvertált embereknek szükségük van az egyedüllétre, hogy kikapcsolódjanak és új energiát gyűjtsenek. Azonban a spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetem és a Malagai Egyetem tanulmánya szerint a legboldogabb introvertáltak rendszeresen töltenek időt jó barátokkal. Tehát bár lehet, hogy a folyton bulizó unokatestvéred csak kis adagokban fogyasztható, gondoskodj arról, hogy rendszeres találkozókat iktass be a régi legjobb barátaiddal. Tudod, azokkal, akiktől nyugodtnak érzed magad, és akik teljesen megértenek téged (és azt a kétségbeesett igényedet, hogy úgy kerüld a karaoke-esteket, mint a pestist). Munka után üljetek ki egy teraszra (de ha zavar a tömeg, akkor valamelyikőtökhöz is átmehettek), és egy jéghideg Kinley tonic (esetleg egy kis ginnel megbolondítva) tökéletes kísérője egy lazulós nyár estének. Hiszen a napnak nem a munka végeztével van vége – hanem csak akkor kezdődik!

Kiemelt kép: Unsplash