Meghalt a tomajmonostorai kisbuszban felejtett négyéves kislány

Meghalt az a négyéves óvodás kislány, akit buszban felejtettek kedden Tomajmonostorán. A tragikus hírt az elhunyt kislány szülei megerősítették.

A kislány körülbelül nyolc órát töltött a felforrósodott, csaknem 50 fokosra hevült buszban kedden. Eddig azt lehetett tudni az ügyről, hogy a leszálláskor nem vették észre, hogy a járműben van még valaki, ezért csak délután találtak rá. A Tények szerint viszont két nyolcadik osztályos tanuló szólt a sofőrnek, hogy még a buszon van egy gyerek, de a férfi továbbment, majd leparkolt, és a buszba zárta a négyéves Inezt.

Egy órán keresztül küzdöttek a mentősök a helyszínen a kiszáradt, magatehetetlen kislány életéért, végül életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba. Sajnos nem tudták megmenteni az életét, ezt a kislány szülei a Blikknek is megerősítették. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség miatt indított eljárást hivatalból az ügyben és gyanúsítottként hallgatta ki az 56 éves kunhegyesi buszsofőrt a történtek után.

A hőguta minden életkorban életveszélyes

A tragédia kapcsán újra fontos hangsúlyozni, hogy nagy melegben SOHA ne hagyjuk a gyerekeket az autóban – még akkor sem, ha résnyire nyitva hagyjuk az ablakot! A napon hagyott autóban percek alatt iszonyatosan megemelkedhet a hőmérséklet, ami gutaütéshez, halálhoz vezethet. Még az árnyékban hagyott autóban is 10 perc alatt elérheti a hőmérséklet a 42 fokot, de ha egyébként 26-38 fok közötti a kinti hőmérséklet, akkor egy jármű 55-78 fokosra is fel tud melegedni. A túlforrósodott autóban hagyott gyerek akár percek alatt hőgutát kaphat. Ha a testhőmérséklet eléri a 42 fokot, az már végzetesnek bizonyulhat, hiszen a gyerekek hőháztartása nem annyira teherbíró, mint a felnőttekké, akár 3-5-ször gyorsabban is felforrósodhat a testük.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány már sokszor felhívta a figyelmet arra, hogy az extrém meleg időjárás különösen veszélyes lehet a kisgyerekekre és az idősebb korosztály számára, hiszen ők könnyen kiszáradhatnak.

Kiemelt két: Getty Images