Egy új találmánynak „köszönhetően” többé az esti mesére sem kell időt „pazarolnia” az elfoglalt szülőknek.

„…mindennap kell – kellene mesélni.

Miért? Külsődleges érv –de sokakra bizonyára ez hat–, hogy azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve mindennap hallanak mesét, mi­re iskolába kerülnek, egy-másfél évvel is megelőzhetik mesét nem hallgató, vagy csak rendszertelenül halló kortár­saikat a nyelv, az anyanyelv megértésé­ben és használatában. (Márpedig tudjuk, hogy a gondolkodás erejét, tiszta­ságát, tagoltságát az elsajátított nyelv adja meg (legalábbis azét a gondolkodá­sét, amelyet ma mindennapjainkban használunk).

De gyökerükkel még ennél is mé­lyebbre nyúló dolgokról van szó.

A mesét hallgató gyerek, miközben szemét ránk függeszti, elmerengő tekin­tetét látszólag a mi szemünkre vagy a mesemondó szájunkra irányítja, valójá­ban –és ez a szemén látszik is! figyeljük csak meg! – befelé néz.

Odabent – az ő belső mozijában – ké­pet készít ahhoz, amit hall.”

A fentieket Vekerdy Tamás írta (a szülői mesélés fontosságáról) 1991-ben a Nők Lapjában.

Ezen alapvető fontosságú szülői tevékenység (kötelesség?) kiváltására azonban most olyan robotot hoztak létre, amely a szülőket helyettesítve, azok hangját imitálva képes esti mesét olvasni gyerekeknek. Amelyik szülő tehát szeretne, az könnyedén búcsút inthet az idilli, a kötődést leginkább elmélyítő közös időtöltésnek – és foglalkozhat mással a fennmaradó idejében. (A kütyü olyan esetben jól is jöhet, ha az egyik szülő a munkája miatt mondjuk sokat utazik – bár kérdés, hogy a hang mennyire pótolja a személyét, vélhetően semennyire.) 

A mesterséges intelligenciát alkalmazó hangszóró, a Coemo mindössze tizenöt perces „betanítás” után a szülők hangjának szinte tökéletes klónváltozatát hozza létre. Miután a túlterhelt vásárló betáplálta saját hangját egy alkalmazásba (egy darab történetet kell hangosan felolvasnia készülékének), az okoseszköz jóvoltából máris mintegy hatvan különböző történet, köztük Grimm-mesék és gyermekdalok közül válogathat kicsinye számára. 

A szülőket helyettesítő hangszórót a Takara Tomy nevű cég alkotta meg, és nagyjából 53 ezer magyar forintnak megfelelő összeg ellenében előrendelhető jelenleg az interneten. 

Érdemes észben tartani azonban, hogy a kisgyermekeket legtöbbször nem a Jancsi és Juliska, a Hófehérke, vagy a Piroska és a farkas deepfake-másolata érdekli, hanem a szüleik figyelmét keresik és kutatják állandóan, így mindennapos használatra azért nem feltétlenül ajánlanánk ezt a kütyüt. 

Kiemelt kép: Bastien Jaillot/Unsplash