Ötletek bográcsban főtt levesekhez és családi grillpartikhoz, zsenge tökök, mennyei lekvárok, savanyúságok és isteni desszertek piros szezonális gyümölcsökkel – csak néhány kipróbált finomság júniusi lapszámunkból. Kattintsatok az ízelítőért, és süssünk-főzzünk együtt nyáron is!

A galériára kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:

Galéria | 14 kép

Süssünk-főzzünk a szabadban!

Bár imádom a szabad tűzön készült ételeket, mindig van bennem egy kis bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy tényleg azért olyan finom-e, mert bográcsban vagy nyársra húzva készült, esetleg azért, mert általában kirándulós program után, viszonylag sok várakozási idő után fogyasztom, és olyankor már bármi isteni. Más esetben például biztosan ódzkodnék egy kicsit a fehér kenyér-zsírszalonna párostól, de nyárson sütve, (kormos) kenyérre csepegtetve, kovászos uborkával bármikor megenném. Akárhogy is, a kinti sütés-főzésnek szerintem utánozhatatlan a hangulata, és kevés jobb alkalom van arra, hogy kicsik és nagyok együtt szórakozzanak, mint egy bográcsozás, szalonnasütés vagy grillezés.

A nyár legszebb pillanatai ezek, amikhez nem kell messzire utazni, nem kerül súlyos tízezrekbe sem, mégis évek múltán is emlékszik rá az ember. Erre gondolva készítettük legújabb lapszámunkat, amiben fontos szerep jut a szabadtéri főzésnek. Mutatunk ínycsiklandó, laktató leveseket, melyeket bográcsban (is) lehet készíteni, ha valaki esetleg kipróbálna valami újat a gulyás és a marhapörkölt után. Remek grillezett húsokat és halakat ajánlunk, természetesen mindegyikhez javaslunk egy-egy izgalmas pácot is. Gondoltunk a vegákra is, nekik grillzöldségekből összeállított salátákat kínálunk, amelyek főételként, de akár köretként is fogyaszthatók.

Mivel nyakunkon a nyári szünet, igyekeztünk olyan ételeket tenni a magazinba, amelyek viszonylag hamar összeállíthatók. Ilyenek például az egészben sült csirkék, amiket pillanatok alatt előkészíthetünk, és már mehetnek is a sütőbe. A zsenge tökből alkotott finomságok és az üde, zöld leveleket tartalmazó tészták miatt sem kell órákig a konyhában álldogálnunk, sőt könnyű sajttortáink is megvannak nagyjából 30 percnyi munkával. Piros gyümölcsös süteményeink ennél egy kicsit több időt igényelnek, de a végeredmény garantáltan nem okoz majd csalódást.

Érdemes némi időt szánni a befőzésre is, és kisebb adagonként eltenni a következő évi lekvárt, szörpöt és savanyúságot – egyrészt a házi változatnak nincs párja, másrészt az élelmiszerárak meredek emelkedését nézve igencsak hasznos befektetés lesz ez a téli sütés-főzéshez. Ropogós fogásaink nemcsak könnyű vacsoraként, hanem kerti partis vendégváróként is bevethetők, néhány darált húsos mini rétes vagy egy kis haltepertő, rozéfröccsel kísérve – kell ennél több a boldogsághoz?

Kajári Zsófia, főszerkesztő

Előfizetési lehetőség!
A Nők Lapja Konyha minden hónap első keddjén jelenik meg az újságosoknál. Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, és szeretnétek minden hónapban kézhez kapni a magazint, akkor kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol előfizethettek a magazinra! 
Kövessetek minket a Facebookon is, ahol a legújabb receptek mellett sok más érdekességre is rábukkanhattok!