Sütemény, kirándulás és kultúra – Ízes időutazás Székesfehérváron (x)

Időutazásra invitál Székesfehérvár, melyben a test, a lélek és a szellem egyaránt feltöltődik.

Az Aranybulla nyolcszázadik évfordulóján a város egész évben ünnepel, amit pazarul felújított szimbolikus kirándulóhely, egy páratlanul finom, díjnyertes sütemény és királyi programok koronáznak meg. A szállóvendégek részére ingyenes Nyiss Fehérvárra! kedvezménykártya pedig még legalább 30 okot nyújt a hosszabb maradásra.

Az időutazást kezdjük az Aranybulla emlékműnél, melynek környezete a jelentős évfordulóra teljes felújításon esett át. Remek kirándulóhelyet alakítottak ki, ahol akár kettesben, akár családostul, barátokkal érkezve is jól érezhetjük magunkat. Kézzelfogható közelségebe kerül itt a történelem, amikor kibetűzzük az emlékművön körbefutó feliratot: 

„Méltó szolgálattal szerzett birtokából soha senki meg ne fosztassék.”

A parkban azonban nem csak a történelem, de a természet is megérint, a modernkori parkrendezés pedig figyelemreméltó megoldásokkal ajándékoz meg. A több ezer növény telepítése mellett új sétányok, pihenők, tűzrakóhelyek, kilátóterasz, pihenőterasz és az Árpád-lépcső épült, amelynek játékosan cikkcakkos, különböző hosszúságú, egymástól eltolt fokai biztosítják, hogy látványa szabálytalannak, természetbe illőnek hasson. Nem utolsó sorban kilátópontként is remek hely, a városra és a Velencei-tóra, Velencei-hegységre is pazar kilátás nyílik.

A belvárosban a példásan felújított múzeumi Rendház épületében folytassuk az Árpád-házi barangolást! Márciusban nyílt, de már több mint 20 ezren nézték meg a „A Királyok és Szentek – az Árpádok kora” kiállítást a Szent István Király Múzeumban. Nem véletlen: több mint tíz ország közel 700 felbecsülhetetlen értékű Árpád-kori kincsét mutatja be a tárlat egy helyen, ahogy korábban soha nem volt látható. Magyarország meghatározó korai évszázadairól, az Árpád-korról ad képet a gyűjtemény, s az sem véletlen, hogy itt, a „Királyok városában”, az ország történelmi fővárosban kapott helyet ez az országos szinten is kiemelkedő kiállítás. A nagyszabású tárlat egyik különlegessége Szent István kardja, amely Prágából érkezett Székesfehérvárra, de láthatjuk Lehel kürtjét és a koronázási palást hiteles másolatát is. Tárlatvezetés is rendelhető, a hétvégéken pedig garantált időpontokban induló vezetéseken vehetnek részt a látogatók.

A kultúra után jöjjön a kirándulás legédesebb része, egy kóstoló a város desszertjéből! Az „Andreas Rex” névre keresztelt sütemény méltán érdemelte ki a Székesfehérvár Királyi Desszertje 2022 címet. Igazi történelmi alkotás, nem csak elnevezésében, de ízvilágában és látványában is. A fő alapanyagok az Aranybulla korában is jelen voltak, a mogyorós szedres alapokhoz otellós szeder-betét jár. A belváros cukrászdáiban megtaláljuk!

Galéria | 7 kép

Aki teljesen bele akar feledkezni a középkori történelembe, annak az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok idején kell Fehérvárra látogatnia! Augusztus 18-21. között esténként ismét az egykori koronázótemplom romjai fölött élhetjük át a Koronázási Szertartásjáték felemelő pillanatait, miközben a belvárosban a középkor forgatagába kerülünk. Érdemes hosszabb időre tervezni, több okból is. Egy nap ugyanis biztosan nem lesz elég, ráadásul a Nyiss Fehérvárra! kedvezményrendszer partnerszállodáiban már egyetlen éjszaka után is jár a kedvezménykártya.

A kártyatulajdonosok már nem csak Székesfehérvár, de környékének legjobb helyszínei között is válogathatnak. Csodálatos, felfedezésre váró helyeket, aktív élményeket javaslunk a Velencei-tó térségében épp úgy, mint Fejér megye legszebb kastélyainál, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban és a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban. Kisgyerekes családoknak szóló és vagány, baráti társaságoknak való szórakozást is találunk a lehetőségek között, a kártyával ingyenes a részvétel a Tourinform iroda garantált városnézésein és a belépés a Koronázó Bazilika Romkertjébe, a Nemzeti Emlékhelyre. A teljes kínálat és a regisztrációs felület elérhető itt: www.nyissfehervarra.hu