Egyéves lett Harry és Meghan lánya, aki ma talán végre találkozhat II. Erzsébettel

A szülinapi zsúrra a platinajubileumát ünneplő dédnagymama is hivatalos.

Hihetetlen, milyen gyorsan telik az idő! Ma ünnepli első születésnapját Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, Harry herceg és Meghan Markle második gyereke, aki áprilisban már az első lépéseit is megtette. „A legfontosabb teendője most az, hogy tartani tudja a tempót a bátyjával; néhány napja megtette az első lépéseit” – nyilatkozta akkor a People magazinnak a 37 éves herceg. A kislányt a széltől és a médiától is nagyon óvják a szülei, így élete első évéről is jóval kevesebbet lehet tudni, mint ahogy azt a platinajubileumát ünneplő II. Erzsébet brit királynő többi dédunokája esetében megszokhattunk.

Lilibet a kaliforniai Santa Barbara Cottage Hospitalban született 2021. június 4-én, szüleivel és hároméves bátyjával, Archie Mountbatten-Windsorral Montecitóban él, ahol gyakran játszik együtt más hírességek gyerekeivel, például a The Late Late Show szintén brit származású műsorvezetője, James Corden három gyerekével, Carey-vel, Maxszel és Charlotte-tal. Az egyéves kislány jelenleg nyolcadik a trónöröklési sorrendben – a bátyja, az apja, György herceg, Lajos herceg, Sarolta hercegnő, Vilmos herceg és Károly herceg után.

A Mountbatten-Windsor család a napokban az Egyesült Királyságba utazott, hogy ők is jelen legyenek a hetven éve uralkodó II. Erzsébet több napon át tartó platinajubileumi ünnepségén, így végre a királynő személyesen is találkozhat Lilibettel, eddig ugyanis még csak videóhíváson keresztül láthatta a kicsit. A 96 éves II. Erzsébetnek egyébként ő a 11. dédunokája, és a nevét is róla kapta: amikor ugyanis a királynő kicsi volt, nem tudta rendesen kiejteni a saját nevét, ezért Lilibetnek szólította magát. Később II. Erzsébet hajdani férje, Fülöp herceg is így hívta őt 73 éven át tartó házasságuk alatt. Az egyéves Lilibet középső neve szintén egy kedves főhajtás a család másik szeretett tagja, Harry herceg autóbalesetben elhunyt édesanyja, Lady Diana előtt.  

Harryék a Frogmore Cottage-ben laknak a látogatásuk alatt, amely nagyon közel található a Windsor-kastélyhoz, a királynő jelenlegi otthonához. Az angol Marie Claire szerint Meghan és Harry az átmeneti lakhelyükön fogják megünnepelni Lilibet első születésnapját, a partira pedig több királyi családtag, többek között II. Erzsébet és Károly herceg is hivatalos. Ám a Page Six és a Daily Mail információi szerint a kislány nagynénje és nagybátyja, Katalin hercegné és Vilmos herceg nem teszik tiszteletüket az eseményen.

Fotó: Getty Images

A királynő és legkisebb dédunokájának első találkozásáról a Hello! magazin királyi szerkesztője, Emily Nash így nyilatkozott: „A jubileumi ünnepség egyik fénypontja lesz ez a királynőnek – a dédunokái a világot jelentik számára, és mint minden más dédnagymama számára, aki valamiért nem tudott még találkozni a család legifjabb tagjával, ha ez a pillanat végre eljön, az hatalmas boldogság lesz.” A királyi szakértő hozzátette, hogy látva II. Erzsébetet és György herceget, Lajos herceget és Sarolta hercegnőt a csütörtöki ünnepségen az erélyről integetni, egyértelmű, milyen szeretetteljes a viszony közöttük.

Fotó: Chris Jackson/Getty Images

A csütörtöki zászlós díszszemlén Harry és Meghan egyébként a háttérben maradtak, a pénteki Szent Pál-székesegyházban tartott ünnepi istentisztelet előtt azonban a tömeg kifütyülte őket. Talán ezért is pletykálják azt, hogy a kislányukat sem a kamerák kereszttüzében, hanem a hétvégi szülinapi zsúron kívánják bemutatni a királynőnek. De mi mindent is lehet tudni eddig a kis Lilibetről?

A család kicsi kincse marad

Harry herceg és Meghan Markle az Oprah Winfrey-nek adott 2021-es interjúban fedte fel, hogy második gyerekük kislány lesz, és itt utaltak arra is, hogy több babát nem vállalnak.

Fotó: Getty Images

A Mountbatten-Windsor családban tehát mindig is Lilibet lesz „a kicsi”. „Lett egy fiunk, és most egy lány – mi más kívánhatnánk?” – mondta Harry az interjúban, majd Sussex hercegi párja egyetértően bólogatott, hogy két gyerekkel teljes a családjuk. De nem ez volt az első alkalom, hogy a herceg kijelentette, nem akar kettőnél több gyereket: még 2019-ben, amikor dr. Jane Goodall interjút készített vele a brit Vogue számára, és feljött a gyerektéma, Harry azt fejtegette, milyen fontos neki, hogy a gyerekei számára megóvja a környezetet, mire a világhírű etológus azt felelte, hogy ne vállaljon túl sokat. Harry efelől Goodallt is biztosította, „maximum kettőt” – mondta.

A királynő értesült először az érkezéséről

Bár Sussex hercegi párjának a királyi családból való kiválása és a tengerentúlra költözése felborzolta a kedélyeket, Harry és Meghan többször kihansúlyozta, hogy II. Erzsébettel mindezek ellenére is jó viszonyt ápolnak – rendszeresen beszélnek vele Facetime-on, illetve a királynő még egy gofrisütőt is küldött nekik karácsonyra. Harryék pedig továbbra is tartanak bizonyos írott és íraltan szabályokat, brit királyi tradíciókat, például ők is II. Erzsébettel osztották meg először az örömhírt, hogy Lilibet megszületett.

Gyerekkönyvben is szerepel

Sussex hercegi párjának mindkét gyereke szerepel Meghan első gyerekkönyvében, a The Bench (A pad) című mesében, amely néhány nappal Lilibet születése után jelent meg.

Fotó: Leon Neal/Getty Images

A könyv egyik illusztrációján egy szalmakalapos nő látható (Meghan) a kertben, hordózójában egy kisbabával (Lilibet). A The Bench keletkezéséről Meghan Markle Ellen DeGeneres show-jában mesélt: „Valójában csak egy verset akartam írni a férjemnek apák napjára, amely róla szól, és arról, milyen apának látom – mert ezt a leggyönyörűbb dolog látni.”

Az első jelmez

Bár fotókat ritkán osztanak meg a kislányról a szülei, egy-egy interjúban elejtenek róla néhány kedves információt. Például azt is a The Ellen DeGeneres Show-ból tudjuk, hogy milyen jelmezt viselt élete első halloweenján. Borz volt, „mint Virág a Bambiban” – mondta Meghan, míg bátyja, az akkor kétéves Archie dinoszaurusznak öltözött, igaz csak öt percre. „Mi valami igazán vicceset akartunk csinálni a gyerekekkel, de a gyerekek nem voltak benne a mókában” – mesélte nevetve Meghan.  

Szülinapi keresztelő

Egyes királyi szakértők úgy vélik, a platinajubileumi és szülinapi hétvége egyben remek apropó is arra, hogy Lilibetet végre megkereszteljék – Harry és Meghan ugyanis tartani szerette volna a szokást, miszerint a királyi családtagokat Angliában keresztelik meg, ám a járványhelyzet és a családi viszályok miatt ez idáig nem valósulhatott meg. A GB News bemondója, Isabel Webster elárulta, mit tud az ügyben: „Hallottam olyan pletykákat, amelyek szerint, Lilibet szombati első szülinapja alkalmából, megpróbálják megkereszteltetni. És talán, ha őfelsége vasárnap ráér, akkor ki tudja, talán össze is jön.” Egy másik királyi kommentátor, Pandora Forsyth szerint azonban a keresztelővel összekötött szülinapozás önző húzás lenne Sussex hercegi párjától: „Nagyszerű lenne, ugyanakkor ez az esemény elvonná a figyelmet a királynőről.” És hogy kik lennének Lilibet keresztszülei? Harry és Meghan ezt az információt sem osztotta még meg a nagyközönséggel, de egyvalaki, akire sokan tippeltek, egyértelműen kijelentette, hogy nem ő az esélyes a keresztanya szerepére. „Nincs szükségem arra, hogy keresztanya legyek – mondta Oprah Winfrey médiamogul. – Úgy értem, lényegében keresztanya vagyok. A szomszédjuk, a barátjuk vagyok.”

Kiemelt kép: Getty Images