Kütyük nélkül is jól szórakozhatnak a kicsik idén nyáron (x)

Vándorévek. A mesterré válás előtt, az inaskodás és legénykedés utáni kalandos időszak volt ez a céhben mesterséget tanuló fiatal életében.

A népmesékben hasonlóképpen világot próbálni indulnak az ifjak. A cél ugyanaz: a fölfedezés, a megismerés és az életre szóló tapasztalatok gyűjtése, az arra leginkább fogékony életszakaszban. Ez az igény mit sem változott az elmúlt évszázadokban, csupán az ismeretszerzés eszközei bővültek jelentős mértékben. A high tech kütyük térhódítása mellett az olvasása mai napig meghatározó élményforrás.

Ó-IÓ-CIÓ – nincs ember Magyarországon, aki ne tudná, mit jelent ez a betűjáték. A várva-várt vakációt, amikor az iskolai nép kitódul a napfényes júniusba, és két és fél hónapra elfelejtheti a tanulást. Kata, Botond és Nándi is így vannak vele. Egyszerűen csak örülnek a szünetnek és a találkozásnak, amikor megkezdik a közös nyaralást. Fogalmuk sincs róla, hogy hamarosan micsoda kalandokba keverednek. Pedig életük legizgalmasabb és legmenőbb nyara vár rájuk Magyarország lélegzetelállító díszletei között.

Mit lehet tenni, ha az ember boszorkánykör közepén találja magát? Hogy néz ki egy pusztatemplom? Mi módon lehet leküzdeni a víziszonyt? Mit keresnek gyerekek az elhagyatott rabtemetőben? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdések merülnek fel a könyvben, miközben a mulatságos és tanulságos események között egy komoly bűncselekmény is fölfejtésre kerül.

A Rejtélyes vakáció, Naszvadi Judith első fiataloknak szóló regénye. Az ötkötetes szerzőtől főleg novellákat és verseket olvashattunk eddig közösségi oldalán, de nyomtatásban két riportkönyv, egy verseskötet és egy szépirodalmi kisregény is megjelent már tőle. Ez a legújabb, merőben új vállalás tőle.

– Nem áll távol tőlem a gyerekek, kamaszok világa. Mondhatni, anyaként benne vagyok a sűrűjében. Az öt, és a tizenhárom éves fiam mellett lehetetlen unatkozni. Mindig történik valami váratlan, és rengeteget nevetünk. Éppen ezt a vidám, pörgős életérzést igyekeztem átültetni a könyv lapjaira – mesél a regény születéséről Judith.

A történet egyszerre könnyed, olvasmányos és érdekes. Szereplői beutazzák Magyarország kevésbé ismert, felfedezésre váró területeit, és csupa olyan dolgot csinálnak, amire a szünidőben minden gyerek vágyik. Kincset keresnek az Alföld ősbuckái között, vadvízi evezésen vesznek részt az Ipolyon, geoládáznak a Börzsönyben, sárkányt eregetnek, ókori maskarákba öltöznek, és egyfolytában ugratják egymást.

– A világ arra vár, hogy felfedezzük. Csak ki kell lépni az ajtón, és máris ott van, a lábunk alatt. Tele lehetőségekkel és csodákkal, az utcavégi patakparton, a százéves fák lombja alatt, a vadvirágoktól színes határban, és persze a jó könyvekben. A szünidő kiváló alkalom a kirándulásra és az olvasásra is. Használjuk ki! – zárja gondolatát az írónő.

Kiemelt kép: Pixabay