Több mint szórakozás: a felnőttkori játék az egészségre is jó hatással lehet

Egy kalandpark jó kalóriaégető, csökkenti a stresszt, és még az önbecsülést is fejleszti.

––– SZPONZORÁLT TARTALOM –––

Az idei nyár előtt két trend formálódik ki egyre tisztábban: az egyik, hogy egyre többen választják a belföldi nyaralást, ami nem meglepő (és nem csak az elmúlt két év történései miatt kialakult bizonytalan nemzetközi utazási helyzet, vagy az elszálló árak miatt) – egész egyszerűen egyre több, magas színvonalú szállás- és szórakozási lehetőség vár bennünket idehaza is. A másik pedig, ami a hosszú bezártság miatti fokozott szabadságvágy és a bizonytalanságérzet következménye: az emberek tömegei szembesültek azzal, hogy a felnőttlét nagy részéből kimarad a játékos szórakozás, és ez bizony nincs jól így – és egyre többen szeretnék átélni a gyermeki lét önfeledt örömét, azok is, akik még a szülővé válás előtt állnak.

A megoldás nyilvánvalónak látszik: mozogni, játszani kell. Igen ám, de komoly vetélytársnak számítanak a sorozatok, amelyek egyszerű szórakozást nyújtanak, ezért, noha népszerű az is, egy sima kirándulás sokak ingerküszöbét már nem lépi át.

 Egy hely, ahol a felnőtt is gyerek lehet

Erre kínálnak remek megoldást a kaland- és adrenalinparkok, amelyek bizony már nemcsak a gyerekek felségterületei; sőt! Van kifejezetten olyan adrenalinpark is, amelyet direkt úgy terveztek és valósítottak meg, hogy akár gyerekkel, akár gyerek nélkül remekül lehessen benne szórakozni. Ha pedig azt hinnénk, hogy Magyarországon nincs ilyen, nagyobbat nem is tévedhetnénk! Az alsópáhoki Bobo Fun Park a maga 3000 négyzetméteres, 11 méteres belmagasságú épületével a Kolping Hotel közvetlen szomszédságában pontosan egy ilyen hely – ami nemcsak akkor kínál kiváló programalternatívát, ha mondjuk esőre áll az idő, hanem gyakorlatilag bármikor. Ha túl meleg van, akkor azért jó, hiszen a klimatizált térben úgy játszhatunk, hogy nem veszélyeztet sem a fokozott UV-sugárzás, sem a hőség. Ha az idő hűvös, akkor azért, ha pedig simán csak egy önfeledt szórakozós napra vágyunk, akkor tényleg időjárástól függetlenül tökéletes programot nyújt kicsiknek, és bizony nagyoknak is. 

A fun park és a felnőttkori játék jótékony hatásai

De mit ad egy adrenalin-, más néven fun park? Az nyilvánvaló, hogy a természethez és a szabad- vagy éppen beltéri kalandokhoz való visszatérés óriási hatással lehet a fizikai és a mentális egészségre is, de ezen kívül is egy sor előnye van. Nézzük csak, melyek ezek!

Feléleszti kreatív energiáinkat

George Bernard Shaw, Nobel-díjas író mondta: „Nem azért hagyjuk abba a játékot, mert megöregszünk; azért öregszünk meg, mert abbahagyjuk a játékot”. Pedig játszani fontos: fokozhatja az energiát és a vitalitást, sőt, még a betegségekkel szembeni ellenálló képességet is javíthatja, és segíthet jobb teljesítményt nyújtani. Márpedig hektikus, modern életünkben sokan olyannyira a munkára és a családi kötelezettségekre koncentrálunk, hogy úgy tűnik, sosem marad időnk a szórakozásra. Valahol a gyermekkor és a felnőttkor között egyszerűen abbahagyjuk a játékot. Ha akad is szabadidőnk, nagyobb valószínűséggel ülünk le a tévé vagy a számítógép elé, mint hogy olyan szórakoztató, gyermeki játékkal foglalkozzunk, mint gyerekkorunkban. Pedig a játék nem csak a gyerekek számára elengedhetetlen; a felnőttek számára is fontos kikapcsolódási és ösztönző forrás lehet. A játék, történjen akár partnerünkkel, barátokkal, munkatársakkal vagy gyerekekkel, biztos (és szórakoztató) módja annak, hogy felpezsdítsük a képzeletünket, kreativitásunkat, problémamegoldó képességünket és érzelmi jólétünket. 

Kalóriát éget

Ha az ember üdülni van, akkor azért be-becsúszik néhány olyan fogás, ami nem feltétlenül az egészséges életmód alapját képezi. De hát ki tudna a Balaton közelében ellenállni egy lángosnak, egy sült hekknek, pizzának vagy egy hatalmas adag fagyinak? Hogy emiatt ne legyen bűntudatunk, a legjobb, ha beiktatunk olyan programokat, amelyekkel ezek az extra kalóriák nem számítanak „ellenségnek”. A gyerek/felnőtt játszóterek és a bennük lévő játékok pedig ideális megoldást nyújtanak erre: idősebbek és fiatalabbak, sportosak és kevésbé sportosak is jól érezhetik magukat, miközben különböző kalandos tevékenységeket élveznek – és

észrevétlenül égetik a kalóriákat, fejlesztik izmaikat, mindezt anélkül, hogy a klasszikus értelemben vett edzést kelljen végezni.

A trambulinozás például az egyik legjobb aerob mozgásforma, ami rendkívül sok kalóriát éget, mindezt úgy, hogy az ízületeket is kíméli. Ne feledjük, hogy az ajánlások szerint heti szinten legalább 150 perc mérsékelt-, és 75 perc intenzív aktivitás volna szükséges egy egészséges felnőttnek. Ezt a penzumot könnyedén letudhatjuk a Bobo Fun Park Adrenalin arénájában, ahol a trambulinok mellett mászófalak, kötél- és nindzsapályák és lézerlabirintus vár – és persze még sok minden más is.

Már a látvány is stresszoldó

Oldja a stresszt

A stressz a modern ember egyik legnagyobb ellensége – amelyre a fizikai aktivitás jó hatással van. Ha aktívak vagyunk, az segíti azon agyi ingerület-átvivőknek a termelődését, amelyek a jókedvünkért felelősek – ezek az úgynevezett endorfinok. Ez pedig nemcsak az edzőteremben termelődik, hanem a már említett trambulinozás, kötélpályán– és mászófalon mászás és az egyéb ügyességi játékok során is. A Bobo Fun Park egyébként már látványában stresszoldó, ide belépve garantáltan elfeledkezik az ember a munkahelyi problémákról – a fiatalabbak pedig a telefonjaikról és tabletjeikről is. Nem véletlen, hogy csapatépítő foglalkozásokat is tartanak itt. Akkor is tökéletes helyszín ez, ha egy csapatépítésben már jártas társaságról van szó, akik már több ilyenen is részt vettek, elvégre akkor még inkább szükség lehet olyan programra, amely új élményt tud adni, és jó értelemben véve kimozdítja a résztvevőket a komfortzónájukból. A Bobo Fun Park emellett randihelyszínnek sem utolsó, hiszen kilépni a külvilágból már önmagában mágikus hatással van az emberre – ide belépve garantált, hogy megtapasztalhatjuk az adott pillanatban létezés önfeledt örömét, és stresszoldó hatását.

Megadja az önfejlesztés lehetőségét

Noha elsősorban nem ezért megy az ember fun parkba, de óhatatlan velejárója az itt tett látogatásnak, hogy az ember kilép a komfortzónájából és tágítja saját határait. Illetve adott esetben  a játékos feladatok (hiszen mind biztonságosak) által adott adrenalinlöket segíthet legyőzni bizonyos félelmeinket. Ha legyőzünk egy akadályt, amelyet korábban eszünkbe sem jutott volna kipróbálni (például a magasban „felhőkarcolót mászni”, ninja pályát leküzdeni vagy kötélpályán közlekedni), azzal javul az önbizalmunk, az önbecsülésünk, és arra ösztönöz, hogy  a parkon kívül is megpróbáljuk legyőzni félelmeinket, hogy akadálytalanul élvezhessük az életet. A Bobo Fun Parkban gyakorlatilag nem telik el úgy nap, hogy ne szülessenek ott egyéni csúcsteljesítmények – ezek nemcsak a vendégek számára jelentenek feledhetetlen élményt, de a park animátorainak is rengeteg pluszt ad, amikor látják ezeket a sikertörténeteket. Vannak, akik saját félelmeiket és gátlásaikat győzik le, mások a stopperrel vívnak kőkemény küzdelmet, megint mások pedig életkorukra rácáfolva teljesítik a kihívásokat.

Kiemelt kép: Bobo Fun Park