Gyerekbarát szállás kimaxolva: ahol tényleg komolyan veszik a gyerekeket

Egy jó gyerekbarát szálloda éppúgy gondol a kamaszokra, mint a kisbabákra.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

Rég elmúltak azok az idők, amikor a gyerekbarát kritériumnak meg lehetett felelni egy babaszékkel az étteremben és egy pelenkázóval a női mosdóban. Ma már nem kell feltétlenül beérnünk egy kornyadozó játéksarokkal, ahol néhány ceruza és pár leharcolt műanyagjáték hivatott az önfeledt szórakozást biztosítani, és a gyerekmenütől is többet várhatunk el, mint a sejtelmes „Mickey egér kedvence” nevű fogás, amely mirelit, dínó alakú csirkefalatokat jelent szintén mirelit sült krumplival. Szerencsére a hotelek ma már egy sor kényelmi funkcióval kedveznek a gyerekkel érkezőknek. Erre egyébként szigorú kritériumrendszer kötelezi is őket, és csak ezek betartásával nevezhetik magukat hivatalosan gyerekbarát vagy családbarát helynek. Persze azért ebben is vannak fokozatok, úgyhogy érdemes alaposan utánanézni mire számíthatunk, mielőtt lefoglaljuk a szállást. 

A családosan üdülők számára három kulcsfontosságú tényező van, amely a gyerekek életkorától függetlenül mindig kardinális kérdés: az evés, az alvás, és a napközbeni elfoglaltságok. Ha ezek közül bármelyik nem optimális körülmények között történik, az nagyon sokat levesz a közös jó élményből.

Ne legyen mumus az étterem

Akinek nem szuperfegyelmezett, hipercsöndes és ultranyugodt gyereke van, az kissé feszengve léphet be egy szállodai étterembe csemetéjével, felkészülve a kisebb-nagyobb pusztításra, amit az asztalterítő, a tányérok-poharak, vagy a környező felnőttek hallása fog elszenvedni. Ehhez képest óriási megkönnyebbülés, ha tudjuk, hogy a pincérek erre maximálisan fel vannak készülve és nem fognak kinézni bennünket az étteremből. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kell törekednünk  a káosz elkerülésére – már csak a többi szállóvendégre is tekintettel –, de azért az nagyon sokat jelent, hogy nem kell befeszülnünk, ha kiborul a leves, vagy eltörik a mécses a kicsinél, mert rosszalló pillantások helyett segítőkészség és problémamegoldás érkezik a személyzettől. Bár az előrelátásban fekete öves szülők rajzlap és ceruza nélkül el sem indulnak egy vacsorára (legyen mivel lekötnie magát a gyerekeknek, amíg a felnőttek beszélgetnének egy kicsit), ha olyan szerencsénk van, hogy egy gombnyomásra működő palacsintasütő gép is van az étteremben, akkor jó pár nyugodt percet (órát?) nyerhetünk, amíg a kicsik megbűvölten tanulmányozzák a szerkezetet. Az pedig már csak hab a tortán, ha csúszdán is lehet érkezni a hotel éttermébe, mint például az alsópáhoki Kolping Hotelben. Így garantáltan megspóroljuk a „nem akarok menni enni, még játszani szeretnék!” – típusú jellegzetes nyafogásokat. 

Mindig elérhető és változatos gyerekmenü

Bébiételes üvegek koccannak össze az anyuka táskájában, zöldségpároló gépet rejt apuka bőröndje… a lelkiismeretes szülők minden megtesznek, hogy gyerekük a nyaralás alatt is a megszokott ételeket egye, illetve elegendő zöldséghez és gyümölcshöz jusson az otthoni rutinból kiszakadva is. Mennyire könnyű mindez egy olyan hotelben, ahol a legkisebbekre is gondolnak, és az étteremben a felnőtteknek szánt fogások és a gyerekmenü mellett üveges bébiételt és helyi termelőktől beszerzett, bio alapanyagokból frissen készített püréket is kínálnak – ez például a Kolping Hotelben alapszolgáltatás.  Manapság egy színvonalas szállodától már az is elvárható, hogy változatos menüvel kényeztesse a különböző ételallergiában szenvedőket és a meghatározott diétát követőket is, így adott esetben nem kell egy fél bőröndöt otthonról hozott ételekkel megtöltenünk ha gyermekünknek speciális étrendje van.

Mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek egy nyaraláson állandóan éhesek, érdemes olyan hotelt választani, ahol a nap folyamán bármikor tudunk ételt szerezni. Nincs annál bosszantóbb, amikor éppen „éhen halni készülő” csemeténkkel beesnénk a szálloda éttermébe, az viszont éppen zárva van. Foglalás előtt tehát ellenőrizzük, hogy van-e olyan büfé vagy bár a hotelben, ahol egész nap adnak ennivalót, illetve hasznos az is, ha a szobában van kiskonyha, mikrohullámú sütő vagy ételmelegítő, mert így szükség esetén ott is megoldható az étkezés.

Pont, mint otthon

Bár az utazásnak az a lényege, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, a családi üdülésnek vannak olyan elemei, amelyekben mégis azt szeretnénk, hogy olyan legyen, mintha otthon lennénk. Legyen minden kéznél, legyen meg a megszokott rend. A gyerekekkel közös nyaralás egyik legkritikusabb pontja – különösen, ha picikről van szó –, hogy valamennyire próbálnánk tartani az éppen aktuális napi rutint, legalábbis ami az evést és az alvást illeti. Ehhez – vérmérséklettől függően – a fél vagy egész lakást be lehet pakolni, hogy minden kéznél legyen, amikor kell: szoptatós párna, ételmelegítő, pihenőszék, kedvenc takaró és alvós párna, plüssállatok, babakekszek és italok éhenhalás ellen. Ehhez jönnek még azok a dolgok, amik a gyereknek fontosak és tilos otthon hagyni őket: futóbicikli, óriásmaci, Barbie-lakóautó, 100 darabos filckészlet, gördeszka, drón, távirányítós autó….

 

De hova fér el mindez? Ha egy normál méretű szállodai szobát választunk, akkor jó eséllyel sehova. Nem igazán stresszmentes pihenés, amikor csak a bőröndökön átesve tudunk közlekedni a cuccainkkal zsúfolásig megtelt hotelszobában. Ezt kivédhetjük azzal, ha olyan szállodát választunk, ahol a szobáknak alapfelszereltsége egy rakás kisgyerekes holmi, így azokat eleve nem is kell otthonról magunkkal cipelnünk. Hatalmasat dob a komfortérzetünkön – és a gyerekekén is! -, ha családi lakosztályt választunk, külön gyerekszobával. Így a kicsiknek saját birodalma lehet, és a szülőknek is valódi pihenés jut a külön szobában.

A Kolping Hotelben például egy igazi jolly joker is található a családi lakosztály vidám színekben pompázó gyerekszobájában: emeletes ágy – nincs olyan gyerek, aki ne vágyna rá, hogy kipróbálja. (Már csak az ilyenkor kötelező meccset kell lejátszani gyermekeinkkel, hogy ki aludjon felül és ki alul.) Az itteni lakosztályokban alapból, külön kérés nélkül biztosított a babaágy/kiságy ágyneművel, pelenkázó, fürdetőkád, bili, wc-szűkítő, fellépő, minikonyha mikrohullámú sütővel és cumisüveg melegítővel, etetőszék és sportbabakocsi. Óriási könnyebbség, ha ezeket nem nekünk kell vinnünk. 

Megbízható gyerekfelügyelet

Ahhoz, hogy nyugodt szívvel rábízzuk a gyerekünket a hotel által biztosított animátorra, vagy rutinos sokgyerekes vagy legalábbis nagyon fáradt szülőnek kell lenni. Hiszen még a bölcsődei/óvodai beszoktatásnál is órákat ücsörgünk, mielőtt ott merjük hagyni a gyerekünket, és bébiszittert is csak többkörös interjúk vagy betonbiztos baráti ajánlás alapján alkalmazunk. Akkor mégis hogy mernénk lelépni wellnessezni, miközben csemeténk egy vadidegennel ücsörög egy játszósarokban? Éppen ezért hatalmas megnyugvás, ha szakképzett óvónőkre bízhatjuk a kicsiket, akiknek ez nemcsak ideiglenes nyári munka, hanem konkrétan ez a hivatásuk. Így nem csak abban lehetünk biztosak, hogy szemünk fénye jó kezekben van, hanem abban is, hogy változatos, szórakoztató, sőt akár fejlesztő tevékenységekkel fogják lekötni, ahelyett, hogy csak vigyáznának rá.

Változatos programok minden korosztálynak

Egy családi nyaraláson talán az az egyik legnehezebb faktor, hogy a különböző életkorú gyerekeknek egyaránt megfelelő programokat találjunk. Míg a legkisebbek egész nap elvannak egy pancsoló medencében egy kisvödörrel, az óvodás-kisiskolás korosztálynak már egy fokkal összetettebb, változatosabb programra lehet szüksége, a kamaszokról nem is beszélve. A Kolping Hotel ezt a kérdést úgy oldotta meg, hogy egy egész „országot” szentelt a kicsiknek. Bobóországban tényleg minden a gyerekekről szól. Itt található az ország legnagyobb szállodai játszóháza, ahol teremről teremre vándorolhatunk újabb kalandok után kutatva. A szabadtéri játszóterek mellett a pedálos gokartozást és íjászatot is kipróbálhatják az örökmozgó gyerekek, foci-vagy vízilabdameccseket játszhatnak vagy éppen dalos-bábos és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Bohóc, bűvész, gyerekkoncertek… a szórakoztató programok tárháza kimeríthetetlen.

A Kolping Hotellel szomszédos Bobo Fun Parkban a nagyobb gyerekek vezethetik le fölösleges energiáikat, de ez még a felnőtteknek is szuper adrenalinfröccs. A fedett, klimatizált arénában a falmászástól kezdve a barlangtúrán át a kötélpályáig egy sor érdekes kalandot kipróbálhatunk, lézerpark, trambulinok és játékterem is várja az izgalomra vágyó gyereksereget.

Kiemelt kép: Getty Images