A szórakozás a legjobb pihenés – a felnőtteknek is

A szórakoztató tevékenységek űzése a legjobb dolog, amit a testi-lelki egészségünk érdekében tehetünk.

––––––SZPONZORÁLT TARTALOM––––––

A dolgos mindennapokban stresszes feladatok és megannyi kötelezettség súlya nyomja a vállunkat, és amíg ezeket nem teljesítettük, a szórakozás felesleges luxusnak tűnik. Mindaddig, amíg tucatnyi elintézendőnk van, a prioritási listánk legalján szerepel a játékos kikapcsolódás, pedig ha engedjük, hogy előtörjön belőlünk a gyerek, a vitalitásunk és a boldogságszintünk is nőhet.

Jól tudjuk, hogy a gyerekek milyen remekül tanulnak játszva, és milyen fontos, hogy játszhassanak – de ez nem csak rájuk igaz! A felnőtteknek is szükségük van a játékos szórakozásra, csak éppen erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Dr. Stuart Brown amerikai pszichiáter, a kaliforniai National Institute for Play (Nemzeti Játszóintézet) alapítója 2020-as TED-beszédében azt fejtegette, hogy a játék több mint szórakozás: létszükséglet. „A játék ellentéte nem a munka, hanem a depresszió” – mondta. Ha szánunk időt a szórakoztató játékokra, kalandokra, az nyugtatja az idegeinket, fejleszti a kreativitásunkat és a problémamegoldó képességünket, sőt elmélyítheti a társas kapcsolatainkat is. A fizikai aktivitást igénylő játékok ráadásul mozgásban tartanak, amelyek az elménket és a testünket is frissen tartják.

Ha tehát felnőttként is tudunk olyan önfeledten játszani, mint ahogy óvodás- vagy iskoláskorunkban tettünk, annak a mentális és fizikai egészségükre rengeteg kedvező hatása lehet.

Eustresszt okoz

A szórakoztató tevékenységek az eustressz forrásai lehetnek. Az eustresszt pozitív stresszként vagy jó stresszként is szokás emlegetni, hiszen motiváló hatású, javítja a teljesítményünket és fokozza az energiánkat. Ha nyaralni indulunk, új hobbit sajátítunk el, netán egy élményparkban keresünk kalandokat, az eustressz izgalmat kelt bennünk és a vitalitás érzésével tölt el. Képzeljük csak el, hogy egy nyolc-tíz méteres mászófal leküzdésére vállalkozunk: izgatottá válunk, jól akarunk teljesíteni, ezért kizárjuk a gondolatainkból a hétköznapok minden baját és nyűgét, és csak az előttük álló feladatra koncentrálunk. Ha mindezt egy olyan különleges helyen tesszük, mint a Bobo Fun Park, ahol felhőkarcolókon sétálhatunk vagy igazi ninjaként tehetjük próbára magunkat,a szórakoztató élmény és az eustresszlöket garantált.

Pozitív hozzáállásra sarkall

Amennyiben a játék és a szórakozás jelen van az életünkben, kevésbé érezhetjük magunkat túlterheltnek. Ha a szórakoztató tevékenységeink során sikerélményeink vannak, könnyebben vehetjük azokat az akadályokat is, amelyek a mindennapok gördítenek elénk, ugyanis sokkal egyszerűbb pozitívan hozzáállnunk a dolgokhoz. Mit nekünk egy stresszes értekezlet, ha képesek vagyunk egy félelmetesen izgalmas kötélpályán is végighaladni? 

A legjobb orvosság

A régi mondás szerint a nevetés a legjobb orvosság, és ezzel még a tudomány is egyetért. Számtalan tanulmány igazolta már, hogy a nevetéstől ellazulunk – vagyis stresszoldó hatású –, endorfint (boldogsághormont) termel, sőt még az immunrendszert is erősíti. Persze a napi nevetésadagunkhoz elég lehet megnézni pár YouTube-videót vagy egy vígjátékot a kanapén gubbasztva, ám a szórakozás sokkal magasabb szintjét élhetjük át, ha valamilyen aktív programot választunk. Ne féljünk tőlünk egészen távol álló tevékenységek kipróbálásától sem, akár olyanokétól, amelyekről szent meggyőződésünk, hogy semmi érzékünk hozzá – elvégre nincs is annál felszabadítóbb dolog, mint amikor a saját ügyetlenségünkön nevetünk. Vagy éppen amikor az csal mosolyt az arcunkra, ha kiderül, valójában egészen jók vagyunk benne. Menjünk el evezni, keressünk kincseket egy bolhapiacon, látogassunk el egy szabadtéri múzeumba, fedezzünk fel egy eldugott városi kertet… Ha pedig épp a Balatonnál nyaralunk, és az idő nem éppen kedvez a szabadtéri kalandoknak, irány az alsópáhoki fedett kalandpark, a Bobo Fun Park. A környék legmenőbb találkozóhelyén úgy állították össze a játékokat és attrakciókat, hogy kortól és fizikai erőnléttől függetlenül mindenki jól érezhesse magát. Kihívásai kizökkentik a tiniket az online világból, a felnőttekből pedig előhozza a gyermeki énjüket.

Kortalan szórakozás

Rekordgyanús történet az egyik attrakcióról, a legmagasabb pontján hatméteres Skyscraper Walkról, vagy ahogyan többen ismerik, a felhőkarcolóról: az eddigi legidősebb teljesítő a 87 éves Feri bácsi volt, aki teketóriázás nélkül ment fel egészen hatméteres magasságig, később pedig a kötélpályán is magabiztosan mozgott.

Erősíti a párkapcsolatot

Azok a párok, akik közösen próbálnak ki új és izgalmas dolgokat, sokkal elégedettebbek a kapcsolatukkal – derült ki egy kutatásból, amelyet Arthur Aron amerikai pszichológus, a New York-i Állami Egyetem professzora végzett. Hogy miért? A válasz a napnál is világosabb: azok a párok, akik közösen élnek át új dolgokat, együtt érik őket új impulzusok, kevésbé hajlamosak arra, hogy a hétköznapok monotonitásába belefásuljanak. Ha olyan randevúkat szervezünk, amelyek során nemcsak minőségi időt tölthetünk egymással, hanem vadiúj élményeket is szerezhetünk, erősíthetjük a kettőnk közötti köteléket, a közösen szerzett tapasztalatok és emlékek pedig még mélyebbé tehetik a kapcsolatunkat. De persze a még friss, kialakulóban lévő románcoknak is jót tehetnek a kalandos, szórakoztató randik, hiszen ezek segítenek a bizalom kiépítésében. Arról nem is beszélve, hogy könnyen meglehet, egy-egy különleges, szórakoztató programnak köszönhetően megismerhetjük a partnerünknek egy egészen új oldalát. Van abban valami egészen vonzó, ha végigszurkolhatjuk, ahogy a párunk végighalad egy ninjapályán, és látjuk, ahogy előtör belőle a harcos a különböző akadályok leküzdése és egy nyolcméteres szakadék átugrása közben, nem?

Társasági élet másképp

Az elmúlt időszakban egészen hozzászoktunk ahhoz, hogy Zoom-bulikon jön össze a baráti társaság, videóhíváson keresztül köszöntjük fel a legkedvesebb ismerőseinket, de szerencsére végre magunk mögött hagyhatjuk ezeket a – kényszermegoldásként alkalmazott – virtuális találkákat. A személyes találkozókat nem pótolja semmi, baráti kapcsolataink ápolása pedig szintén nagyon fontos a mentális egészségünk érdekében. Egy 2010-es, a Journal of Health and Social Behavior folyóiratban megjelent tanulmány szerint a társas kapcsolatainknak rövid és hosszú távú hatásai is van az egészségünkre, és ha vannak igaz barátaink, magasabb kort érhetünk meg és könnyebben birkózunk meg a stresszel. Meg hát persze sokkal szórakoztatóbb is lehet az életünk! Pótoljuk be a kimaradt hosszú hónapokat, és gyűjtsünk valódi élményeket a barátainkkal.  Apropó, valódi! A Bobo Fun Park attrakciói remekül ötvözik a virtuális élményeket a valódi tapasztalással: a ValoClimb mászófal és a ValoJump trambulin is rengeteg önfeledt percet ígér, de akár VR-szimulátorokon is tudunk együtt szórakozni – vagy éppen borzongani.