5+1 tipp, hogy a család minden tagja élvezze a közös nyaralást

A tökéletes üdülés megszervezése különösen nagy kihívás elé állítja a szülőket, ha különböző korcsoportú gyerekek igényeit kell szem előtt tartaniuk. Szép küldetés, de nem lehetetlen!

                     –––––––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––––––

A családi nyaralás célpontjának kiválasztása nehéz feladat, hiszen annyi különböző dolgot kell szem előtt tartani: milyen élményt szeretnénk, mennyit vagyunk hajlandóak költeni, mit szeretnénk látni, és mi az, ami szülőt és gyereket egyformán leköt, feltölt, pihentet. Különösen nehezített terepen mozognak azok a szülők, akiknek kisiskolás, netán ovis, és kamasz gyerekeik is vannak, vagy ha nagyobb baráti, rokoni társasággal szeretnének nyaralni, ahol a gyerekek, akár az orgonasípok, minden korosztályt lefednek. Hisz ami a kicsinek élmény, arra a tini már forgatja a szemeit, a szülő pedig, ahogy máskor sem, most sem lehet két helyen egyszerre. Arról nem is beszélve, hogy csak akkor igazi a nyaralás, ha azon a felnőttek is pihenni tudnak. Az alábbi támpontok figyelembe vételével azonban sikerülhet okosan megszervezni az üdülést, egy hosszabb nyaralást ugyanúgy, mint egy üdítő hosszú hétvégi kiruccanást.

1. Végezzük el az igényfelmérést jó előre!

Remek kiindulópont lehet, ha felsoroljuk és összeírjuk, hogy ki mit szeret csinálni, és milyen tevékenységeket szeretünk együtt csinálni. Legyen szó akár hosszú túrákról, városnézésről, kalandparkozásról vagy egyszerűen csak strandolásról, mindezek az információk jól jönnek majd a választásnál. Keressük meg a közös metszéspontokat, és igyekezzünk annak megfelelően helyszínt találni.

2. Oszd meg és uralkodj!

Ha sehol nem érnek össze az igények, akkor sem szabad csüggedni. Akkor meg kell keresni azt a helyszínt, ahol viszonylag rövid időn belül sok különböző kikapcsolódási lehetőség elérhető. Itt pedig már némi okos szervezéssel és kompromisszummal akár a legkülönfélébb igényeket is ki lehet szolgálni. Egyezzünk meg a gyerkőcökkel, hogy a délelőtt például a vizes örömöké és a felhőtlen közös labdajátékoké, délután viszont a szülők választhatnak tevékenységet.

3. Mozduljunk ki a komfortzónánkból

Ne akarjunk mindenáron mi lenni a legokosabbak, hallgassuk meg a nagyobb gyerekek meglátásait is. Sőt, kérjük meg őket, hogy gyűjtsenek be tippeket a barátaiktól olyan helyekről, ahol az ő korosztályuk garantáltan jól érzi magát. Lehet, hogy első hangzásra ijesztőnek tűnhet számunkra egy kötél-, trambulin- vagy mászópálya, de ha bevállaljuk, nem csak a tinédzser utódoknál szerzünk magunknak néhány jó pontot, de lehet, hogy új hobbira is szert tehetünk.

4. Fókuszáljunk a tevékenységekre, ne a helyszínre!

Gondolkodjunk együtt a gyerekekkel, hogy milyen tevékenységek köré lehetne építeni egy vakációt. A sziklamászás, túrázás, biciklizés vagy a geocaching mind remekül hangzik… ha a családunk bevállalós és aktív. De ugyanúgy kereshetünk kézműves tevékenységeket, vagy fókuszálhatunk a kulináris élvezetekre is, ha bennünket jellemzően ezek mozgatnak meg inkább.

5. Jó, ha van kéznél segítség…

…és az is, ha készen kapunk mindent. Ha nyaraláshoz keresünk szállást, temérdek lehetőség közül választhatunk, az anyukák azonban tudják, hogy igazán kikapcsolni csak akkor lehet, ha egy időre kiszállhatunk abból a mókuskerékből, amit egy többtagú család élelmezése jelent. Épp ezért ajánlott olyan szállodát keresni, ahol legalább félpanziós ellátásban részesülünk, és ahol szem előtt tartják akár a legapróbb gyerkőcök, babák igényeit is. Szintén nyerő lehet az a hotel, ahol ideig-óráig rábízhatjuk szemünk fényeit a szakképzett animátorokra, vagy ahol kedvünkre válogathatunk a különböző vezetett és szervezett programok közül.

+1. Ahol minden egyben megtalálható

Az alsópáhoki Kolping Hotel nyári kínálata gyakorlatilag minden korosztály igényeit lefedi a legapróbbaktól a legnagyobbakig, a szülőket, sőt a nagyszülőket is beleértve. A szállodában napi 20-30 szervezett családi- és gyerekprogram közül válogathatunk, emellett hetente változó tematikus foglalkozások (pl. Ringató®, Kerekítő napok®, Focitábor vagy „Kütyü”-hét) is várják a vendégeket. Esténként az egész család együtt szórakozhat a különböző előadásokon (koncertek, bohócműsor, bűvész, stb.) és közösen csodálhatjuk a szökőkút fényjátékát. Az 1 és 3 év közötti gyerekek számára napi három órában, a 3 évnél idősebbeknek pedig napi nyolc órában biztosított gyerekfelügyelet. Emellett közösen pancsolhatunk az élménymedencékben, de ha épp elvonulásra vágyunk, csendes, gyerekmentes wellnessövezet és szaunaoázis is várja a kikapcsolni vágyó szülőket. A szomszédos Bobo Fun Park pedig rengeteg aktív élménnyel várja a bátrakat és a kalandvágyókat, de az ovisok és kisiskolások is sem fognak itt unatkozni: hatalmas játszóház áll a rendelkezésükre.

Az alábbi galéria képeit végignézve szemernyi kétség nem marad bennünk afelől, hogy ez hibátlan választás lesz!

Galéria | 7 kép

Kiemelt kép: Unsplash