10 tipp, hogy a nyaralás valóban a pihenésről szóljon – a felnőtteknek is!

Előfordult már, hogy úgy tértél vissza a nyaralásból, hogy fáradtabbnak és stresszesebbnek érezted magad, mint indulás előtt? Pedig a vakáció célja az lenne, hogy pihenjünk, és megszabaduljunk a mindennapi élet stresszétől – ez persze nem mindig olyan egyszerű.

–––––––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––––––

Pedig a stressz kezelése nagyon fontos lenne az egészségünk megőrzése szempontjából, mivel az köztudottan növeli a fejfájástól kezdve az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a szívproblémák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a stroke és még sok más. Még ha a mindennapi stresszt kordában is tartod, fontos, hogy hosszabb ideig is kikapcsolódj, ami jól megérdemelt szünetet ad a testednek és lelkednek az újrainduláshoz.

Képzeld el úgy a nyaralást, mint a tested akkumulátorát, amit a szabadság alatt kell feltöltened.

Ha úgy érkezel vissza a szabadságodról, hogy „muszáj kipihennem a nyaralást”, akkor valamit sajnos rosszul csináltál.

Még akkor is, ha ezt azért mondod, mert családdal, kicsi gyerekkel nyaraltál, mivel az ő társaságukban is meg kell találnod azt az énidőt, amikor a te akkumulátoraid töltődnek. Legtöbb esetben arról van szó, hogy az emberek a munkahelyi stressztől, bűntudattól nem tudnak kikapcsolódni, és folyamatosan bűntudat társul a nyaraláshoz, amiért nem kontrollálják a munkahelyi folyamatokat, történéseket.

Fotó: Unsplash

Fontos megjegyezni, hogy a pihenés soha nem lehet opcionális. Regina Insa spanyol pszichológus, a téma szakértője szerint: „A pihenés a gyógyulás egyik módja, amivel esélyt adunk a testünknek, elménknek, érzelmeinknek a megerősödésre.”

A pihenés nem elvesztegetett idő

A helyzet az, hogy a nyaralás nemhogy nem ront a munkahelyi teljesítményen, de még javít is – állítják a szakemberek. „A pihenés segít megelőzni a testi, lelki betegségeket, segíti az érzelmi egyensúly megőrzését, az optimista látásmódot, a pozitív hozzáállást, tehát végső soron boldogságot hoz az életünkbe” – mondja Regina Insa, aki azt is hozzáteszi: minél többet dolgozik valaki, annál több pihenésre van szüksége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint „a tartós munkahelyi stressz többek közt olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint álmatlanság, szívbetegségek, magas vérnyomás, fejfájás, mozgásszervi rendellenességek, sőt a stressz az immunrendszer működését is felboríthatja.

A WHO elismeri a burnout-szindrómát (más néven kiégés szindrómát) is, amely komoly fizikai és mentális kimerüléssel járhat a munkahelyi körülmények, elvárások, és a folyamatos nyomás hatására. A gyorsított munkahelyi ütem, a felgyorsult életmód is okozója lehet.

Nemcsak azért fontos nyaralás alatt pihenni, hogy teljes mértékben élvezzük a szabadnapokat, hanem azért is, hogy teljes erővel térjünk vissza a hétköznapokba. Sőt nem elég egy-két nap az „újratöltésre”, több, nyugodt napra van szükség ahhoz, hogy az energiaszint helyreálljon. A pszichológus szerint, ha állandó stresszben élünk, nagy nyomás alatt dolgozunk, az aktív pihenés helyett passzív nyaralást válasszunk, más szóval: a tétlenség a legjobb megoldás.

Íme néhány stratégia, amellyel igazán pihentetőbbé teheted a nyaralást:

Vakáció előtt…

Hogy biztosan nyugodtan tudj nyaralni, nem árt néhány dolgot előre elintézni, letisztázni a munkahelyen és otthon is.

  • Beszéld át a kollégákkal, a csapattal, milyen problémák merülhetnek fel, és hogyan lehet megoldani.
  • Fontos, hogy időben értesíts arról mindenkit (főnök, fontos ügyfelek, kollégák) írásban, mikor leszel szabadságon, és ki helyettesít.
  • Amennyiben külön van privát, illetve céges telefonod, az utóbbit hagyd otthon, és persze állítsd be az automatikus „házon kívül” e-mailt is. Ha mindennek ellenére mégsem sikerül a teljes leválás, és bűntudattal fekszel a parton, néha-néha inkább nézz rá az üzenetekre, de ne bonyolódj bele semmibe. Az is lehet, hogy ott kiderül, mit kellett volna máshogy csinálnod, és a következő vakáción már sokkal jobban megy a kikapcsolódás.
  • Próbáljatok (igen, többes szám, ugyanis nem csak a te feladatod) összepakolni az otthonodat, mielőtt útra kell a család, hogy ne kelljen azon idegeskedned a nyaralás alatt, hogy mi vár rád hazaérkezve. Ki-ki az életkora szerint besegíthet, és rendet rakhat, kitakaríthat pl. a saját szobájában. 
  • Nézd meg, hogy kell-e a nyaralás ideje alatt mondjuk számlát befizetned, és ha igen, akkor intézd el még az utazás előtt, vagy állíts be automatikus fizetést rá, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, amik elronthatják a pihenést.

A legjobb választás

A munka általában a fő stresszforrás, amely lehetetlenné teszi a kikapcsolást nyaralás alatt, de léteznek más tényezők is, amelyek bezavarhatnak a megérdemelt pihenésbe. Például egy nem megfelelő úti cél vagy üdülőhely hangulata (például zaj, vagy a társaság, például egy idegesítő rokon, akit nehezen viselsz), negatívan befolyásolhatják a regenerálódást. Azokban az esetekben, amikor ezeken már nem tudsz változtatni, a pszichológus ezt javasolja: „fogadd el a helyzetet, és hozd ki belőle a lehető legtöbbet. Merj napról napra élni, spontán elmerülni a neked tetsző dolgokban, és csak a pozitív élményeket erősíteni.” A legjobb, ha előre gondolkozol, így érdemes az alábbiak szerint keresned nyaralást:

Válassz olyan úti célt, ahol szép dolgok vesznek körül

Egy csodás tájjal rendelkező nyaralóhelyen a természet és a kultúra maximálisan feltölt. A természet szépsége vidámságot, elégedettséget eredményez, enyhíti a stresszt, és ezáltal segít megnyugodni és kikapcsolódni. Az Alsópáhokon található Kolping Hotel tökéletes választás, hiszen a 10 hektáron elterülő komplexum az év minden napján sok élményt tartogat az összes korosztály számára. Míg a hatalmas parkban a gyerekek pedálokat pörgetnek, játszótérről játszótérre szaladnak vagy épp csúszdapályán versenyeznek, te egy nyugágyon elnyúlva a kellemes árnyékban tarthatod szemmel őket.

Tervezz egy pihentető menetrendet

A teendőid listája nem szabad, hogy hosszabb legyen, amikor nyaralsz, mint otthon. Természetesen nem baj, ha megtervezed előre a tevékenységeket, de ügyelj arra, hogy szabadidőt is beépíts a napirendbe, hiszen ez lenne a vakáció lényege. Ez lehetővé teszi, hogy improvizálj akkor, ha olyasmi programmal találkozol, ami tetszik, és nem érzed magad gúzsba kötve, hogy valami kötelezőt kell csinálnod ahelyett, hogy követnéd az ösztöneidet. Ráadásul az extra programok miatti váratlan késések és kitérők sem fogják tönkretenni az egész útitervet.

Hagyj mindenre elegendő időt, beleértve a pakolást és magának az utazásnak az idejét is, ne kelljen kapkodni – hiszen az is egy stresszforrás.

A Kolping Hotel 10 hektáros területén párhuzamosan több helyszínen napi 20-30 családi- és gyerekprogram vár, így egyszerűen képtelenség unatkozni – kivéve, ha pont erre vágynál.

Hozd ki magadból a gyereket

Szintén Alsópáhokon, a Kolping Hotel közvetlen szomszédságában található a Bobo Fun Park, amely nemcsak arra megoldás, hogy a gyereked energiáit levezesd, hanem egy kihagyhatatlan lehetőség is arra, hogy közös családi élményeket gyűjtsetek. Ráadásul az aréna a felnőttekből is kihozza a gyermeki énjüket, ami segít, hogy kiszakadj a hétköznapok mókuskerekéből – csak merd elengedni magad.

Itt végre szülőként sem ciki beszállni a  játékba, mi több, inkább kimaradni belőle az.

Felnőttként is ugyanazzal az izgalommal indulhatsz a barlang felfedezésére, vagy ugorhatsz szaltót a trambulinban. 

Hagyj magadnak elég én-időt

Sokan hajlamosak magukat háttérbe szorítani a nyaraláskor is, főleg ha a családdal mennek valahova, pedig mindenkinek – igen, neked is! – jár néhány (vagy jó sok) olyan óra, amikor csak magadra figyelhetsz. Ehhez pedig elengedhetetlen a nyugodt, csöndes környezet, ahol maximálisan sikerül mindez, és kisimulhatnak azok a bizonyos megtépázott idegek. A Kolping Hotelben – bár tele van izgalmas kikapcsolódási lehetőséggel – gondoltak azokra a felnőttekre is, akiknek a meghittebb relaxáció a vágyuk.

A fürdőépület alsó szintje egy igazi meghitt oázis a csendes pihenést keresőknek: itt a termál- és úszómedencét ugyanis csak felnőtt vendégeknek tartják fenn.

A teljes kikapcsolódásról kényelmes nyugágyak és lágy zene gondoskodik, sötétedés után pedig az egész medencetér különleges fényárba öltözik.

Ráadásul mindössze néhány lépésre található Hanami Beauty & Spa, ahol különböző szépítő és pihentető kezeléseket vehetsz igénybe.

 

A kellemeset a hasznossal

Nincs is jobb, mint úgy pihenni, hogy közben az egészségedért is teszel, főleg, ha előfordul néhány testi panaszod, és itt fáj, ott fáj. A Kolping Hotelben lehetőséged van a pihentető hangjátékot hallgatva elnyúlni a kellemes meleg vízben, amely valódi felüdülés a léleknek. Minősített gyógyvizüknek köszönhetően azonban a fürdőzés közben fizikailag is újjászülethetsz.

Fürdőkúraként alkalmazva a termálvíz nem csak az idősebb generáció problémáira nyújthat enyhülést. A tradicionális hévízi terápiákkal kiegészítve sportsérülésekre vagy gyereket cipelő anyukák fájó hátára is megoldást jelenthet.

Kiemelt kép: Kolping Hotel