Sztárok és szépítőik – Ördög Nórát, Lékai-Kiss Ramónát, Rúzsa Magdit és Csisztu Zsuzsát kérdeztük

Soós Réka írása a Nők Lapja Szépség 2022-es tavaszi számából.

Kifogástalan ruhák, ragyogó smink és haj, gyönyörű bőr. A világ változik, és a hírességeknek folyamatosan topon kell lenni, ha nem szeretnének kommentek csataterén élni. Vajon kik és hogyan segítenek nekik ebben? Ismert embereket és kedvenc szépítőiket kérdeztük közös történeteikről, trükkjeikről és titkaikról.

Ördög Nóra és stylistja, Holdampf Linda

Nóri és Linda munkakapcsolata több mint tizenkét éve kezdődött, az első X-faktorral. A barátságuk azonban ennél is régebbi, Nóri férjének, Nánási Pálnak köszönhetően, aki Linda esküvői tanúja is volt. Azóta megszámlálhatatlanul sok tévéműsor, show és fellépés áll a hátuk mögött. Ahogyan Linda meséli, csodás volt együtt végigélni, ahogy Nóriból, a törékeny, álmodozó lányból érett, tudatos, kétgyermekes édesanya vált. Közösen alakították ki azt a közvetlen, mégis hercegnős stílust, ami tökéletesen illik Nórihoz.

Mi az, ami igazán fontos számotokra az öltözködésben?
NÓRI: Negyvenéves korára az ember általában kitapasztalja, mi áll jól neki, és mit hord szívesen. Nagyon szeretem a színeket, így ruhavásárlásnál mindig a színesebb felé nyúlok. Viszonylag kevés nadrágot hordok a hétköznapokban is, szívesebben választok maxiszoknyákat, ruhákat vagy overallokat. Nem vagyok egy minis lány sem, régebben sem voltam az, de ma már kifejezetten kerülöm is, valahogy védtelennek, csupasznak érzem magam egy rövid ruhában. Ha show-műsorokról van szó, legszívesebben állandóan nagy, hosszú, hercegnős estélyikben mászkálnék. Amúgy a hétköznapokban tornacipős anyuka vagyok, ez a legkomfortosabb viseletem.

LINDA: Hiszek a színekben, egy color blockingos összeállítás, például nagy felületen narancs és pink, zöld és sárga használata, vagy akár a megszokott szürkéknek, bézseknek egy-egy színes, élénk kiegészítővel való kombinálása egészen újszerű összhatást eredményez. Nórinál most sokszor hideg piros, rózsaszín, lila színekkel dolgozunk, zseniálisan néz ki bennük. Ha pedig rólam van szó, ne higgye senki, hogy egy stylist gardróbja olyan, mint amit az Emily in Parisban vagy Carrie Bradshaw-nál látunk. Ez nagyjából annyiban valós, mint a Jurassic Park. Velem is ugyanolyan sokszor előfordul, hogy reggel nem tudom, mit vegyek fel.

Van olyan, amire Nóri alakja kapcsán oda kell figyelnetek?
NÓRI: Széles a csípőm, keskeny a vállam, így fontos, hogy a ruhafazonok ezt a megfelelő irányba kompenzálják. A derékhangsúlyos, bővülő szoknyák állnak a legjobban, de felülre, a vállaimra is figyelni kell. Linda nagyon sokat használ öveket, és bár nem voltam övmániás, már látom, micsoda különbség, ha a derekat kihangsúlyozzuk, és egy szép öv odavonzza a tekintetet.

LINDA: Mindenkit az arányai szerint kell öltöztetni, érdemes játszani a fókuszokkal, a hangsúlyokkal. Ahogyan Nórinak, nekem is és nagyon sok nőnek arányaiban kicsit kisebb a felsőteste, mint az alsó, ezért érdemes erősebb válltömést, válldíszeket, aszimmetrikus formákat használni. Fordított helyzetben, erősebb váll, dekoltázs esetén a lábakra, a fenékre ajánlott fókuszálni. Nagyon nem mindegy az sem, kit hol vág el a ruha. Nagyon régen tart a kapcsolatotok.

Mi a kedvenc közös emléketek?
NÓRI: Linda egyszer rám akart adni egy rettenetes, nagy, rózsaszín, műanyag, aranyklipszes fülbevalót, de még időben észrevettem. Azóta azzal sokkol, hogy mindegy egyes forgatásra elhozza, kihelyezi az öltözőben a fő helyre…

LINDA: …egy nagyon szép, zebramintás dobozban…

NÓRI: …és ha épp nem figyelek oda, poénból berakja ezt a szépséget a fülembe. Ezen mindig jókat nevetünk. Meg is ígértem, hogy az 50. születésnapi bulijára az lesz az egyik ajándékom mindkettőnk számára, hogy felveszem ezt a nagy, ronda szívfülbevalót és ebben fogok bulizni.

Lékai-Kiss Ramóna és sminkese, Flórián Fanni

Bár egy 2017-es sajtótájékoztatón történt találkozás óta kizárólag Fanni sminkelhette Ramit, Fanni nemrég indult vállalkozása miatt ma már csak nagyobb projektekben dolgoznak együtt. Így azonban a közös idő még értékesebbé vált számukra.

Mi a legkedvesebb emléketek, ha sminkről van szó?
RAMI: Szakmailag, a barátságunkban és nőként is meghatározó munka volt, amikor minimalista sminkben és hajjal fotóztak egy címlapra. Furcsa érzés kimondani, de amikor Fanni elkészíti a sminkem, mindig szépnek látom magam. Igyekszik bőrápolásban is újdonságokat kitalálni nekem, a bőröm változásához mérten, még akkor is, ha extraérzékenységem miatt tíz próbálkozásból általában egy jön be.

FANNI: Az egyik legmeghatározóbb eset egy élő show előtt történt. Koreából rendeltem egy csiganyálas maszkot, feltettem Raminak, és ettől teljesen kivörösödött. Aggódva rám nézett, én pedig megnyugtattam, hogy ez normális. De valójában sokkot kaptam, és fogalmam sem volt, mi fog történni. Szerencsére elmúlt a tünet, és az adásban már makulátlan volt az arca.

Vannak bevált szépségtrükkjeitek?
RAMI: Fanni nem szereti, ha sós ételeket eszem sminkelés előtti napon, illetve ha aznap pakolást vagy szemmaszkot teszek fel. Csak azokat az arcápolókat használom, amiket ő ajánl. De nem kímél, már kaptam egy listát, milyen prevenciós beavatkozásokat végeztessek el a közeljövőben. Legutóbb ScarLet-kezelésen jártam, eddig ez volt a legkomolyabb szépészeti eljárás, amin részt vettem. Szabadidőmben csak korrektort, szempilla spirált és rúzs használok. A színházban magamat sminkelem az adott szerep szerint – kivétel a szempillagöndörítés, mert azt nem merem megcsinálni –, bár az közel sem olyan, mintha Fanni festene.

FANNI: Egy sminknél nekem mindig az alany a legfontosabb, az, hogy jól érezze magát az eredménnyel. Ramit idén sikerült meggyőznöm, hogy próbáljuk ki a szempillái belső tövénél is a tusvonalakat, és szerintem nagyon menők lesznek rajta az élénk színek is csak finoman, visszafogottan használva, ezt is be fogjuk vetni.

Rúzsa Magdi és fodrásza, Rácz Böbi

Bár Magdinak a várandóssága alatt kevesebb ideje volt a hajával törődni, Böbivel való szoros kapcsolatán ez nem változtatott. Néhány éve, Magdi egy nagykoncertjén kezdődött a munkakapcsolatuk, azóta elválaszthatatlanok, ha hajról van szó.

Mi az, ami miatt ennyire egymásra találtatok?
MAGDI: Böbi nagyon kreatív, és nemcsak a hajat veszi figyelembe, amikor frizurát készít, hanem az arcformámat és a természetemet is. Ráadásul pár évvel ezelőtt ő mentette meg a tönkrement hajamat. Azóta el sem tudom képzelni, hogy valaki más érjen hozzá, mert úgy érzem, Böbi szeretettel gondozza a frizurámat, ami szerintem ritka.

BÖBI: Érzelmileg is egy hullámhosszon vagyunk, a közös munkák során energiával töltjük fel egymást. Még ha hajnaltól éjszakáig dolgozunk, az is sokszor olyan, mint egy nyaralás: csajosan bolondozunk. A természetességben hiszünk, az ammóniamentes hajfestékekben és a minél natúrabb hajápolókban. És még a divatról is hasonlóan gondolkodunk.

Magdi említette, hogy megmentetted a haját. Milyen trükköt vetettél be?
BÖBI: Magdi haja nagyon kiszáradt, és rettenetesen hullani kezdett. Rájöttünk, hogy ennek egyik oka az lehet, hogy a kisebb koncertekre maga készítette a frizuráját, ahol sokszor rávasalt a hajlakkra. A hajlakk így beleég a hajszálakba és tartós károsodást okozhat, főleg, ha ez újra és újra megtörténik. Elkezdtünk egy hajszerkezetépítő, proteines kezelést használni, bevetettünk egy hajhullás elleni ampullás kúrát, sampont és egy vékony szálú hajra való mélyápolót. Egy évbe telt, de végül sikerült teljesen rendbe hozni a hajszálakat.

Mi a kedvenc közös emléketek?
MAGDI: A gradói Mona Lisa-klip forgatása, mert akkor lettünk barátok. A fodrász és a sminkes is olyan szakember, akivel muszáj, hogy lelki kapcsolat is létrejöjjön ahhoz, hogy igazán szép dolgokat tudjon neked ajándékozni.

BÖBI: Grado nekem is felejthetetlen élmény, de van még egy nagy kedvencem. Magdi az Arénában lépett fel, és az egyik szám előtt fel kellett rohannom a sötétben a színpadra, hogy megigazítsam a haját. Megcsúsztam a lépcsőn, közben meglöktem a bekapcsolt mikrofonállványát is, ami velem együtt zuhanni kezdett. Máig nem értem, hogyan csinálta Magdi, de ösztönösen értünk nyúlt, és egyik kezével engem kapott el, a másikkal pedig a mikrofont. Ez egy csoda volt.

Csisztu Zsuzsa és plasztikai sebésze, dr. Kárász Tamás

Ha az arcáról van szó, Zsuzsa csak Tamásban bízik. A műsorvezető-újságírónőt néhány éve orvos férje mutatta be a neves plasztikai sebésznek egy baráti összejövetelen. A társaság azóta is összejár, a beszélgetések révén pedig bizalom alakult ki a két elfoglalt szakember között, amit később rendelői konzultáció követett. Ahogyan Zsuzsa fogalmaz, szereti Tamásban, hogy sokszor inkább lebeszéli az újabb és újabb ötleteiről, Tamás pedig nagyon kedveli a műsorvezetőnő energikusságát.

Milyen kéréssel fordulnak ma leggyakrabban plasztikai sebészhez a nők?
DR. KÁRÁSZ: Míg húsz éve főként nagyobb alapműtéteket végeztünk a legnagyobb számban, azaz orr-, mell- vagy hasplasztikát, mára egyre inkább az arc felé fordulunk, a finom, természetes hatású, kisebb beavatkozással járó antiaging kezelések irányába. Ami drasztikusan látványos és túlzó, lassan visszaszorul – kivéve az influenszereket, ahol sajnos most is ez a jellemző. Általánosságban a kisebb anti-aging műtétek és a prevenciós, non-invazív eljárások a leggyakoribbak, mint a mezoterápiás vagy sajátvér-terápiás PRP-kezelések a bőrminőség javítására, a mimikai ráncok, a szemöldök és szemkörnyék simítására alkalmazott botoxterápiák és a nyugalmi ráncok ellen a hialuronsavas feltöltések. De ha valaki kevésbé szerencsés alkat, és megnyúlt az arcbőre, akkor akár már 40 év alatt is csak a plasztika lehet az igazi, tartós megoldás számára.

ZSUZSA: Én mindig is azok közé a nők közé tartoztam, akik maximum csak a saját vonások megőrzését célzó, apró beavatkozásokat tudták elképzelni magukon, miközben persze az ember igyekszik a méltóságteljes fiatalság megőrzésére. Tamás amikor mesélt nekem a non-invazív lehetőségekről, hamar megtaláltuk azokat, amelyek nekem a legszimpatikusabbak voltak.

Egy fodrász, egy sminkes általában legalább havonta látja a vendégét. Hogy alakul ez az esztétikai kezeléseknél?
DR. KÁRÁSZ: A non-ablatív módszerek nem véglegesek, inkább prevenciós megoldások, ezeket tehát ismételni kell. Míg egy arcplasztika általában nyolc–tíz évig tart, hialuronos kezelésre nagyjából évente, botoxra négy–hat havonta van szükség, a szájfeltöltés pedig körülbelül fél évig tart. Zsuzsi szerencsés és nagyon szép a bőre, jó a genetikája, csontos az arca, így nála PRP- és mezoterápiás kezeléseket használunk. Ezeket nagyjából háromhetente ajánlott ismételni, így mi gyakran találkozunk.

ZSUZSA: Tamás klinikáján a környezet is megnyugtató, szeretek oda járni. Az ember a kezelések után úgy érzi, tett valamit magáért, megpróbálta egy picikét lassítani az idő kegyetlen előrehaladását. Persze ehhez muszáj egyfajta belső harmónia és fittség, különben mindez csak átmeneti sebtapasz lehet, hisz az arcra végül is az ül ki, ahogy az ember érzi magát.

Fotó: Smagpix – Schumy Csaba, Zsólyomi Norbert
Kiemelt kép: Getty Images

Az interjú eredetileg a Nők Lapja Szépség 2022-es tavaszi számában jelent meg. A magazin május 11-től kapható az újságosoknál!