Azok a gyerekek vakációznak szabadabban, akiknek van okoseszköze

A vakáció közel felét, vagyis több mint egy hónapot program nélkül töltenek otthon idén nyáron a gyerekek – egyebek közt ez derül ki egy reprezentatív kutatásból, amely többek között azt is vizsgálta, hogy a szülők miként oldják meg gyermekük elhelyezését a nyáron. A válaszok alapján az is kiderült: a mai szülők gyerekkorukban sokkal nagyobb szabadságot kaptak, mint a mostani gyerekek, viszont azoknak a gyerekeknek, akik bármikor elérhetőek – akár mobilon, akár karon viselhető okoseszközön – nagyobb önállóságot adnak a szülők.

A nyári szünidő tizenegy hetéből összességében átlagosan öt hetet lesznek úgy otthon a magyar gyerekek, hogy nem szerveznek nekik külön programot, tehát sem tábor, sem a nagyszülők, sem családi nyaralás nem színesíti a vakációt – derül ki egy friss kutatásból, melynek során összesen ötszáz, 5-11 éves, többnyire alsó tagozatos gyerekeket nevelő szülőt kérdeztek meg (a szülői minta reprezentatív azon háztartásokra, amelyekben 15 évesnél fiatalabb gyermekek élnek, településtípus és régió szerint, a gyermekek mintája pedig reprezentatív az 5-11 éves gyermekekre nem, életkor és régió szerint). Leginkább amiatt maradhatnak öt héten át szervezett program nélkül a kicsik, hogy a szülők a home office miatt egyébként is otthon vannak, így meg tudják oldani a felügyeletet – de az eredményt az is indokolja, hogy a plusz elfoglaltság szervezését sokszor anyagilag nem engedhetik meg maguknak a családok.

Hívogató táborok

A gyerekek körében a legnépszerűbbek a sport-, illetve edzőtáborok, ezeket a kaland-, és élménytáborok követik, majd az alkotó, kreatív tematikájú táborok, valamint az Erzsébet-táborok számítanak még kedvelt lehetőségnek. Az olyan programok, amelyek valamilyen digitális tudáshoz, tanuláshoz kapcsolódnak, egyelőre kevésbé népszerűek itthon, de a hagyományőrző táboroknál már ezek is közkedveltebbnek számítanak.

A szünidei programok tekintetében a családi nyaralás áll az első helyen: a válaszadók visszajelzései alapján a gyerekek bő háromnegyedének lesz lehetősége így kikapcsolódni. A nagyszülőknél is komoly forgalom várható, ötből három család vesz igénybe nagyszülői segítséget akár hosszabb időre a vakáció alatt. Népszerű programnak ígérkeznek emellett a napközis táborok; a szülők mintegy fele biztosan élni fog e lehetőséggel a gyermekei elhelyezésére, míg többnapos, ottalvós táborba várhatóan csak az 5-11 éves gyerekek 15%-át íratják be.

Akit szabadnak neveltek, az szabadabban is nevel

A Yettel és az Xplora közös kutatása arra is kitért, hogy a szülők mennyire engedékenyek azzal kapcsolatban, hogy gyerekük egyedül maradjon otthon, vagy kísérő nélkül hagyja el a lakást. Nem meglepő módon minél idősebb a gyermek, annál valószínűbb, hogy legalább olykor-olykor egyedül elmehet rövid időre, például az iskolába, kerékpározni, edzésre vagy a barátaival találkozni. Míg az 5-7 éves gyermekek közül csak minden nyolcadiknak, addig a 8-9 évesek már felének, valamint a 10-11 évesek háromnegyedének engedik ezt meg a szülei. Érdekes, hogy

a kutatás szerint vidéken jóval engedékenyebbek a szülők: ott az 5-11 éves gyerekek közül minden második nagyobb szabadságot élvez, míg a fővárosiak közül csak minden harmadik.

Az otthon maradást illetően a magyar szülők még szigorúbbak: 5-7 éves gyerekek esetén csak minden nyolcadik kicsi lehet egyedül otthon, míg a 8-9 évesek esetén tízből négy, a 10-11 évesek esetén pedig minden harmadik. 

Saját bevallásuk szerint azonban a válaszadó szülők gyerekként nagyobb szabadságot kaptak a mostani kicsiknél; régen tízből mindössze egy-két gyerek nem mehetett sehova egyedül. Generációs mintát tükröz viszont az eredmény, hiszen akit régen elengedtek a szülei, főleg hosszabb időre, az az ő gyermekével kapcsolatban is engedékenyebb e téren – míg akiket szigorúbban fogtak, annak általában a gyerekei sem mehetnek sehová kíséret nélkül.

Ha van min elérni a gyereket, a szülők is engedékenyebbek

Olyan szempontból is vizsgálta a szülői attitűdöt a friss kutatás, hogy vajon engedékenyebbek-e akkor, ha egyébként valamilyen eszközön elérhetik a gyermeket – akkor is, ha nincs a közelben. A szülők válaszaiból az derült ki, hogy véleményük szerint a gyerekeiknek is nagyon fontos, hogy bármikor el tudják őket érni – magukról pedig 78%-ban mondták azt, hogy fontos, hogy gyermekeiket mindig elérjék, ha nincsenek együtt. Az eredmények azt mutatták, hogy minél idősebb egy gyerek, annál valószínűbb, hogy rendelkezik modern, karon viselhető, SIM-kártyás okoseszközzel.

A válaszadó szülők bő negyede tervezi, hogy beszerez hasonló eszközt a közeljövőben, leginkább a 7-8 évesek szülei nyitottak erre – náluk tízből négy szülő tervezi az okosóra-vásárlást. Azok a szülők, akik nyitottak az ilyen megoldásra, különösen előnyösnek ítélik, ha egy karon viselhető eszköz segítségével láthatják, épp hol tartózkodik gyermekük. 

Kiemelt kép: Getty Images