Állatkertben, vadasparkban kismilliószor jártunk már, egy sima fagyizás pedig túl snassz? Semmi ok a pánikra!

Érthető, ha a szülő számára gondot okoz a sokadik gyereknap szórakoztatóvá, élvezetessé és különlegessé tétele. Külön nehézséget jelenthet, ha a nap során egyszerre több, eltérő életkorú gyerek figyelmét is le kell kötnünk. Amennyiben idén fantasztikus ötletek, unatkozás- és hisztibiztos megoldások híján vagyunk, érdemes a Fesztiválzenekar ingyenes családi napjára látogatnunk! 

Május 28-án, szombaton az Aquincumi Múzeumban óránként kezdődnek a zenei programok, játékok, ezek mellett kézműves foglalkozásokkal, és (általunk nemrég a hagyományaink védőbástyájának titulált) néptánccal várják a gyerekeket. Ha pedig mindez nem lenne elég, a múzeum gyűjteménye szombaton ingyenesen megtekinthető.

A Fővárosi Önkormányzat által támogatott, 10:30–19:00 óráig tartó eseményen a látogatók a Fesztiválzenekar következő évadára szóló bérletei és jegyei, illetve ajándéktárgyai közül is válogathatnak. A zenei program 11 órakor a Zenevár mesejátékkal veszi kezdetét, majd 11:20-kor a BFZ Felfedező edukációs honlap szereplőjével, Sodró Eliza színésznővel a gyerekek élőben is teljesíthetnek egy zenei kihívást.

Délben népzene következik, 13 órától az ütősöké a főszerep, 14 órakor Kakaókoncert lesz, 15 órakor pedig Hangszerkóstolóval ér véget a legkisebbeknek szánt sorozat – utóbbin a BFZ muzsikusai segítenek a gyerekeknek kipróbálni a hangszereket.

Ezután felnőtteknek szóló zenei programok következnek: két – regisztrációhoz kötött – kamarakoncert a múzeum épületében 16 és 17 órától, az utolsó, fúvós koncert pedig 18 órakor kezdődik. A zenei programok mellett kézműves és egyéb foglalkozásokkal is készül a BFZ, és a múzeum híres leletéről, az aquincumi víziorgonáról is hallható lesz egy előadás. A koncerteket az Aquincumi Múzeum különböző helyszínein tartják meg, a részletes program a zenekar honlapján olvasható. 

Annak, aki nem tud személyesen részt venni

A BFZ a klasszikus zenét a gyermekekhez nem csak személyesen, hanem online is eljuttatja: a BFZ Felfedező című, gyermekeknek szóló, zenei oktatási honlapon Sodró Eliza az 5-12 éves gyermekeket vezeti be a klasszikus zene, a szimfonikus zenekar és a hangszerek világába.

A három részből álló, Eliza, a zenenyomozó című kisfilmsorozat a felfedezo.bfz.hu oldalon elérhető; az első részben a muzsikusok gyerekkori hangszerválasztásáról esik szó, a másodikban a karmester szerepét mutatják be, míg a harmadik rész fókuszában a koncertre való felkészülés áll. A honlapon emellett a népszerű Kakaókoncertek, a Hangszerkóstoló és a Zenevár felvételei, valamint zenei játékok is elérhetők.

A BFZ akciót is kínál azon családoknak, akik a jövő évad során rendszeresen látogatnának a koncertjeikre: a hétvégi hangversenyeket tartalmazó Fricsay bérletet féláron kaphatják meg gyermekeiknek, unokáiknak azok, akik két teljes árút vásárolnak. A nagyobb gyerekeknek és fiatal felnőtteknek pedig Klassz koncertek címmel hirdettek új bérletet: a 35 év alattiaknak szóló sorozat 35 százalékos kedvezménnyel elérhető, és csak 2022-es hétvégi hangversenyeket tartalmaz (két nagyzenekari koncertet, egy Concertino kamarakoncertet és egy éjjeli Midnight Music előadást).

BFZ ZENEI VÁSÁR ÉS CSALÁDI NAP

2022. május 28. 10:30-19:00

AQUINCUMI MÚZEUM ÉS RÉGÉSZETI PARK (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)

PROGRAM

10:30 Nyitás
11:00 Zenevár
11:00 Hallható múlt – előadás az aquincumi orgonáról
11:20 Eliza, a zenenyomozó – drámapedagógiai foglalkozás Sodró Elizával
12:00 Népzene
13:00 Ütősök koncertje
14:00 Kakaókoncert
15:00 Hangszerkóstoló
16:00 Kamarakoncert
17:00 Barokk koncert
18:00 Fúvósok koncertje

Kiemelt kép: Getty Images