Rohamosan közeleg a bikiniszezon, de milyen a jó diéta? (x)

A diétázást sokan a trendi fogyókúrákkal, koplalással kapcsolják össze. A divatdiéták sosem a táplálkozásunkban jelenlevő hibákra nyújtanak megoldást. Általában egy újabb szélsőséges táplálkozást kialakítva még az immunrendszerünket is gyengítik.

A hatékony diétázás során fontos azoknak a táplálkozási szokásoknak a kialakítása és életmódunkba illesztése, melyek az egészségmegőrzéshez és a betegségmegelőzéshez szükségesek. A súlytöbblet kialakulására az energiában és zsírban gazdag valamint rostban és zöldségekben, gyümölcsökben szegény táplálkozás hajlamosít, ezért az egészséges táplálkozási szokások kialakításánál ezek ellenkezőjére fontos koncentrálnunk. Az étrendünk legyen változatos, ám mértékletes. Tartalmazzon legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt és teljes értékű, rostban gazdag gabonaféléket. 

A legtöbb diéta szélsőséges és lemondással jár, kizárja az étrendből a diétázó kedvenceit, főleg az édességeket. Ekkor a fogyni vágyó elkeseredik, visszatér a régi rossz szokásokhoz és a nehezen leadott kilóknak a dupláját eszi magára. Ez a már sokak által ismert jojó-effektus.

Ha változatosan táplálkozunk és mértékletesek vagyunk, semmiről sem kell lemondanunk. Fontos, hogy kerüljük a hozzáadott cukrot, de ez még nem jelenti az édes falatok mellőzését. Készítsünk olyan ételeket, melyekhez jó minőségű alapanyagokat használunk fel!

Hogyan kezdjünk el diétázni?

Életmódváltásnál az a legfontosabb, hogy mindig az étkezésünkben jelenlevő hibákat javítsuk ki, ami egyénenként eltérő lehet. Van, akinél a túlzott adagnagyság, másoknál a reggeli kihagyása, az esti túlevés, kóros édesség utáni vágy okozza a legnagyobb problémát. A kóros szó hallatán felmerül a kérdés: Betegség tünete is lehet a fokozott édes utáni vágy?

Galéria | 6 kép

A cukoréhség mögött a legtöbb esetben a szénhidrát anyagcsere zavara áll, ezért rendkívül fontos, hogy az életmódváltásunkban, a diéta kialakításában kérjük dietetikus szakember segítségét. A helytelenül megválasztott diéta számos betegség kialakulásának a rizikóját növeli. Könnyen válhat az inzulinrezisztenciából cukorbetegség, a ketogén diétából pajzsmirigy alulműködés.

A legfontosabb, hogy a hozzáállásunkban érjünk el változást. Az új szokások kialakítása egy új szemléletmódot igényel. Tervezzünk előre, vásároljunk tudatosan, figyeljük a termékcímkét és a csomagolást, hogy a legtöbbek számára problémát jelentő hozzáadott cukortól mentes termékeket választhassunk.

3 fontos lépés, amit a diétázónak meg kell tennie:

Reggelizzen! A reggeli kimaradása önmagában növeli az esélyét az elhízásnak és akadályozza az optimális testsúly elérését! Növelje a zöldségbevitelét, mellyel nem csak fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, de élelmi rostokkal is gazdagítja a szervezetét és segíti az emésztést. Figyeljen a folyadékfogyasztásra! Az elégtelen mennyiségű folyadékbevitel nem csak koncentrációzavart, fejfájást, de az emésztés lassulását is okozza, ezáltal nehezíti a súlycsökkenést. Plusz egy tanácsként a rendszeres fizikai aktivitás fontosságát sem hagyható ki. A cél az lenne, hogy a sikeres életmódváltásból váljon életforma, annak érdekében, hogy hosszú távon odafigyelhessünk az egészségünkre és már kialakult betegségnél a szövődmények elkerülésére.

Gullon cukormentes kekszek a Facebookon és az Instagramon is!