Most a legideálisabb átültetni a szobanövényeidet! (x)

Bár már tavasz közepétől neki lehet állni a szobanövények átültetésének, de a május a legideálisabb erre a feladatra. Az ilyenkor átültetett szobanövények erőteljesebb növekedéssel és új hajtásokkal ajándékoznak majd meg! Az ültetést legjobb a szabadban, a kertben vagy a teraszon elvégezni.

Miért szükséges átültetni a szobanövényeket?

 A cserépben, kaspóban nevelt (szoba)növények időközönként, évente-kétévente elvégzett átültetésére azért van szükség, mert a növény 1-3 év alatt teljesen felhasználja a földben rendelkezésére álló tápanyagokat, még akkor is, ha rendszeresen tápoldatozzuk. Ezenkívül a gyökérzet 1-3 év alatt teljesen átszövi a cserépben található talajt, gyakorlatilag kinövi a rendelkezésre álló helyet. Mind a tápanyaghiány, mind a túl szűk hely rontja a növény kondícióját, fogékonyabbá teszi a betegségekre.

Frissítő zuhany a szobanövényeidnek

A szobanövények levelein rengeteg szennyeződés és por gyűlik össze a tél folyamán, ezért kezdd a feladatot azzal, hogy szobahőmérsékletű vízzel lezuhanyoztatod a növények leveleinek mindkét oldalát. Nagyobb növények esetében egy nedves ronggyal tedd meg ugyanezt. Az átültetés előtt szintén hasznos, ha egy tiszta és éles metszőollóval levágod az elszáradt leveleket, hajtásokat a növényekről.

Milyen cserepet válassz?

Az átültetéskor válassz a meglévő cserépnél egy, legfeljebb két-három mérettel nagyobbat, biztosítva ezzel a növény gyökerei számára a nagyobb helyet. A cserép alja minden esetben legyen lyukas, hogy a felesleges víz ki tudjon belőle folyni. A műanyag cserép előnye, hogy súlya jóval könnyebb az agyagcserépnél, ezért a nagyobb növények esetében ez sokkal ideálisabb. Így, ha a növényt egyik helyről a másikra kell cipelned, egyszerűbb dolgod lesz.

Miért szükséges a megfelelő földkeverék és az agyaggolyó?

Mielőtt nekifognál az ültetésnek, szerezz be néhány fontos dolgot. Ilyen például az agyaggolyó vagy agyaggranulátum, amellyel megakadályozható a szobanövények kiszáradása, de a pangó vízzel sem lesz így probléma. Az öntözés során az agyaggolyó magában szívja a felesleges vizet, így meg tudod előzni a túlöntözést. Később, amikor már alacsonyabb az ültetőföld nedvességtartalma, a granulátum visszaengedi a talajba a nedvességet. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen földkeverékbe ülteted az egyes növényeket. Más földtípusban rézi jól magát egy kaktusz, másban egy trópusi dísznövény és szintén különbözőben az orchidea. A nagyobb kertészetekben már tudunk kifejezetten az egyes növénytípusoknak megfelelő földkeveréket vásárolni, de magunk is összeállíthatjuk az ideálisat.

Galéria | 3 kép

A szobakaktuszoknak keverj össze azonos mennyiségű rostos tőzeget, mészkőtörmeléket és durva szemcséjű folyami homokot, a pozsgásnövényeknek általános virágföldet, perlittel, apró kaviccsal vagy agyaggolyóval azonos arányban. A levéldísznövények és a páfrányok számára keverj össze azonos arányban általános virágföldet, tőzeget és perlitet, dúsítsd egy marék szobanövényeknek ajánlott szerves trágyával. A rovaremésztő, húsevő növények speciális földkeveréket igényelnek. Ehhez keverj össze két rész fakérget egy rész perlitet és egy rész agyaggolyót. Az orchideákat ültesd speciális orchidea fakéregkeverékbe, válassz számukra átlátszó cserepet, hogy a gyökérzet fényhez jusson.

Az ültetés megfelelő sorrendje

A növényeket úgy tudod a legegyszerűbben kivenni a régi cserepéből, ha megnyomkodod a cserép minden oldalát. Kisebb növények esetében a cserepet lefelé tartva, nagyobbak esetében oldalra döntve. Ezzel a módszerrel a növény szépen kiemelhető a földlabdával együtt. A cserepek tetején lévő földrétegből 1-2 cm vastagon eltávolíthatsz, ha szükségesnek látod. Az új cserép aljába szórj (a cserép méretétől függően) 1-5 cm vastagon az agyaggolyóból, erre szórj valamennyit a növény számára megfelelő földkeverékből, majd helyezd rá a növényt földlabdástól. A földlabda köré szórj körbe földet, nyomkodd le, és töltsd fel a cserepet annyi földdel, hogy a cserép tetején 1-2 cm hely maradjon. Ez azért fontos, mert így öntözéskor nem fogod a földet is kiöntözni. Ha szeretnél, a föld tetejére is szórhatsz egy réteg agyaggranulátumot. Végül alaposan öntözd be a földet.

Fotók: STIHL, Shutterstock