Pazarolni senki sem akar… – Liposzómás C-vitaminnal ezt te is elkerülheted! (x)

Ki ne törekedne arra, hogy minél kevesebb élelmiszer vesszen kárba a háztartásában? Miért lenne ez másképp a szervezet számára létfontosságú mikrotápanyag, a C-vitamin esetében?

Hiába a megadózisban szedett C-vitamin, bizonyított tény, hogy a szervezet csak korlátozottan tudja elraktározni. A bevételt követően a felszívódni nem képes mennyiség távozni kényszerül a vizelettel, pedig a szervezetnek szüksége lenne rá. A C-vitamin-pótlás tavasszal és nyáron is indokolt lehet. És, ha már egyszer pótoljuk a C-vitamint, akkor érdemes azt okosan tenni. A liposzómás C-vitaminból több szívódik fel, mint a „hagyományosból”, így csökken a fel nem szívódó, „kárba vesző” C-vitamin aránya is. (1-3) Érdemes tudni, hogy a C-vitamin nagyobb arányban eljuthat a célszervekhez, ha liposzómába zárt C-vitamint szedünk. (1-3) Vizsgálatok igazolják, hogy a liposzómás C-vitamin felszívódása elnyújtott, hatása retard.

De mit is jelent a liposzómás C-vitamin?

A liposzómás technológiával előállított C-vitamin új felfedezésnek számít. A liposzómás C-vitaminban természetes foszfolipid réteg öleli körbe a C-vitamin molekulákat buborék szerűen, védőburkot nyújtva a C-vitamin számára az emésztési folyamat során. Természetesen biztosítja a retard felszívódást is amellett, hogy a védőburok lehetővé teszi a kiváló hatékonyságú felszívódást is. Ennek köszönhető, egyrészt, hogy csökkenthetők a dózisok, hiszen a hatóanyag eljut oda, ahol ténylegesen hatnia kell, másrészt kíméli az emésztőrendszert. Nem tapasztalható kellemetlen mellékhatás: például gyomorégés, megnövekedett vizelési inger vagy akár hasmenés.

Hogyan szívódik fel a liposzómális C-vitamin?

Mivel a liposzómát ugyanolyan kettős lipidréteg határolja, mint a sejtet, így membránfúzióval képes a hatóanyag tartalmát átadni a sejtnek.

A liposzópális C-vitamin több, mint retard. A retard készítmények a hagyományos feloldódásúakhoz képest hosszabb időn keresztül tudják kifejteni a hatásukat. A kutatások azonban azt is igazolták, hogy a liposzómás C-vitamin a legnagyobb arányban képes felszívódni és a leghosszabb ideig van jelen a véráramban, tehát nemcsak retard, időben elhúzódó módon folyamatosan adja át hatóanyag tartalmát, hanem több hasznosul ugyanakkora hatóanyag bevitel esetén. A liposzómás C-vitamin a bevételt követően a leghamarabb jelenik meg a véráramban, így a lehető leghamarabb tudja kifejteni hatását, így a szervek a leggyorsabban jutnak hozzá a működésükhöz szükséges mennyiséghez, ami egy legyengült állapot esetén fontos tényező lehet.  (1,4)

Galéria | 4 kép

Egyszerűen:

A liposzómás C-vitamin

  • a leghamarabb jelenik meg a véráramban,
  • legnagyobb arányban képes felszívódni, majdnem 100%-ban
  • a legmagasabb C-vitamin szintet képes elérni
  • a leghosszabb ideig van jelen a véráramban. (1,4)

A C-vitamin hozzájárul a kifáradás és fáradtság csökkentéséhez, az idegrendszer normál működéséhez, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Nem véletlen, hogy Nobel-díjas orvosok szerint is a C-vitaminnak minden háztartásban alapélelmiszerként jelen kellene lennie. Fokozott C-vitamin igény esetén a táplálékkal való bevitel nehézségekbe ütközik.  A C-vitamin pótlás elkerülhetetlen, de mint látható, a felszívódási hatékonyság szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen készítménnyel pótoljuk.

A cikket a Novo C® támogatta.

Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
(1)Davis JL. et al. Nutr Metab Insights. 2016;9:25-30.
(2)Gopi S et al. J Lip Res. 2021;31:356-64.
(3)Lukawski M et al. J Lip Res. 2020;30:227-34
(4)https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08982104.2019.1630642 Lukawsky M. et al. New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability. J. Lip. Res. doi.org/10.1080/08982104.2019.1630642. 2018.