Régen folyékony aranynak is nevezték.

A leggyakrabban használt főzési alapanyagok közé sorolhatjuk az olajat. A növényi zsírokat fajtáik szerint különböző célokra alkalmazzuk: felhevítve szinte bármit ropogósra süthetünk bennük, de hidegen akár salátadresszingek, páclé alapnak használhatóak. És persze van, amely önmagában is alkalmas az ételeink ízesítésére. Egy tájék gasztronómiáját tehát nagyban befolyásolta, hogy milyen alapanyagból készítettek a helyiek olajat.

Ahogyan sok más élelmiszernél, így természetesen az étkezési olajoknál is elmondható, hogy egyes fajták híresebbek a többinél. Az olívaolajat, amely Görögországból származik, talán mindenhol ismerik a Földön. A jellegzetes arany színe, karizmatikus íze mellett ez persze annak is betudható, hogy egykor a görögök uralták az ismert világunk nagyrészét. Számtalan receptben alkalmazható, és bár alacsonyabb a füstölési pontja, mint sok másik olajnak, a gourmet ételek elengedhetetlen hozzávalójaként tartják számon.

Jóval kevesebben hallottak viszont arról az olajról, amelyet hazánkban már a középkorban is előállítottak. A tökmagolaj az utóbbi években igazi reneszánszát éli Magyarországon, ami nem meglepő, hiszen rengeteg pozitív élettani hatást gyakorol a fogyasztójára. Bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, ráadásul a hidegen sajtolt tökmagolaj legnagyobb részben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek fontos részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

Szavazz te is kedvenc termékedre a Nők Lapja Food Awardson, és nyerd meg a 15 darab, egyenként 40 élelmiszer termékből álló értékes ajándékcsomag egyikét!

 

dmBio ghí, tisztítótt vaj, 180g 

A dmBio ghí egy hagyományos ájurvéda módszerrel gyártott bio tejzsírkészítmény, amely magas fokon hevíthető, így optimális főzéshez és sütéshez egyaránt. (Laktózmentes)

 

 

 

SPAR Kókuszolaj 500ml

Sokoldalúan felhasználható, 100%-ban finomított kókuszolaj. A transzzsírsavakat tartalmazó egyéb zsiradékokkal szemben a kókuszolaj nem hidrogénezett. A természetességet kereső vásárlók számára jó hír, hogy nem tartalmaz adalékanyagot. Íz- és szagmentes, így kiválóan használható bármilyen, zsiradékot igénylő sütési-főzési eljárásban, akár a vaj, margarin helyettesítésére is.

 

Bertolli extra szűz olívaolaj Originale

A Bertolli Originale extra szűz olívaolaj csak a legjobb minőségű, gondosan szelektált, olasz olívabogyókból készül, már több mint 140 éve. Gyümölcsös zamatú és harmonikus ízű extra szűz olívaolaj. Salátákhoz, zöldségekhez és hideg ételekhez ajánljuk. A Bertolli Magyarország piacvezető olívaolaj márkája.

 

 

 

Monini Classico extra szűz olívaolaj 500ml

A kiegyensúlyozott, harmonikus és telt ízének, valamit az épp most kaszált fű illatára emlékeztető frissességének köszönhetően ez az extraszűz olívaolaj örök népszerűségnek örvend: pont azt adja, amit egy igazi klasszikustól elvárhatsz.

 

Ide kattintva szavazhatsz kedvenc termékedre!