Gyereknapi kiruccanás, művészeti kavalkád és családi piknik (x)

Idén is vár a Szeláví! Fesztivál!

Pilisborosjenő határától nem messze, a Pilisi Parkerdő ölelésében rendezkedik be idén a Szeláví! Fesztivál, ahol május 27-29. között a legkülönfélébb programok közül válogathat a család apraja-nagyja. A gyereknapi hétvégére koncertekkel, irodalmi műsorokkal és zöld programokkal, workshopokkal, valamint hamisítatlan piknik hangulattal készülnek a szervezők. 

A fesztiválon fellép többek között Gryllus Vilmos, aki ez alkalommal természetes dalokat játszik kirándulásról, pocsolyákról, madarakról és bogarakról, erdőről-mezőről. Ott lesz zenés-irodalmi műsorával Varró Dániel és Molnár György is, akik interaktív családi programjukat mutatják be. De Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar Trióját is hallhatjuk majd. A koncerten lesz rokkendroll, balkáni dinnyetánc, mangók tangója, sőt, közös erdei muzsikálás is! 

Az Egri vár másolatánál tartott Szeláví! a kulturális programok mellett workshopokat is felvonultat. Jenő Műhelyében egész nap kézműveskedhetünk, a gyerekekkel közösen készíthetünk például virágkoszorút mezei virágokból. De a virágkötés fortélyait is elleshetjük a pilisborosjenői Katica Virágbolt jóvoltából. A játékos kedvűek vasárnap modern társasjátékokat is tesztelhetnek itt. A Játszóház Projekt több tucat játékot hoz el a fesztiválra, amiket mind kipróbálhatnak a látogatók, méghozzá profi játékmesterek közreműködésével. A legkisebbek a TRÉV (Te Rajzolsz, Én Varrok!) alkotó műhelyében tehetik próbára ügyességüket, ahol saját rajzaik nyomán elevenednek meg az alkotások. Saját kis lényünket akár haza is vihetjük innen magunkkal. 

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Jenő Műhelyében rendezkedik be a Green Guide Alapítvány, a Capsul Farm, valamint a Humusz Szövetség és a Grünn csapata is. A hétvége folyamán lesz itt ökotivity (interaktív asszociációs játék egy kis zöld csavarral), teherbringa-simogató és zöld könyvtár is. A Zöld térképek illusztrációiból inspirálódva a gyerekek és kamaszok kipróbálhatják, milyen kreatívan ábrázolni fenntartható szokásaikat. De megpörgethetjük a beszélgetésindító zöld iránytű kerekét is.  A Capsul Farm gyakorlati központú foglalkozásán a magaságyásoktól a konténeres gyümölcs termesztéséig mindent megtudhatunk, amire a saját városi kiskertünk kialakításához szükség lehet. Az eddig kihasználatlan területek új értelmet kapnak, a drótkerítésre futni fog a bab, az árnyékos kerti sarokban pedig fatuskóról szüretelhetjük majd az ehető gombát. Aki szeretné a saját élelmiszere egy részét akár néhány négyzetméteren megtermelni a városban is, annak ez az előadás kifejezetten érdekes indítás. Gátai Dávid és Parkánszki Soma bemutatóján megtudhatjuk, miért érdemes mikrozöldséget fogyasztani, hogyan növeszthetjük otthon, és hogyan használjuk fel őket? Sőt, a workshopot követően akár haza is vihetünk magunkkal pár doboz frissen szüretelt mikrozöldet. A Humusz Szövetség pedig jó gyakorlatok és zero waste eszközök bemutatásával mutat utat a nulla hulladék életmód irányába. Lesz itt kerekasztal beszélgetés is a Pilisi Parkerdő Zrt. szervezésében, ahol a pilisborosjenői örökerdő projekt kapcsán hallhatunk részleteket vasárnap. 

Fotó: Kelemen Gergő Photography

Mindemellett kipróbálhatjuk a századfordulós Műemlék Körhintát, benevezhetünk közös papírsárkány-eregetésre, vagy elmerülhetünk a fesztivál kézműves vásárában is, ahol a gasztronómiai finomságok mellett például a Kolibri Kiadó gyerekkönyveiből is válogathatunk majd – sok egyéb, minőségi, kézműves terméken túl. Részt vehetünk még borkóstolókon, helyi sörkülönlegességeket szürcsölhetünk, és közben olyan előadókat hallgathatunk majd, mint Lovasi és Barátai, fellép Szendrői Csaba (Elefánt), a Hét Hat Club, a Jazzbois, vagy éppen az Anima Sound System Jazz Session formációja. Lesz továbbá Jazzkívánságműsor Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió jóvoltából, Zűrös Banda koncert, Tranzkaphka Live Závada Péterrel és Ratkóczi Hubával, valamint Random Trip Dés László, Péterffy Lili, Heincz Gábor ’Biga’, valamint Nagy Kristóf részvételével. 

Teljes program és bérletek elővételben: www.szelavifesztival.hu.