Napfényes nyaralásra vágysz? Ez Európa 10 legnaposabb városa

Három ország birtokolja mind a tíz helyet, és bármelyik városra gondolkodás nélkül igent mondanánk.

Olyan, mintha a tavasz idén érdeklődés hiányában elmaradt volna, gyakorlatilag május eleje óta nyár van. Joggal érezzük időszerűnek, hogy napokon belül lefoglaljuk az idei nyaralásunkat – mielőtt még minden üdülőfaluban kiteszik a megtelt táblát. Ha semmi másra nem vágyunk, csak arra, hogy a napfény átjárja a szívünket, és csak egy szál bikinit kelljen elvinni az útra (meg persze naptejet), érdemes megvizsgálni az alábbi listát, amely sorra veszi Európa tíz legnaposabb városát.

A rangsor összeállításához az adatokat a World Weather Online szolgáltatta a Holidu angol szálláskeresőnek. A lista az egyes városok 2009 és 2021 közötti időszakban mért átlagos havi napsütéses óráinak összegzése alapján készült, és összességében Európa háromszáz legnépesebb városát elemezték. De nézzük is, hol tölthetjük legnagyobb eséllyel felhőtlenül a szabadságunkat!

10. Palermo

Fotó: Getty Images

Szicília legnagyobb, ősi városa a megannyi történelmi épületen, Olaszország legnagyobb operaházán és ínycsiklandó street foodjain túl átlagosan 340 óra napsütéssel csábít.

9. Granada

A Sierra Nevada lábánál fekvő spanyol város 341 óra/hónap napsütést ígér. Granada kultúrája igen gazdag, arab és katolikus behatások egyaránt érezhetők mindenütt. Az Albaicín városnegyed a középkori mór építészet remekeivel kihagyhatatlan, és egyébként az UNESCO világörökség része.  

8. Las Palmas

Az Észak-Afrikához közeli Kanári-szigetek fővárosában is átlagosan 341 órát süt havonta a nap. Ha napfürdőzni támad kedvünk, számtalan strand közül választhatunk, de mind közül talán a Playa de las Canteras a legszuperebb, ahol a hűsítő csobbanás után a sétány jobbnál jobb éttermeiben és kávézóiban ejtőzhetünk.

7. Nizza

Fotó: Getty Images

A francia Riviéra fővárosának 342 óra napsütés jut havonta, amelyet előkelőbbnél előkelőbb szállodák és éttermek teraszáról élvezhetünk. Az Azúr-part csodái közül kiemelkedik az imponzáns tengerparti promenád, a hét kilométer hosszú Angol sétány.  

6. Valencia

Spanyolország harmadik legnagyobb városának hangulata semmihez sem fogható. A futurisztikus épületeken és az eklektikus éjszakai életen túl itt ehetjük a legautentikusabb paellákat is. A sárfányos ételkülönlegességet pedig jó eséllyel napfényben fogyaszthatjuk el, ugyanis átlagosan 343 óra napsütés garantált havonta Valenciában.

5. Messina

Fotó: Getty Images

A lista közepén egy újabb szicíliai várost találunk. A mediterrán sziget északkeleti csücskében fekvő Messinát még a görögök alapították, 1908-ban azonban egy földrengés, majd egy azt követő cunami majdnem teljes egészében elpusztította a kikötővárost. Az újjáépített Messinában – ahol 345 óra napsütéssel lehet számolni havonta – kötelező látnivaló a díszes székesegyház.

4. Málaga

Pablo Picasso szülővárosa nem véletlenül vonzza a turistákat, hiszen a Földközi-tenger partján fekvő Málaga a strandjairól, a múzeumairól és a gyönyörű időjárásáról is híres. A spanyol kikötővárosban átlagosan havi 345 órán át élvezhetjük a napsütést – milyen frappáns, hogy ezt a régiót Costa del Solnak (jelentése: napos part) hívják.

3. Murcia

Fotó: Getty Images

A dobogó legalsó fokára is egy spanyol város került, méghozzá az egész évben kedvező mikroklímájú Costa Cálida régió Murcia települése. Mediterrán villák, lenyűgöző tengerpart, rengeteg látnivaló – Miami testvérvárosában 346 órát süt a nap havi szinten. És akkor az isteni helyi borokat még nem is említettük…

2. Catania

A Jón-tengerre néző olasz város a harmadik szicíliai település, amelynek sikerült felkerülnie erre a listára – köszönhetően annak, hogy átlagosan havi 347 órát süt itt a nap. Catania a napjainkban is aktív vulkán, az Etna lábánál fekszik, így a láva városaként is szokás emlegetni. Az aktív pihenésre vágyók akár meg is mászhatják az Etnát, a hasukat süttetőknek pedig az aranyló homokos strandot, a La Playát ajánljuk.

1. Alicante

Fotó: Getty Images

Naná, hogy az aranyérem is egy spanyol tengerparti városé! A Spanyolország délkeleti részén, a Costa Blancán található Alicante Európa legnaposabb városa, a 349 óra napsütés/hó adatot látva egészen biztosak lehetünk benne, hogy ragyogóan vakációzhatunk itt. Akár kirándulunk, akár napfürdőzünk, akár a Santa Barbara-kastély tetejéről csodáljuk meg a meseszép tengerpartot, garantáltan süt majd ránk a nap. Naplemente után pedig kezdődhet a bulizás – Alicante állítólag partizás frontján is toplistás!

Kiemelt kép: Getty Images