Végre itt a jó idő, éppen nincsenek vírus miatti korlátozások sem, úgyhogy beindult a programdömping – az országos májusi kínálatból szemezgettünk. Mindegy, hogy családos, páros vagy akár barátnős elfoglaltságot keresel, ezek között biztos, hogy akad kedvedre való!

Állati jó kürtőskalács

Ízletes, új formá(t)öltött kürtőskalács debütál május 13-15. között a 2. Kürtőskalács Vigalmon, amelynek idén is a Holnemvolt Vár ad otthont. A háromnapos családi rendezvényen mutatkozik be a nagyközönségnek a töltött tésztájú kürtősbon, egy igazi kürtőskalács kuriózum, ami biztos, mindenkit levesz a lábáról.

„Állatkertbe jönni jó dolog, főleg, ha egy frissen sült kürtőskalácsot falatozunk közben. Emellett azért is összefonódik az állatkertünk és a kürtőskalács története, mert mindkettő megszületése a régmúltba nyúlik vissza, de mindkettő törekszik a folyamatos újításokra. Izgalmas egybeesés, hogy pont a

Kürtőskalács Vigalom napjaiban ünnepli a 4. születésnapját a Holnemvolt Vár és az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda is.

így még inkább érdemes közösen ünnepelnünk. Tegyünk egy kellemes sétát itt május 13-15. között, és miközben különböző állatos programokon vehetünk részt, kényeztessük az ízlelőbimbóinkat is” – mondta el Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője.

Időpont: május 13-15. 
Jegyek: állatkerti belépőjeggyel látogatható
Helyszín: Holnemvolt Vár,  Budapest, Állatkerti krt. 14, 1146

Zene minden mennyiségben

A májusban 10 alkalommal jelentkező 4K – Komolyról könnyedén, könnyűről komolyan izgalmas zenei workshop bemutatja, hogy miért van szükség az ember lelkének zenére, hogyan lehet hangulatokat és állapotokat leképezni, imitálni hangokkal. Az ötlet kiötlői, Pákai Petra és Cséry Zoltán jazz-zenészek, akik a Patché nevű formációt is alkotják, azt a célt tűzték ki, hogy lebontsák a komoly- és a könnyűzene között álló falakat, mivel szerintük minden műfajban van áthallás egy másik stílus felé, a zene egy szabad művészet.

A két tehetséges zenész sokszor olyan példákkal és eszközökkel szemlélteti a kevésbé kézzelfogható zeneelméletet és a zene különböző példáit, szabályait, amelyek színessé és megjegyezhetővé teszik azokat. Az előadás mindenki számára szól életkori megkötés nélkül (akár gyerekek számára is), olyanoknak is, akik egyáltalán nem zenélnek, akik hobbizenészek, de akár haladó, profi muzsikusoknak is, akik szeretnének új szemléletre szert tenni ezzel a „kirándulással”. A workshop zenei kvízjátékán pedig értékes nyereményeket vihetnek haza a helyes választ adók A program 7 éves kortól ajánlott.

Időpont: Március 15. Vasárnap 10:00
Jegyek: 1.200 Ft, terézvárosiaknak: 600 Ft, amelyeket az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n lehetséges megvásárolni.
Helyszín: Eötvös10 Művelődési Ház, Színházterem, 1067 Budapest, Eötvös u. 10

Bombajó házi készítésű fürdőbomba

Aligha ünnepelhetnénk méltóbb módon a közelgő gyermeknapot, mint egy fergeteges hangulatú, színpompás és hihetetlenül izgalmas termékkészítő party-val. A Lush 30 perces gyereknapi workshopján, elkészíthetjük saját, friss fürdőbombánkat vagy habfürdőnket, az elkészített termék mellett ráadásul még egy kis meglepetésekkel teli csomagot is hazavihetünk. A szervezők kérik, hogy annyi helyet foglaljunk, ahány terméket készíteni szeretnénk. A megrendelőlap kitöltése után küldenek e-mailben egy díjbekérő számlát, amit az esemény előtt legkésőbb 48 órával egyenlítsünk ki vagy fizessünk be személyesen abban az üzletben, ahol részt szeretnénk venni a termékkészítésen.

Az időpontokra csak korlátozott számú vendéget tudnak fogadni, ezért érdemes időben foglalni. Amennyiben jelentkeztél valamelyik időpontra, de az esemény időközben betelt, felveszik veled a kapcsolatot az itt megadott elérhetőségeden.

Időpont: Május 29.
Groovy Kind of Love fürdőbomba – 11:00-11:30 vagy 11:30-12:00

Creamy Candy habfürdő –15:00-15:30 vagy 15:30-16:00

Jegyek: 2990 Ft/30 perc
Helyszín: Lush Westend, Lush Allee, Lush Fashion Street (Mindegyik helyszínen a fenti négy időpontból választhatunk)

Buda kedvenc garden party sorozata visszatér

Május 25-én újraindul a már hagyománnyá vált nyáresti lazítás, a Haris Park GinUP garden party sorozata lenyűgöző környezetben, Buda exkluzív találkozóhelyén. A Marczibányi tér ikonikus kastélyának hatezer négyzetméteres lélegzetellálító kertjének árnyas fái alatt üdítő élmény kipihenni egy munkanap fáradalmait barátok, ismerős arcok társaságában, ahol könnyed hangulat, megkapó környezet és természetesen hűsító italok várják az érkezőket!

Az idei nyár 3 GinUP alkalmat tartogat: május 25, június 15, július 13 – mindig szerdánként, 19:00 órától. A szervezők idén izgalmas újításokkal is érkeznek:

a forró nyári estéken a hangulatot nemcsak az izgalmas DJ szettek adják, hanem Warm Up by Wallis Motor címmel „bemelegítő beszélgetésekkel” indul minden program Schiffer Miklós,

a hazai társaság élet központi alakjának, a Wallis Motor márkanagykövetének vezetésével. Ha egy felhőtlen, nyár esti lazításra vágyunk Buda elegáns törzshelyén, akkor véssük be a naptárunkba mindhárom GinUP dátumot, és regisztráljunk előre, hogy biztosítsuk a helyünket. A garden party eseményre belépő nincsen, azonban a részvétel regisztrációhoz kötött, amely a www.harispark/ginup oldalon lehetséges.

Időpont: május 25. Június 15. Július 13.
Jegyek: Ingyenes, de regisztrációhoz kötött
Helyszín: Haris Park, Budapest, Marczibányi tér 6-7

Elmerülni egy művészi kertben

A túlépített, nyüzsgő városi környezetben, a zöld oázisra nagyobb szükségünk van, mint ahogy azt korábban gondolhattuk. Erre a feszültségre reagálva képzőművészek egy csoportja második alkalommal „beköltözött” a Füvészkertbe, és kritikai szempontból vizsgálják munkáikon keresztül, hogy az ökoszisztémánk fenntartható-e. A botanikus kert, mely egy élő múzeum, békés és nyugodt környezetként lehetőséget kínál, hogy különféle művészeti beavatkozásokkal újra rácsodálkozzunk, hogy milyen csodálatosan sokszínű és izgalmas flóra vesz minket körül. A kanonizált kiállítói terekből kilépve pedig lehetőségünk nyílik egyszerre feltöltődni, tanulni és elveszni a természetben.

A kiállítás célja, hogy segítse az egyensúly megtalálását, megtartását. Az április 13-án megnyílt Kezdetben volt a kert II. című kiállítás keretében Topor Tünde és Winkler Nóra tart páros tárlatvezetést. A Kert és az abban elhelyezett művek egymást erősítő párbeszéde már-már azt az érzést keltik, hogy a tárgyak nemcsak a természetből inspirálódnak, hanem jobban is érzik magukat ebben a közegben. Az ott elhelyezett alkotások arra hivatottak rámutatni, hogy a természet/művészet állandó diskurzusban van egymással, és a művészet is lehet tudatosan fenntartható a természettel párhuzamban. A kanonizált kiállítói terekből kilépve lehetőségünk nyílik egyszerre feltöltődni, tanulni és elveszni a természetben. A séta a portától indul és kb 1-1,5 órát tart. A tárlatvezetésen belépőjegy váltásával lehet részt venni, ami tartalmazza a Füvészkerti belépőjegyet is.

Időpont: május 22. (vasárnap) 11:00
Jegy: elővételben online: 3900 Ft, helyszínen: 4800 Ft
Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Kihagyhatatlan találkozó gasztrórajongóknak

Május 27-29. között ismét a gasztronómia rajongóinak találkozóhelyévé válik a megújult Millenáris, ahol két év szünet után újra várja látogatóit az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A jubileumi rendezvény – ahol végig kóstolhatjuk Magyarországot – idén is mindenből a legjobbat kínálja, ezúttal az „örökség” jegyében. Ahogy korábban, úgy idén is mintegy 100 kiállító lesz jelen a fesztiválon, köztük majd’ 50 étterem szerte az országból: a legizgalmasabb fővárosiak mellett számos vidéki klasszissal és új gyöngyszemekkel is találkozhatnak majd a látogatók.

Minőségi street foodból és remek cukrászdákból sem lesz hiány, valamint ott lesznek a legjobb hazai borászatok, pálinkafőzdék, koktélbárok is.

A kínálatból nem hiányoznak majd a pezsgők, a sörök és a kávékülönlegességek sem, sőt, aki időben érkezik, ezek kóstolásához ajándékkuponokat is kap majd. (A kiállítók teljes listáját itt lehet megnézni.)

Míg a korábbi években ikonikus ételek, alapanyagok, étel-ital párosítások kerültek a középpontba, addig a Gourmet idei vezérmotívuma az „örökség” lesz. A rendhagyó témának köszönhetően a kínálat is minden eddiginél színesebb lesz, a fesztivál teljes menüjét a nyitás előtt egy héttel teszik közzé a szervezők. Vasárnap a gyereknapot is ünnepli a Gourmet: a kisebbek olyan sztárokkal süthetnek-főzhetnek együtt, mint Rosenstein Tímea, Szabi a Pék vagy Wolf András, és őket várja majd a Kerek Perec gasztrojátszótér és a Babajátszóház is. A bérlet és a napijegyek már elérhetőek, méghozzá a rendezvény kezdetéig kedvezményes elővételi áron, amely limitált számban tucatnyi kóstolókupont is tartalmaz.

Időpont: május 27-29.
Jegy: 4900 Ft-tól, részletek itt
Helyszín: Millenáris, Budapest, Kis Rókus u. 16-20, 1024

Ingyenes családi program nem csak könyvmolyoknak

Május 14-én rendhagyó családi programon vehetnek részt az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtárban. A rendezvények apropója két jeles dátum: május 14-e a Nemzeti Örökség Intézete által indított Történelmi és Nemzeti Emlékhelyek Napja országos programsorozatának idei dátuma, május 15. pedig az ENSZ Közgyűlése által 1993-ban meghirdetett nemzetközi nap a család mint a társadalom alapintézménye tiszteletére.

Fotó: Getty Images

A szakemberek egyrészt bemutatják a nemzeti könyvtárat és kincseit, másrészt tartalmas időtöltést biztosítanak az egész család számára: a látogatók bejárhatják a könyvtár emeleteit, kalandozhatnak a gyerekekkel a sötét raktárakban, kurátori vezetéssel megtekinthetik a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kéziratai ihlette, és a történetük köré épített kiállításokat. Bemutatnak egy eredeti Landerer és Heckenast-nyomdagépet; és a látogatók saját kezűleg nyomtathatják ki a Nemzeti dalt.

A kézműves sarokban a család együtt játszhat az óriás kirakókkal, készíthet könyvjelzőt és hűtőmágnest a könyvtár gyűjteményeiben megtalálható ismert plakátokból, fotókból, a legkisebbek számára pedig diafilmeket vetítenek.

A restaurátorok jóvoltából az érdeklődők megnézhetik, hogyan lehet pótolni a papír hiányzó részeit, miként dolgoznak a könyvdoktorok, milyen eszközöket használnak a könyvek lapjainak kiegészítésére. De betekinthetnek a digitalizáló műhelybe is, ahol a vállalkozó szelleműek egy-egy előkészített dokumentum vagy épp saját rajzuk digitális kópiáját is elkészíthetik. Emellett digitális puzzle, interaktív kiállítótér, és egy nyolcméteres szintén interaktív érintőképernyő várja a családokat.

Időpont: Május 14. szombat, 10:00 és 20:00 óra között
Jegyek: Ingyenes
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Szent György tér 4-5-6, 1014, Budavári Palota F épület

Egy csodálatos nap Koreában

Kimchi, taekwondo, BB krém, Palota ékköve, K-pop, Squid Game. Ismerősen hangzanak? Nincs olyan, aki ne hallott volna már, sőt, ne rajongana a felsoroltak valamelyikéért. A közös bennük, hogy mind Dél-Koreából származnak, ahol egyszerre tisztelik a hagyományos értékeket, és hódítják meg a világot újításaikkal. Nem csoda, hogy ez a távoli, titokzatosnak tűnő ázsiai ország belopta magát a magyar szívekbe is sokszínű és izgalmas kulturális értékeivel. Május 21-én a Koreai Kulturális Központnak köszönhetően a Millenáris G épületébe és udvarára beköltözik Korea. Ezen a napon repülőjegy és utazás nélkül úgy érezhetjük, hogy Szöul egyik nyüzsgő városrészébe csöppentünk.

Fotó: Getty Images

Minden korosztály talál majd kedvére való kulturális programokat. A nagyszínpadon tradicionális, valamint modern zenei- és tánc produkciókkal, extrém taekwondo show-val és sok más izgalmas műsorral készülnek a szervezők. Napközben az épület előtti udvaron gyermek játszóházzal, koreai gasztronómiai élményekkel, kalligráfiával és kézműves standokkal várják az érdeklődőket. Akiket pedig a divat és a szépség érdekel, azok kipróbálhatják a legújabb koreai szépségápolási termékeket, vagy akár népviseletbe is bújhatnak egy fotó erejéig. Az eseményen a legújabb koreai technikai különlegességek is helyet kapnak. Az esemény helyet ad a nagy sikerű 2022 KoreaON : Hallyu Com-on rendezvényeknek is, este pedig egy fergeteges K-pop bulival zárul a Korea Nap.

A budapesti Koreai Kulturális Központ 2012 óta népszerűsíti a koreai kultúrát Magyarországon, és erősíti a két ország kapcsolatát. A programok és a kiállítók részletes listája megtalálható az esemény Facebook-oldalán, érdemes követni.

Azoknak pedig, akik május 15-én Hódmezővásárhelyen járnak, érdemes ellátogatniuk a Fekete Sas Rendezvényházba,

mert a Korea Nap bevezető eseményeként 10 órától kulturális programokkal és egy fergeteges taekwondo show-val várják az érdeklődőket.

Időpont: május 21., szombat, 10:00-21:00
Jegyek: ingyenes
Helyszín: Millenáris G épület | 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20. (Fény utca felőli bejárat)

Az első immerzív digitális művészeti kiállítás Magyarországon

A Cinema Mystica névre keresztelt kiállítás 2022. május 13-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül. A helyszínt az egykori margitszigeti Palackozó épülete biztosítja, melyben 1400 négyzetméteren kap teret ez a különleges vízió. A kiállító terek átalakulnak egy bejárható audiovizuális élménnyé, melyeken végig haladva a látogató 16 különböző világba csöppen interaktív installációkon át a 360 fokos vetített terekig.

A Cinema Mysticához hasonló kiállítás még sosem volt Magyarországon, de a kelet-európai régióban is egyedülálló. A térségben elsőként kerül megrendelésre ilyen léptékű multimédia művészeti megmozdulás. Azonban világ szinten nem ismeretlen műfaj az immerzív digitális művészet; hatalmas sikernek örvendenek az olyan kezdeményezések, mint a Teamlab Japánban, az Atelier Des Lumiéres Párizsban vagy a Luminarium Amerikában. A Cinema Mystica alkotóinak nem titkolt célja beállni ebbe a sorba, és az elkövetkezendő években a régió meghatározó művészeti attrakciójává válni.

Időpont: május 13 – június 5-ig, déltől este 10-ig tart nyitva, kivéve az első három nap, melyeken rövidített nyitvatartással déltől 4-ig lesz nyitva
Jegyek: online 4400Ft, a helyszínen 4800Ft
Helyszín: Margitszigeti ásványvíz palackozó, Budapest, Margitsziget 23800, 1138

Lovasjátékok a történelem szerelmeseinek

A Magyarországon és Európa szerte nagy hírnévnek örvendő sümegi Történelmi Lovasjátékok helyszínéül a Vár lábánál, a Történelmi Élményparkban elhelyezkedő középkori hangulatot varázsoló Történelmi Rendezvénycsarnok szolgál. Magyarországon elsőként náluk elevenedett meg a középkort megidéző lovasjáték, amelynek részeként Mongol Lovaskaszkadőr Bemutatóval, Spanyollovas Karusszel és Ügyességi Fegyverbemutatóval valamint Lovas és Gyalogos Bajvívással fűszerezett Lovagi Tornát is láthat a kedves közönség.

A középkori hangulatot a környezeti elemeken túl a szereplők jelmezei és a zenei aláfestés egyaránt hűen tükrözi. Az este megkoronázásaként a program után a hangulatos Nagy Lovagteremben (vagy létszámtól függően a Várcsárdában) fogyaszthatják el a vendégek a kornak megfelelő formában, az ízekben gazdag jellegzetes zamatú középkori lakomát.

Időpont: Szerdánként és szombatonként 16:30-tól, vacsora 18:00-tól
Jegy: felnőtt: 3.000,-Ft, gyermek/diák/nyugdíjas: 1.500,-Ft (a lakomák felárasak, áruk 10000 Ft-tól, további információ itt)
Helyszín: Sümegi Vár, 8330 Sümeg, Várkert

Palacsinta minden mennyiségben

Ki ne szeretné ezt az édességet, amit mindenki a saját szája íze szerint készíthet – vagy kóstolhat meg! Ha mi is közéjük tartozunk, akkor érdemes családostól ellátogatni a Tisza fővárosába, Szolnokra, ahol 2022. május 20. és 22. között immár 6. alkalommal kerül megrendezésre a szolnoki Palacsintafesztivál. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvény fő irányvonala a családok minőségi kikapcsolódásának biztosítása, a családi kötelékek és értékek, az együtt töltött idő jelentőségének hangsúlyozása.

Fotó: Getty Images

A gasztronómia mellett olyan előadók koncertjein szórakozhatunk, mint

Majka és Curtis, Bye Alex és a Slepp, WellHello, Yamina, a kisebbek pedig többek között Halász Judit és az Apacuka Zenekar fellépését élvezhetik.

Mivel kiemelt szerepet szánnak a gyermek és ifjúsági korosztálynak, a Z és Alfa generáció megszólításának, ezért a gyermek-és ifjúsági programokból megszületett a Csintalan kölyökfesztivál. Ráadásul az egész rendezvény „zöld”, különös figyelmet fordítanak a környezet megóvására is, és a napijegy mellé 1 db palacsintajegyet is kapunk. 

Időpont: május 20-21-22
Jegyek: gyerek/nyugdíjas: 3500 Ft, felnőtt: 6000 Ft, további információ itt, online jegyvásárlás itt.
Helyszín: Nefag Játszótér – Kaán Károly út 71., Szolnok, Hungary

Majális a múzeumban

Két év kihagyás után újra Múzeumok Majálisa a Nemzeti Múzeumban és a múzeumkertben. Több mint 70 múzeum mutatkozik be kiállításaival, programjaival. Az Icom felhívása értelmében a Múzeumok Nemzetközi Napjának 2022. évi témája a „The Power of Museums”. A Magyar Nemzeti Múzeum által minden évben e felhívás mentén szervezett Múzeumok Majálisán az idén a múzeumok közösségformáló erejét szeretnénk kiemelni, megfelelve az új évezred kihívásainak: a fenntarthatóságnak, a digitalizációnak és tudásközvetítésnek.

Fotó: Getty Images

Napközben gyerekprogramok, tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, WAMP dizájn vásár, gasztronómiai különlegességek várják az idelátogatókat. Este fellép többek között Ivan and the Parasol, Dj Bootsie. A múzeum lépcsőjén különleges táncelőadást mutat be a Willany Leo Társulat, valamint megtekinthetjük Adorjáni Bálint Capa kamaradarabját is. Hagyományokhoz híven idén is a majális keretein belül kerül átadásra az Év Múzeuma díj. A napközbeni színes programokat, szakmai konferenciák és előadások teszik teljessé. A programok, múzeumi tárlatvezetések, esti koncertek mindkét napon ingyenesek.

Időpont: 2022. május 21-22. (10-22 óráig)

Jegyek: ingyenes

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, Múzeum krt. 14-16, 1088

Kiemelt kép: Getty Images