1% is sokat számít – Segítsünk Kárpátaljának! (x)

Az Üdvhadsereg Magyarország a háború kirobbanása óta folyamatosan részt vállal a humanitárius válság kezelésében. Munkatársaik készenlétben állnak a tiszabecsi határátkelőnél, fogadják a menekülteket budapesti intézményeikben, és az elmúlt hetekben a határon túlra is eljutottak, hogy feltérképezzék, mi a helyzet Ukrajnában. Kárpátalján több helyen is, Pósaházán, Beregszászon és Munkácson jártak. A határt átlépő menekültek kilencven százalékát nők és gyermekek teszik ki, mivel a 18 és 60 év közötti, katonaköteles férfi lakosok nem hagyhatják el Ukrajna területét.

Megközelítőleg 6,5 millióra tehető a belső menekültek száma Ukrajnában a háború miatt, amely folyamatosan növekszik. Mára meghaladta az ötmilliót az ukrajnai menekültek száma, Európában a második világháború óta nem volt ilyen mértékű menekültáradat. – közölte az ENSZ migrációs szervezete. Véleményük szerint az Ukrajnán belüli és a más országokba irányuló menekültáradat üteme és mértéke, valamint az ebből eredő humanitárius szükségletek egyre csak fokozódni fognak, amennyiben a helyzet tovább romlik.

Az Üdvhadsereg Magyarország folyamatosan segít adományokkal, a beérkező menekültek fuvarozásával, szállítással, szállásadással vagy útbaigazítással. Összesen 52 raklapnyi adomány érkezett Svájcból, a két kamion alapvető szükségleti cikkeket szállított Magyarországra – például 125 matracot, takarókat, hálózsákokat és higiéniai cikkeket, továbbá  tartalmazott 700 doboznyi tárgyi adományt, összesen 34 tonna mennyiségben. A svájci Üdvhadsereg országos gyűjtést szervezett a postákon és az Üdvhadsereg intézményein keresztül.

Kárpátalján, a határon túl is szereztek már tapasztalatokat: Útjuk során először egy beregszászi, fallal körülvett roma táborba érkeztek. Éjszaka érkeztek a településre, ennek ellenére nagy élet volt a telepen. Az emberek az utcákon, tüzek mellett melegedtek, beszélgettek, a gyerekek pedig körülöttük rohangáltak. A helyi gyülekezet főz a közösség lakóinak és az ott elszállásolt menekülőknek.

A segítő csapat következő állomása Pósaháza volt. Itt reggel 6 óra és este 6 óra között ellenőrzési pontok működnek, ahol elviszik katonának azokat az embereket, akiknek behívójuk van, vagy fizikálisan és mentálisan erre alkalmasnak látszódnak. A folyamatos bizonytalanság miatt az emberek itt nem tudnak dolgozni. Beregszászon és Pósaházán a háború kitörésével a gazdaság szinte teljesen leállt Ukrajnában, ezzel végleg veszélybe sodorva azokat, akik fizetésből éltek meg. Ezeken a területeken az emberek vagy a feldolgozó- és építőiparban, vagy a mezőgazdaságban, kiskereskedelemben dolgoztak.  Ezek a szektorok szinte teljes egészében leálltak, így a bérből élők minden bejövő jövedelem nélkül maradtak. Az árak teljesen elszabadultak, így nagyon gyorsan el fog fogyni minden tartalékuk, a napi megélhetésüket a humanitárius segélyszállítmányok tudják majd csak biztosítani.

Ezen tényezők együttes hatása olyan erős, hogy vélhetően sokakat Ukrajna elhagyására fog majd kényszeríteni.

A városokat, falvakat lezárták, napközben nem hagyhatóak el a települések, mert a katonai ellenőrző pontokon visszafordítják az embereket lakóhelyükre. Szinte csak éjszaka lehet közlekedni a települések között, és ekkor kellene minden lényeges dolgot elintézni a túlélés érdekében. A határmenti települések lakosságát ráadásul a belső részekről érkezett menekültek ellátása is terheli. Az Üdvhadsereg Magyarország azon dolgozik, hogy enyhítsen a kialakult helyzeten, rendszeresen juttat el adományokat a határon túl várakozóknak is.