Ukrajna bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe

A versenydal a hazaszeretet allegóriájaként is értelmezhető.

Ukrajna az idei Eurovíziós Dalfesztiválra a hiphopot az ukrán népzenével vegyítő Kalush Orchestra dalával nevezett, a háború kitörése óta pedig a versenydal előadója egyre népszerűbb, a Stefania című dal a legnézettebb a 35 eurovíziós jelölt közül a Youtube-on. A nagy siker miatt egyre többen elképzelhetőnek tartják, hogy a korábbi esélyek ellenére végül ez a szám fog nyerni a jövő héten Olaszországban rendezendő fesztiválon.

Főleg, hogy a tíz döntős közé jutott Ukrajna Svájc, Örményország, Izland, Litvánia, Portugália, Norvégia, Görögország, Moldova és Hollandia mellett. A döntőbe az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Spanyolország és Franciaország automatikusan bekerülnek, így velük szemben is megmérettetik magukat a háború sújtotta ország versenyzői.

Oroszországot korábban kizárták a versenyből.

Ukrajna eurovíziós dalát a frontember édesanyjának az emlékére írták, viszont az orosz invázió óta a banda minden ukrán anyának küldi a dalt, ami szinte az ország himnuszává vált. A hazafias dalban olyan sorok vannak, mint hogy:

„Mindig haza fogok találni, akkor is, ha már minden út romokban van”.

A frontember így nyilatkozott róla az AP hírügynökségnek: „Valójában bizonyos dolgokat még jóval a háború kirobbanása előtt írtam, édesanyámnak címezve. A háború és az ellenségeskedés kezdetével újabb jelentést kapott a szöveg, és mára sokan Ukrajnára vonatkoztatják az anyának szóló üzenetet.”

Egyáltalán nem meglepő, hogy az anya az anyaország metafórájává vált Ukrajnában, ahol már 12 millió ember kényszerült elhagyni a lakóhelyét (a becslések szerint 5,7 millióan a környező országokba, 6,5 millióan Ukrajnán belül menekültek).

Többen esélyesnek tartják, hogy a politikai helyzet következtében is nyerheti meg Ukrajna idén a dalversenyt.

Kiemelt kép: a Kalush Orchestra a színpadon a Stefania című dallal az Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében az olaszországi Torinóban 2022. május 10-én. Fotó: Jens Büttner/dpa/picture alliance via Getty Images),  forrás: BBC, Szabad Európa