Te is tehetsz a környezetvédelemért – vásárolj tudatosan! (x)

Mostantól csak környezetbarát csomagolóeszközöket kínál az Auchan.

Neked is a mindennapjaid része, amikor bevásárlásnál a pékáruhoz, zöldségekhez, gyümölcsökhöz letéped a műanyagzacskót a rolniról? Az Auchanban ennek mostantól vége, ugyanis az áruházlánc végleg nemet mondott a súlyosan környezetszennyező nejlonszatyrokra. Ha első pillantásra úgy érzed, hiányozni fognak, akkor jusson eszedbe, hogy míg te pusztán egy alkalommal használod őket, addig Földünk még 200 évig hordozza a hátán – ennyi idő alatt bomlanak le ugyanis. 

A műanyagszennyezés napjainkra óriási mértéket öltött, egy év alatt kb. 300 millió tonna hulladékmennyiséget termelünk, ami vetekszik a teljes emberiség súlyával. Ráadásul Magyarországon a csomagolásra szánt műanyagoknak csak alig 30%-át hasznosítjuk újra, a helyzet pedig máshol sem jobb: a világszerte legyártott, óriási mennyiség körülbelül kétharmadát csupán egyetlen egyszer használják. Az Auchan felelős vállalatként úgy döntött, ez az állapot tarthatatlan, és igenis tennünk kell azért, hogy egy élhetőbb bolygót teremtsünk. Lépéseket kell tenni a vállalatok szintjén, és bizony az egyén szintjén is.

Hazánkban eddig még egyetlen üzletlánc sem szánta el magát ilyen drasztikus, ám szükségszerű lépésre a környezetünk védelmében, az Auchan az első, aki végleg leszámolt a letéphető nejlonzacskókkal. Az áruházlánc egyébként évek óta igen következetes fenntarthatósági stratégiát folytat, 2019-ben például elsőként jelent meg a piacon a mára már ikonikusnak számító karton bevásárlódobozával. Ezt követően is folyamatosan vezetett be alternatív csomagolóeszközöket a zöldség-gyümölcsosztályra, a pékáru részlegre, legutóbb pedig a húsoknál és sajtoknál is lecserélték a műanyagot tartalmazó csomagolást 100%-ban növényi alapanyagokból készülő, lebomló és komposztálható változatokra. Legújabb lépéseként pedig eldöntötte, hogy elsőként kötelezi el magát a környezettudatos vásárlás mellett azzal, hogy csakis a zöld csomagolóeszközöket tartja meg kínálatában.

Galéria | 5 kép

A bolygónk és klímánk védelméért elkezdődött a versenyfutás az idővel, így ennek a komoly a döntésnek nagyon is helye van. Nemcsak a nagyvállalatoknak, de az egyénnek is oda kell figyelnie a környezetbarát életmódra. Te például minden alkalommal új műanyagzacskót veszel a vásárláshoz? Ha igen, akkor érdemes átformálnod a vásárlási szokásaidat: mindenhol válaszd az újrahasznosítható, lebomló, komposztálható tasakokat, és szerezz be egy többször használható táskát is, ami meglátod, hosszú távon a legjobb barátod lesz a bevásárló körutadon. Az Auchanban a műanyagzacskók helyett a zöldség- és gyümölcsosztályon többször használatos, egyszerre hat termék tárolására is alkalmas táskákat; mosható, háromdarabos Retasakokat; illetve 100%-ban lebomló, komposztálható, biológiai alapanyagokból készült környezetbarát zacskókat vásárolhatunk meg. A pékárukat mosható, többször használatos biopamut és 100%-ban papírból készült tasakokban vihetjük haza. Tartsd ezeket a többször használható változatokat állandóan a táskádban vagy a kocsidban, hogy bármikor is ugrasz be vásárolni, mindig kéznél legyenek.