Legalábbis ezt bizonyítja egy Gabi Jones nevű tiktokker, akinek a legfiatalabb közösségimédia-felületen már több mint 380 000 követője van. A fiatal nő arra a különös elhatározásra jutott, hogy egy éven keresztül minden nap vintage ruhákat visel, köztük például szépnagymamájától megörökölt darabokat. Már több mint száz napot teljesített a kihívásból, tapasztalatai pedig meglehetősen jók.

A kihívás részeként Gabi Jones a darabok történetéről külön mesél hallgatóságának – ami akár jó néhány iskolai történelemórának is betudható lenne, hiszen ruhatárában jelenleg több mint háromszáz családi ereklye és másodkézből szerzett különlegesség található. „Azért vágtam bele, hogy olyan darabokra bukkanjak, amelyeket nem feltétlenül viselnék, de gyönyörűnek tartok – mostanra viszont azzá fejlődött ez az egész, hogy nyilvános feltűnőségre trenírozom magamat” – mesélte a tiktokker az Insidernek

A kihívása századik napját egy a dédnagymamája által varrt, szokatlanul színes és rövid (de a hatvanas évek divatjának így épp megfelelő) menyasszonyi ruhával ünnepelte. 

@gabis_vintage How unconventional would you consider for your own wedding…? ✨Day 100 of 365✨ #vintageootd #1960sfashion #vintageclothes #stylevintage #vintageweddingdress ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Gyűjteményében az 1880-as évekből származó ruhaköltemények is találhatók, a legfiatalabb vintage darabjai pedig az 1990-es években születettek. Érdekes módon Jones családjának női tagjai mind hasonló testalkatúak (voltak), így volt mit örökölni – és lesz mire vigyáznia a következő generációnak. 

Kedvenc darabjai (akárcsak a fent látható rendhagyó menyasszonyi ruha) a hatvanas évekből származnak, de a kihívás hónapjaiban szívéhez nőttek a negyvenes évekbeli és az Edward-korabeli viseletek is. Kollekciója legértékesebb darabja egy 1890-es évekből származó, fekete, gyöngyös köpenyke, amelyet olyan nagy becsben tart, hogy házon kívül nem is viselte végül. 

@gabis_vintage What’s your take on wearing old stuff?! ✨Day 36 of 365✨#vintage #vintageootd #vintagefashion #antiquefashion #victorianfashion #victorian #lovevintage #vintagestyle ♬ Eternal - Danilo Stankovic

Egyik legstílusosabb rokona Stella nevű szépnagynénje lehetett, akinek ruháit Gabi is előszeretettel viseli. Az egyik legemlékezetesebb ez a feltehetően 1955 és 1963 között készült piros estélyi ruha. 

@gabis_vintage ✨Day 43 of 365✨Would u judge me if I said I put cool whip under the skirt to get Mayzie to play along…? #vintage #vintageootd #1950s #1960s #1950sdress #vintagepromdress ♬ Lofi - Domknowz

Tapasztalatairól úgy mesélt: néha szívesebben olvadna be a tömegbe ahelyett, hogy mindenki őt bámulja szokatlan viselete miatt – máskor viszont kifejezetten hízeleg neki, hogy megdicsérik formabontó öltözékét. A legnagyobb küzdelmet az jelenti számára, hogy bizonyos reggeleken ne csábuljon el és engedjen lustaságának, amikor legszívesebben csak egy sima pólót és farmert venne fel. Szerencsére a kevésbé kiöltözős alkalmakra is van miből válogatnia vintage ruhatárából, ilyenkor például előszeretettel nyúl édesapja gimnáziumban viselt pulóvereihez. 

Összességében a kihívás egyik nagy pozitívumaként fogja fel, hogy annak kapcsán gyakrabban hívják fel egymást nagymamájával, az egyik legfontosabb tanulsága az elmúlt hónapoknak pedig szerinte az, hogy érdemes felrúgni a konvenciókat annak érdekében, hogy minden nap valami olyasmit viseljünk, ami megmelengeti lelkünket. 

Emellett természetesen az sem mellékes, hogy azzal, ha másod-, vagy éppen harmad-, negyedkézből származó ruhadarabokat viselünk, csökkentjük környezetre gyakorolt negatív hatásunkat. Hiszen amellett, hogy

a divatipar hatalmas üzlet, évente nagyjából 3 billió dolláros bevétellel, a környezetre gyakorolt káros hatása is hatalmas – csak az olajipar előzi meg.

Nemcsak a ruhák előállítása terheli meg a természetet, de az elkészült holmik szállítása, vegyi kezelése, és végül a megsemmisítésük is hatalmas probléma, ezért a környezettudatos életmód elengedhetetlen pontja, hogy megpróbálunk öltözködésünkkel is kevesebb kárt okozni. És mint látjuk, nem hogy cikik nem leszünk így, de akár közösségimédia-sztárrá is válhatunk.

Kiemelt kép: Fortepan/Karsai György