Nyári testpara és rokonszenvkalauz a Nők Lapja Pszichológia idei első számában

Bikiniszezon és testpozitivitás, mentális egészség a közösségi médiában, konfliktuskezelési stratégiák, koronageneráció és szülőhiányos társadalom – számtalan izgalmas és aktuális olvasnivalóval készültünk nektek idén tavasszal is. Hangolódjunk együtt a nyárra, tartsatok velünk!

A galériára kattintva ízelítőt kaptok a magazin tartalmából!

Galéria | 13 kép

Vetkőzünk?

Pár pillanat és itt a nyár. Tündöklő napfény, szabadság, maszk nélküli bulik, vízpart. Nem mindenkinek egyértelműen a kedvenc időszaka. Alighogy leszedtük a karácsonyfadíszeket, elkezdődött a „beachbody-most-készül” időszaka: szinte lelkiismeret-furdalásunk van ilyenkor beleharapni bármibe, ami nem mentes, alacsony kalóriás vagy kizárólag zöld. A nyári vetkőzés most különösen érzékeny téma, hiszen idén télen sokan pékké és szakáccsá váltak, a zárt edzőtermek sem segítettek, és a hónapokig hordott laza derekú melegítőnadrágok sokáig titkolták a valóságot. De nehogy egy pillanatra is azt gondoljuk, hogy a kilók számítanak. Áh, nem. A karcsú nők között is akad szép számmal, aki kendővel, ruhácskával takargatja magát, ahogy kilép a vízből. Vagy le sem vetkőzik nyilvánosan. Egy szépséges kolléganőm, akit a teljes iroda csodált titokban az alakja miatt, egy májusi napon felsóhajtott: jaj, már tervezzük a nyaralást! Mielőtt még irigyebbek lettünk volna, kibukott belőle, hogy megpróbálja rávenni a párját, városnézésre menjenek, ne tengerpartra. Az ok pedig, hogy szégyelli a testét. Ő, a modellalkatú, irigyelt nő. Kérdésemre elmesélte, hogy a párja egyszer egy nagy vacsora után kritikus szemmel végigmérte, és azt mondta neki, ne egyen többet, mert nem fog beférni az ajtón. Ennyi pont elég volt neki ahhoz, hogy többet ne sétáljon előtte ruha nélkül, sőt, addig pörgette magában a kritikát, hogy strandra se kívánkozik. Nem kell több, néha kevesebb is elég, hogy az egyébként is megroggyant önbizalmába valaki beépítsen egy olyan panelt, amelytől a strand és a nyár kerülendő fogalommá válik. Könnyű erre azt mondani, hogy rázd meg magad, kislány, fogadd el a tested, és emelt fejjel irány a part, de aki benne van, ritkán tudja ezt magától meglépni. Jó hír, hogy van segítség: szakértők, csoportok, ahol feldolgozhatjuk, kibeszélhetjük a testparánkat. Ebben a számunkban több példát is hozunk arra, hogyan tudunk valóban jóban lenni magunkkal. És akkor jöhet is a nyár.

Akovács Éva, főszerkesztő

A magazint április 28-tól keressétek az újságárusoknál!
Ha problémád van, szakembert, lelki kapaszkodót keresel, írj nekünk a noklapjapszichologia@centralmediacsoport.hu e-mail-címre, segítünk!