Mama, figyelj! – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Felix Baumgartnernek küldetése volt. A világrekorder bázisugró a hangsebesség határának átlépésére készült, méghozzá szabadeséssel. Harminckilenc kilométert zuhant az égből. Az anyukája szeme láttára.

Ha egy videóképsorral szeretnénk illusztrálni, milyen nehézségekbe ütközik egy anya számára a fióka kirepülése a fészekből, ezt a rekordkísérletét érdemes megnézni. Az élelmes operatőr mindvégig a mama arcát mutatta, miközben Baumgartner anyuka csak az égből zuhanó fehér csomagot figyelte. A fiát.

Sok minden látható azon az arcon. Döbbenet. Sokk. Düh. Megbocsátás. Büszkeség. Szeretet. Szeretet. Szeretet. Könnyek, nevetés, üvöltés. A fiú földet ért.

A mama, szolid, hatvanas hölgy, azóta próbált megbarátkozni a veszélyekkel, mióta a fia először vetette ki magát a járókából.

Nem volt más választása. Vagy megtanulja elfogadni azt az életet, ami annak a fiúnak a személyiségéből következik, akinek a „levegő az otthona”, vagy nagyobb távolság lesz közöttük, mint mikor a gyerek harminc kilométerre a felszíntől leveti magát a semmibe.

Nos, szerencsére nem mindenkinek bázisugró a fia.

Ami azt illeti, a pszichológusok egyre aggasztóbbnak találják, hogy a gyerekek fára sem másznak. Hogy a szülők hordják őket a suliba. Hogy a srácok nem mennek egyedül boltba, nem bandáznak. Tökéletesen biztonságos játszótereken, tökéletesen kiszámítható mászókákra kapaszkodnak fel, anyuka vigyázó tekintete mellett. Ha az ember beleolvas a kismamafórumokba, azt kell hinnie, hogy az élet mindenütt a világon baljósan induló és Pinterest-zsúrokban végződő, különös események láncolata. Minden műanyag fulladásveszélyes, minden süti mentes, a veszélynek ezer szeme van, és a gyerekre leselkedik.

A jelenség annyira aggasztó, hogy Ötven veszélyes dolog, amit engedj meg a gyereknek címmel könyv is született, amelyben a szerző, Gever Tulley tanár, iskolaalapító hajmeresztő tanácsokkal látja el a mai szülőket: Legyen minden gyereknek csúzlija. Aludjon néha sátorban. Játsszon pillanatragasztóval, járjon egyedül a suliba, sőt, suli után is hagyják nyugodtan magára, akasszanak egy kulcsot a nyakába… Durva, nem?

Hogy hogyan lehet magabiztos, önálló gyerekeket nevelni, és miért akkora kihívás ez manapság, arról részletesebben az anyák napi összeállításunkban olvashatnak.