Honnan tudhatjuk, hogy ideje lecserélni a tepsit és a tortaformát?

Ezeket az intő jeleket nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

A konyhai eszközök épp úgy a szívünkhöz tudnak nőni, mint egy pár szép cipő vagy egy kedves emléket őrző ékszer. A muffinsütő, amely soha nem okozott csalódást, vagy a kuglófforma, amelyben életünk első, tökéletes dánkuglófját sütöttük, valóságos konyhai kabalák is lehetnek – és egyébként tényleg lehet, hogy varázserővel bírnak. Ilyen és ehhez hasonló szentimentális okokból, vagy mert hirtelen nem találunk jó áron jó minőségű tepsiket és sütőformákat, nehezen válunk meg a jól bevált sütési kellékeinktől. Pedig időnként igenis könnyes búcsút kell vennünk tőlük… És hogy mikor is?

Tepsik és sütőlapok

Hogy milyen gyakran kell cserélni a tepsiket – és az összes többi sütőformát –, nagyban függ attól, hogy milyen anyagból készültek, milyen gyakran használjuk, illetve hogyan tisztítjuk őket.

A tavaszi nagytakarítás alkalmával érdemes átnézni az összeset, és alaposan megvizsgálni, hogy milyen állapotban vannak. Ha a tapadásmentes tepsik belsejében kopást, karcolást vélünk felfedezni, akkor időszerű újat vásárolni helyettük – ahogy akkor is, ha azt vesszük észre, valamelyest deformálódtak vagy valahol rozsdásodnak.

A szilikonos sütőlapok remekül bírják a strapát, csak akkor kell nyugdíjaznunk őket, ha szakadást, repedést, egyéb felületi elváltozást látunk rajtuk. Az üvegből készült daraboknál szintén a repedések és a letöredezett részek jelzik a szavatossági idő végét. (A legapróbb hajszálrepedés is katasztrófát okozhat a sütőben, ahogy azt sem szabad megkockáztatni, hogy valaki szilánkokat találjon a sütinkben.)

Torta-, muffin- és kuglófformák

Ezekre a formákra ugyanaz a szabály érvényes, mint a tepsikre, csak esetükben még a tisztításra is jobban kell ügyelnünk. Mosogatáskor szenteljünk extra figyelmet a sarkoknak, illesztéseknek, így elkerülhetjük, hogy többszörösen ráégessük a tésztát, amelyet aztán csak kínkeservesen lehet levakarni onnan. Ha a kapcsos tortaforma gyűrűje nem illeszkedik tökéletesen az alsó részhez, akkor bizony el kell köszönnünk tőle. Inkább a búcsú, minthogy a következő sajttorta készítésekor szentségeljünk, hogy folyik szanaszét a massza…

Fotó: Getty Images

Hogyan hossszabbíthatjuk meg a sütőformák és tepsik élethosszát?

  • Lehetőleg használjunk sütőpapírt (muffinformához papírkapszlit)
  • Mosogatógép helyett kézzel mossuk el őket, a makacs szennyeződéseket pedig dörzsölés helyett próbáljuk áztatással feloldani
  • Úgy tároljuk őket, hogy ne karcolják egymást.

Kiemelt kép: Getty Images