Családi vakáció, ahogy eddig még nem láttad! (x)

Lehet, hogy Hannibálnak volt terve arra, hogyan tud átkelni az Alpokon harci elefántjaival, de ettől még messze nem biztos, hogy egy családi nyaralást is könnyedén, konfliktusoktól mentesen le tudott volna vezényelni. Ha pedig a történelem egyik legnagyobb stratégájánál is felmerül ez a – persze meglehetősen elméleti – kérdés, akkor érezzük, hogy itt egy különösen súlyos dologgal állunk szemben.

A családi vakáció egy szuper dolog, amit mindannyian várunk: a gyerekek terveket szőnek rá, a felnőttek igyekeznek rá félretenni a pénzt, hogy ez az időszak a család afféle közös ünnepe legyen. Talán nincs még egy olyan élethelyzet, amiben az elmélet és a gyakorlat ennyire távol esne egymástól, ami messze nem minden esetben a szülők, vagy a gyerekek, hanem az egyes helyzetek az okai. Eleve jobban rá vagyunk feszülve valamire, amire akár egész évben vágytunk és ott valami nem úgy alakul, ahogyan azt terveztük. Meg persze egészen más érzés kettesben szembesülni azzal, hogy az előre lefoglalt szállásunkba nem tudunk bejutni, vagy éppen csőtörés van ott, mint akkor, amikor egy meghatározott számú, a hosszú utazástól végtelenül nyűgös gyerekek is vannak velünk. Mindenki jobban jár azzal, ha minimalizálja ezen helyzetek kialakulásának esélyét, ezért mi most az alsópáhoki Kolping Hotel szakértőivel vettük sorra a gyerekes nyaralások legfontosabb, megelőzhető buktatóit.

Tervezz, tervezz, tervezz!

A jó családi nyaralás egyik fontos záloga, hogy ne a család egyik tagja próbálja meg saját álmát és vágyát megvalósítani benne, hanem igyekezzünk olyan konszenzusos programot összeállítani, amiben mindenkinek kedvére teszünk. Ez rendkívül logikusnak hangzik leírva, a gyakorlatban ennél egy fokkal körülményesebb szokott lenni. A jó hír az, hogy ma már előzetesen is sokkal könnyebb hitelesen informálódni egy-egy szimpatikus szállodáról, mint a mi saját gyermekkorunkban volt. Nem beszélve arról, hogy a közben eltelt 25-35 évben a szállodák is sokkal, de sokkal jobbak lettek.

Vond be a gyerekeket!

A nyaralás megtervezése alapvetően a felnőttek feladata, ám ez nem azt jelenti, hogy a gyerekeknek nincs beleszólása. Beszélgess velük róla, esetleg nézzétek meg közösen a hotel weboldalát és ha végül nem is azt a szállodát fogjátok választani, amit a gyerekek a legjobban szeretnének, az abban elérhető gyerekes programok igenis fontosak lesznek nekik, egyébként pedig nektek is. Mivel a család ifjai egy jó gyerekbarát szállodában legkésőbb a nyaralás harmadik napján pontosan tudják, mit szeretnének csinálni, ti közben tudtok egy kis időt tölteni kettesben, részt venni mondjuk egy páros masszázson, vagy csak zavartalanul feküdni egy nyugágyban azzal a könyvvel, amit már hónapok óta el akartatok olvasni. A kisgyermekes szülőknek persze fontos, hogy legyen a szállodának szakképzett, a gyermekfelügyeletben jártas személyzete, a Kolping Hotelben például mások mellett egy komplett óvoda is működik.

Galéria | 10 kép

Egy kis pörgés, egy kis pihenés

Egy jó nyaralás során nem ugyanúgy telik minden nap, hanem vannak köztük pihenősebbek és vannak aktívabbak. Ezek arányát fontos jól belőni, máskülönben unalomba, vagy teljesítménytúrába hajlik a vakáció. A helyszín mellett a szállodát is érdemes úgy megválasztani, hogy a pihenés mellett az aktív programokat is támogassa, különösen azokat, amiket a gyerekek is élveznek. A Balatonhoz közel eső Kolping Hotel mellett tavaly nyáron nyílt meg a Bobo Fun Park, egy olyan 3000 négyzetméteres élménypark, ahol a(z interaktív) falmászástól kezdve a lézerlabirintuson, a trambulinparkon és a focipályán át egészen a VR kalandokig mindenféle kalandban részt vehetnek a gyerekek – és korántsem mellesleg a szülők is.

A kötelező esőnap

Bármilyen helyszínre és időpontra foglaljátok is a nyaralásotokat, számoljatok esőnappal! Egy klasszikus nyaralási célponton a többnapos eső jelentősen ronthatja a családi komfortérzetet, ilyenkor válnak kiemelten fontossá a beltéri programlehetőségek, ezek megléte, vagy hiánya egyben választóvonalként szolgál a csak nyaralásra, vagy egész évben használható szállodák közt. A Kolping Hotelben például minden reggel egy kis füzet tájékoztatja a vendégeket az aznapi, jellemzően tucatnyi programlehetőségről, és persze a már említett Bobo Fun Park is bevethető a hirtelen jött rosszidőben. Ez utóbbi ráadásul nem csak a szállóvendégek, de a nagyközönség előtt is nyitva áll!

Legyen egy nyaralás a nyaraláson belül

Már amikor tervezitek a nyaralást, érdemes beletenni néhány kimondott-kimondatlan csúcspontot. Ebben benne lehetnek olyan programok, mint a közös csillaghullás-nézés egy erdei tisztásról, egy vacsora a környék neves éttermében, vagy akár egy születésnapi zsúr is, ha gyermekünk történetesen éppen a családi vakáció ideje alatt lesz egy évvel idősebb. Ezeket egyrészt lehet várni még a nyaralás izgalmas napjai alatt is, másrészt adnak egyfajta dinamikát annak, ami a tapasztalatok szerint jót szokott tenni a családi együttlétnek – és pontosan ezekből a programokból születnek majd azok a pillanatok, amiket évekkel később is szívesen idézünk fel.

Nyaralásra fel!