Mi történik a megmaradt élelmiszerekkel?

Az élelmiszerpazarlás világszerte nagy probléma. Míg a tehetősebb, nyugati országokban jellemzően a túlfogyasztás miatt rengeteg (többek között) élelmiszer végzi a szemetesben, addig a világ elmaradottabb részein mindennapos küzdeem a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék megszerzése. De nem kell ennyire messze szaladnunk: itthon is tonnaszámra végzi a kukában a még fogyasztható áru, ami a pazarláson felül másnak nemcsak az ételt, hanem akár szó szerint az életet is jelenthetné. Kidobás helyett eláruljuk, hogy mit tudsz tenni a maradékkal!

––––––––––––––– SZPONZORÁLT TARTALOM ––––––––––––––

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarországon évente nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek nagyobbik része a háztartásokban termelődik, ami azt jelenti, hogy fejenként évente átlagosan 68 kilogramm ételt dobunk a kukába. A kidobásra ítélt áruk többsége készétel, ezt követik a pékáruk, majd a zöldségek és gyümölcsök.

Első lépések

A pazarlás elleni első és talán legfontosabb lépés nem más, mint egy faék egyszerűségű dolog: nem kell megvenni. Amit nem viszünk haza, azzal nem fordulhat elő az, hogy a nyakunkon marad, esetleg megromlik, így kárba sem vész. De ha már megtörtént a „baj”, és több mindent vásároltunk, mint amit fel tudnánk használni, arra is van több tippünk, hogy hogyan mentsük meg a kidobástól.

Szottyadt gyümölcsök

Az „esztétikailag kihívásokkal küszködő”, már megbarnult banánk vagy puha epret sem kell kidobni, ezeknek felhasználására a legjobb egy finom smoothie vagy turmix készítése. Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsöt (ami még nem penészes) felhasználhatsz, csak keverj ízlés szerint tejet, natúr joghurtot, mézet hozzá. Ha nem azonnal tervezed felhasználni, akkor pedig fagyaszd le.

Fotó: Unsplash

Maradék zöldségek

Finom zöldséglevest varázsolhatsz az asztalra a már nem éppen friss zöldségekből is, a gyümölcsökhöz hasonlóan pedig ezeket is lefagyaszthatod.

Zöldfűszerek

Ezektől sem kell megválnod, egyszerűen készíthetsz belőlük például fűszerkockát: aprítsd fel a megmaradt növényt, tedd jégkockatartóba, öntsd fel olivaolajjal, és mehet is a frigóba. 

Száraz kenyér

Legyegyszerűbb, ha pirítóst készítesz belőle, de ha már kőkeményre szikkadt, akkor máshogy is hasznosíthatod. Krutonként is megállja a helyét, de ha lereszeld, akkor kész is a zsemlemorzsa, amit használhatsz a panírozáshoz.

Mi lesz/legyen a megmaradt ételekkel?

Ha nyakadon maradt több étel, akkor azt leadhatod a Re-Formáló ételdobozaiba (a listát itt találod), ahonnan a rászorulók el tudják vinni azt, amire szükségük van. Az Enni adok ételdobozba bárki betehet tartós élelmiszert, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, házi lekvárokat, befőtteket… stb, a rászorulók pedig személyenként naponta 3 darabot kivehetnek belőle!

A Budapest Bike Maffia kezdeményezése a JótÉtel, akik a rendezvényekről megaradt ételeket is szívesen fogadják. Szakmai kezdeményezés az élelmiszerpazarlás ellen és a rászorulók támogatására: a résztvevő cégek vállalják, hogy a rendezvényeik után megmaradt, még biztonsággal fogyasztható ételt a Budapest Bike Maffia Ételmentés programja és a hajléktalanszállók segítségével a nélkülözőknek adományozzák.

A vendéglátohelyek a záráshoz közeli időpontban megmaradt ételeiket adhatják el kedvezményes áron a Munch – Ételmentő alkalmazás segítségével. A 2020 őszén indult, három magyar fiatal kezdeményezése azt a célt szolgálja, hogy a vásárlók olcsóbban jussanak hozzá az ételhez, a szolgáltatóknak pedig kevesebbet kelljen a nap végén a szemetesbe dobniuk.

Fotó: Unsplash

Az üzeletekben maradt élelmiszer sem megy kárba

Egyre több kereskedő számára is fontos, hogy az el nem adott termékek jó helyre, és ne a szemétbe kerüljenek. Az Auchan számára az élelmezés, élelmiszermentés kiemelten fontos téma, aminek érdekében több dolgot is bevezettek.

Tudtad?

2018-ban közel 1 000, tavaly pedig közel 700 tonna megmaradt élelmiszer vált adománnyá. Ebből 2019-ben közel 500 tonna pékáru volt. Az élelmiszermentést évek óta a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével végzik.

Napi szinten most már 22 áruházukból adják át a megmaradt zöldség-gyümölcs és pékáru termékeket a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek, hogy ők eljuttassák azokat a rászoruló családokhoz. Emellett sok programot szerveztek a munkatársaknak is, mint amilyen a MÉB-főzés és süteményvásár, amikkel szintén a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet támogatták. A jótékonyság amúgy sem áll távol az értékrendszerüktől: az Auchan Alapítványnak köszönhetően az élelmezés témájában pályázatot írtak ki, amelyen több szervezetet is támogattak. 

Kiemelt kép: Unsplash